Barrett: FSG sin modell fungerer ikke

Tony Barrett er knallhard mot Liverpools eiere, Fenway Sports Group, i en kommentar i The Times i dag. Merseyside-journalisten mener at eiernes modell har feilet.

Fenway Sports Group hadde ingen god dag i går. Først bekreftet Michel Platini at UEFA vurderer å lempe på Financial Fair Play-reglene, og deretter gikk Sterling-leiren ut i mediene og kunngjorde at vingen ønsker å forlate Anfield-klubben.

- Liverpool er sårbare akkurat nå. De er middelmådige, og vet det. Det er en realitet som har vært kjent for toppklubbene en stund nå. Derfor har sjefsspeiderne til Manchester City og Chelsea vært fast inventar på Anfield denne sesongen. De vet at de kan plukke Liverpools beste spillere på en måte som ikke har vært mulig de siste 50 årene, slår Barrett fast i The Times.

- Realiteten er at Liverpool er så svake at spillere og agenter kan opptre på denne måten. Klubbens viktigste oppgave nå er å gjøre den til et sted som spillere ikke vil ønske å forlate. Det er ikke tilfelle nå, fortsetter Barrett.

Han argumenterer med at klubben ikke lenger kan tilby Champions League-fotball, bare har vunnet et trofé (ligacupen) på de siste ni sesongene, og kun har vært med i kampen om ligatittelen tre ganger siden 1991.

- Transferpolitikken prioriterer fremtiden foran nåtiden. Man er ikke i stand til å kjempe om toppspillerne. Liverpool er ikke lenger i stand til å oppføre seg som en storklubb. Forventningene er blitt senket, og dersom supporterne ser dette, gjør spillerne det også, skriver Barrett.

- Det sterkeste argumentet til klubbledelsen i kontraktsforhandlingene med Sterling har vært at klubben er det beste stedet for ham å fortsette utviklingen på dette stadiet i hans karriere. Ikke at han kan innfri sine mål og ambisjoner på Anfield. Ikke at suksess er like rundt hjørnet, og at de vil betale ham like mye som andre klubber er villige til å gjøre. Det er et argument som vitner om svakhet, og som ikke er overbevisende, mener Times-journalisten.

Barrett påpeker at Sterling, en kreativ spiller, har tilbrakt det siste året i en klubb som mangler en spiss.

- Det er vel og bra å spille fast førstelagsfotball, men det fremmer neppe utviklingen din om du gjør dette i et dysfunksjonelt lag som kveler dine beste kvaliteter.

Barrett mener at Liverpool FC har en rekke problemer akkurat nå.

- Klubben klarer ikke å komme inn blant topp fire, de sliter med å holde på sine beste spillere, supporterne mangler tro på at klubben går i riktig retning, og dermed øker presset på klubbledelsen. Det er en felles grunn til alle disse problemene: Klubbens feilslåtte transferstrategi, som har virket svært ødeleggende.

- Å kjøpe talenter i stedet for toppspillere underminerer alt Liverpool er ment å stå for. Det har nå kommet til et punkt der en av klubbens bedre unge spillere søker seg bort, fordi han ikke ønsker å vente til de andre unge spillerne blir bedre.

- Situasjonen vil bare bli forverret nå som Financial Fair Play-reglene blir utvannet. Uten FFP blir det svært vanskelig for Liverpool å kunne konkurrere med toppklubbene. Det har Liverpool-eier Henry selv slått fast. Dette vet også rivaliserende klubber, ulike agenter, og til og med klubbens egne supportere, så alt for godt.

- FSG sin modell feiler. Om det skyldes at den er fundamentalt feilslått eller den bare utøves feil skal være usagt, men det er ikke tvil om at hele Liverpools måte å drive fotballforretninger på må fornyes. Ellers blir ikke Raheem Sterling den siste spilleren som synes gresset er grønnere andre steder. Han vil bare bli en i en lang rekke med spillere som vil betrakte Liverpool FC som springbrett i stedet for sin endelige destinasjon.