Ble oppdaget av tannlegen

Roberto Firmino tjente penger på å selge kokosnøtter på stranda, sto opp klokka fem for å spille fotball, men slet med å bli lagt merke til. Så fattet lagets tannlege interesse for 15-åringen.

Liverpools nyeste signering, Roberto Firmino, vokste opp i kystbyen Maceio i Brasil. Moren hans, Cicera, har fortalt at hun ofte så han sove med baller i senga, og at han pleide å snike seg ut av huset klokka fem på morgenen for å trene.

Som ung fikk han derfor kallenavnet rachinha, som er oversatt til «kick-about» på engelsk.

Men selv om det ikke manglet på innsats, slet han med å bli lagt merke til i ungdommen hjemme i Brasil.

Han spilte for amatørklubben Independente som ung, før han fikk prøvespill for Clube de Regatas Brasil. Han fikk en plass i ungdomssystemet i klubben, men var ikke en som utmerket seg spesielt.

- Ingen var interessert

Men én person så hva som bodde i 15-åringen. Det var ikke lagets trener, men laget tannlege Marcellus Portella.

- Da jeg så han spille for første gang, kunne jeg se at han var veldig talentfull. Men ingen var interessert i ham. Da jeg sa at han en dag ville representere landslaget sa folk at jeg var gal, sier Portella ifølge Mirror.

- Da han spilte for meg, var han defensiv midtbanespiller. Han ble først mer offensiv da han gikk videre. Han vinner ballen like bra som han bruker den, har treneren Guilherme Farias fortalt. Han hjalp også den fattige gutten med å komme seg på reiser med laget, og få en sponsor. 

Overbeviste med brassespark

Portella fikk etterhvert lov å representere Firmino, og sendte unggutten ut på prøvespill. Etter å ha mislyktes med å overbevise i storklubben São Paulo, endte Firmino opp i Figueirense fra andre nivå. At han scoret på to brassespark på første trening med klubben, skal ha vært med å overbevise klubbledelsen om potensialet.

Han var visstnok så sjenert at han ikke engang rettet på treneren som konstant kalte ham Alberto de første to ukene i klubben.

Men i Figueirense blomstret Firmino ordentlig etter debuten i 2009, og tilsammen ble det 12 mål på 53 kamper for klubben (38/8 i ligaen). I sin første sesong ble han også kåret til årets spiller.

Ukjent da han kom

Det var nok til å vekke interesse fra Europa, og i januar 2011 kunne han ta med seg familien og flyttet til Hoffenheim og Bundesliga.

- Firmino var helt ukjent da han kom til Hoffenheim som 19-åring, sier den tyske fotballjournalisten Marc Schmidt i Bild til Liverpool Echo.

Men om han var ukjent da han kom, gjorde han seg raskt bemerket. I Hoffenheim har han spilt 153 kamper og gjort 49 mål (140/38 i ligaen). For det brasilianske landslaget står 23-åringen bokført med 4 mål. Debuten på landslaget kom i en 4-0 seier over Tyrkia 12. november 2014, og hans første mål for landslaget kom i en 2-1 seier over Østerrike bare seks dager senere. 

Dessverre for ham og lagkamerat Philippe Coutinho ble det i natt exit fra Copa America på straffespark.  

Når han nå drar fra den tyske klubben er han som den dyreste spilleren fra Bundesliga. Dyrere enn Mario Götzeda han kom fra Borussia Dortmund til Bayern München i 2013, og dyrere enn Edin Dzeko fra Wolfsburg til Manchester City i 2010.

Kontrastene er med andre ord store for gutten som da han var ung blant annet tjente penger på å selge kokosnøtter på stranda. Neste sesong spiller han med nummer 11 på ryggen i Liverpool, bare arbeidstillatelsen og den medisinske testen går i orden. 

LES OGSÅ: Tarik Elyounoussi: - Han er en lagspiller