Chelsea og Liverpool med flest spillere på utlån

Men med sine 33 spillere på utlån ligger London-laget langt foran Liverpool og resten av Premier League. Les om grunnene til at spillerne sendes på låneopphold.

Chelsea har nå hele 33 spillere på utlån denne sesongen. Selv om de med det er et stykke unna Juventus, som angivelig hadde hele 58 spillere ute på lån sist sesong, er de langt foran konkurrentene i Premier League.

Liverpool har nå 18 spillere ute på lån denne sesongen, og tallet kan øke ytterligere. Ifølge BBC har Manchester City 14, mens Arsenal har 12. Manchester United har på sin side bare seks spillere ute på lån.

Fortsatt kan flere spillere gå på såkalte «nødlån» og ungdomslån, men da på kortere opphold på mellom 28 og 93 dager. «Nødlån» er imidlertid et system som UEFA vurder å legge gjøre om på etter denne sesongen.

Verdiøkning

I en artikkel på BBCs nettsider tar de opp temaet om lånespillere, og om klubbene utnytter systemet. Der sammenligner de det å låne ut spillere med hvordan eiendomseiere ville tenkt.

– Hvis du kan ha råd til å eie 58 spillere istedenfor 25 og ingen stopper deg fra å låne dem ut, vil det kanskje gi mening økonomisk å gjøre det, spesielt når store klubber må følge UEFAs Financial Fair Play-regler, som sette et tak på hvor mye man kan bruke basert på hvor mye man tjener, skriver journalist Alistair Magowan.

– Håpet er at slike spillere vil forbedre seg og til slutt ende på førstelaget, slik som keeper Thibaut Courtois gjorde. Han ble kjøpt for 5 millioner pund fra Genk i 2011, sendt på lån til Atletico Madrid i tre sesonger, og kom inn på laget i fjor. Om spillerne ikke tar den veien, håper klubbene at spillerens verdi skal øke etter hvert som de blir mer modne. Chelsea sendte Romelu Lukako på lån til West Brom og Everton, før de tjente 10 millioner pund på han da han ble solgt i 2014. Men det beste av alt for klubbenes regnskapsfolk er at låneklubbene stort sett tar regningen for spillernes lønninger, skriver BBC.

– Se for deg en bedrift gjøre det samme

For Liverpools del får klubben inn rundt 3 millioner pund i utlånsinntekter denne sesongen. En bonus er at spillerne på lån ikke spiller mot egen klubb.

Tidligere fotballdirektør i Tottenham og Liverpool Damien Comolli, mener lånene ikke alltid er til det beste for spillerne som skal utvikle seg.

– Kan du se for deg at en bedrift forteller arbeidstagerne sine at de skal bytte arbeidsplass ni eller ti ganger før de er klare for å komme tilbake til oss? Jeg synes det blir feil at man blir sendt mange ganger på lån, sier Comolli til BBC.

Vanskelig første utlån

I Liverpool brukes Jordon Ibes låneopphold på et eksempel og motivasjon på hvor bra det kan gå. Etter et halvt år på lån i Derby kom Ibe rett inn på førstelaget ved returen

Liverpools U21-trener Michael Beale har tidligere snakket med Kopite om hvorfor så mange spillere blir sendt på lån på slutten av fjorårssesongen.

– Det er mange managere som ikke ønsker å hente unge spillere på sitt første utlån, da det er unge gutter som kanskje ikke er klare til å komme inn i en garderobe med erfarne mannfolk. Det første utlånet til en slik spiller går sjelden bra, slik at vi var beredt til å si ja til alle klubber som ønsket å ta en av våre spillere på lån fra nå og ut sesongen, uttalte Beale i mars.

– Det vil gjøre at de kommer i utstillingsvinduet med tanke på neste sesong. Vi har derfor invitert mange managere fra ligaklubber til å overvære våre treninger. Hvis vi ikke gjør det vil det bli en situasjon hvor spillere fra Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham og oss selv alle er på utkikk etter avtaler med de samme klubbene. Hvis vi arbeider med de klubbene nå, seks måneder på forskudd, håper vi at vi kan få et forsprang. Jeg tror også unge spillere i Liverpool FC nå har et veldig godt rykte ellers i England, sa Beale i intervjuet med supporterklubben

Og hvis du synes 17, 33 eller 58 spillere på lån er mye. Parma hadde nok rekorden med hele 226 spillere tilknyttet seg.

Liverpools utlån i 2015/2016

Danny Ward, Aberdeen, hele sesongen 2015/16
Luis Alberto, Deportivo La Coruna, hele sesongen 2015/16
Jordan Williams, Swindon, hele sesongen 2015/16
Lloyd Jones, Blackpool, hele sesongen 2015/2016 
Kevin Stewart, Swindon, hele sesongen 2015/16
Andre Wisdom, Norwich, hele sesongen 2015/16
Lawrence Vigouroux, Swindon, hele sesongen 2015/16
Sheyi Ojo, Wolverhampton, ungdomslån hele sesongen 2015/16
Harry Wilson, Crewe Alexandra, fra 26. august 2015 til 5. januar 2016
Mario Balotelli, AC Milan, fra 27. august og ut sesongen 2015/16
Joe Maguire, Leyton Orient, fra 28. august til 28. september 2015
Ryan McLaughlin, Aberdeen, fra 29. august 2015 til 4. januar 2016
Lazar Markovic, Fenerbahçe, fra 30. august og ut sesongen 2015/16
Samed Yesil, FC Luzern, fra 31. august og ut sesongen 2015/16
Sergi Canos, Brentford, fra 31. august 2015 til januar 2016
Taiwo Awoniyi, FSV Frankfurt, fra 31.august og ut sesongen 2015/16
Tiago Ilori, Aston Villa, fra 1. september 2015 og ut sesongen 2015/16
Allan Rodrigues de Souza, Seinajoen Jalkapallokerho, fra 2.september 2015 til januar 2016