Florerer av falske signaturer

Salg av falske signerte drakter og andre falsk signerte Liverpool-effekter er stor business. Det meste av det vi har sett på Finn.no og tilsvarende steder er verdiløst og falskt.

Supporterklubben har lenge vært klar over at det bokstavelig talt florerer av gjenstander på nettsteder og andre steder hvor signaturer er forfalsket. Mange supportere lures for store penger og det finnes garantert tusenvis av Liverpool-gjenstander i norske hjem og norske supporterrom-vegger hvor verken drakt eller signatur er verdt tøyet det er skrevet på. Svært ofte er nemlig også selve drakten falsk.

Supporterklubben har sett over tid at norske fans lures til å kjøpe falske effekter. Ikke minst på Facebook hvor en stolt far eller mor viser frem drakten de har skaffet til sønnen eller datteren i huset. Vi har rett og slett ikke hatt hjerte til å kontakte dem. Et såkalt ekthetsbevis beviser ingenting. Mange som selv har kjøpt en falsk vare er heller ikke klar over det når de selger videre.

Falske signaturer på Finn.no
På Finn.no ligger det nå ute fire signerte LFC-produkter. Blant annet en drakt (med falskt sertifikat) og drakter signert Steven Gerrard og Luis Suarez. Alle disse har falske signaturer. Ingenting av det som ligger på siden vi fant på Finn.no har altså ekte signaturer. Det viser litt av omfanget av problemet.

Vi oversendt for sikkerhets skyld linken fra Finn til Mike Lepic som er en ekspert på området og de siste årene hatt ansvar for det 23 Foundation omsetter av signerte effekter. Han bekrefter våre mistanker.

 – Ingen av effektene på linken har ekte signaturer. Forfalskningen er ikke engang godt utført. Dette var ille, men inntrykket mitt er at svært mye av det som finnes av denne type effekter på eBay og andre nettsteder ikke er ekte.

Supporterklubben kontaktet i dag sikkerhtesavdelingen til Finn.no om saken.

Mike, du har jobbet tett opp mot LFC og Melwood i 10-15 år. Hvordan vil du beskrive dette markedet?
- Jeg vil anslå at 90 % av det som du finner på for eksempel eBay er falskt. Det finnes også mange nettsteder som kun driver med omsetning av signerte effekter som selger mye falskt. Jeg vet ikke hva slags kontroll de har på varene sine, men markedet virker råttent. Den vanlige supporter lures for mange penger og det har vært slik i mange år. Det er all grunn til å advare mot folk og nettsteder som forsøker å lure til seg raske penger.

(saken fortsetter under bildet)

Skjermdump fra Finn.no: Klassisk eksempel på drakter med falske signaturer og falskt ekthetsbevis. Effektene tilhørende andre klubber kan vi ikke svare for.

Hva skal folk gjøre for å sikre seg signaturer?
- Det finnes få 100% sikre måter å skaffe slike effekter, men jeg kan forklare litt hvordan dette blir gjort fra LFCs side og organisasjoner som har tilgang til Melwood. LFC og LFC Foundation formidler kanskje drøyt 50 drakter hvert år til noen få utvalgte organisasjoner. I tillegg blir det ordnet drakter til sponsorer, samarbeidspartnere og corporate kunder, etc på Anfield. En del drakter fra såkalte partnere kan nok ende opp på diverse forums og nettsteder. Dette er jo ekte vare.  Men husk at alt som stammer dirkete fra LFC har et ekthetsbevis. På disse sertifikatene så korresponderer nummeret på sølvmerket inne i drakten med nummeret som står på ekthetsbeviset. Har du en slik drakt hengende på veggen er du trygg. Da har du the real thing. I tillegg kan det jo også finnes ekte drakter og ekte signaturer fra folk som står utenfor treningsfeltet eller treffer laget eller spillere for eksempel før og etter treningskamper på sommeren. Men igjen, vi snakker her om et virkelig lite antall drakter. Slike drakter har dessuten normalt stor affeksjonsverdi for supporteren selv og blir sjeldent solgt videre.

Er det noen klassiske kjennetegn på falske signaturer?
- Av og til kan det være vanskelig å skille mellom falsk og ekte vare. En ting man skal være obs på er at spillerne på Melwood ofte signerer 20-30 drakter i slengen. Da ligger draktene i en stabel på et bord og spillerne signerer første drakt, bretter halvveis opp, og forsetter på drakten under. Av den grunn blir nesten alle drakter som stammer fra Melwood signert under Standard Chartered-logoen. Du vil finne at på mange av de falske draktene er signaturene pent spredt utover hele drakten, slik at de skal se penest ut på veggen. Håndskrift og trykket på pennen er også avslørende. Hvis det kommer med et annet ekthetsbevis enn det LFC utsteder er det grunn til å dobbeltsjekke. En del firmaer skaffer seg ofte én ekte drakt og bruker samme bilde på nettet til å selge en håndfull falske i tillegg. Det er dessverre noe jeg selv har oppdaget. Mange kopierer bilder vi har lagt ut av Jamie Carragher og bruker dem opp mot folk de skal lure.

Tage Herstad bor i Liverpool og er samler. Han konsentrerer seg mye om drakter, men har også annet signerte effekter. Han bekrefter det Mike Lepic sier.
- Jeg kjøper aldri fra såkalte auksjonsnettsteder eller andre nettsteder. Hvordan kan du vite at det er drakten på bildet du får? Mange slipper unna fordi nordmenn er lettlurte og ukritiske og gjerne tror blindt på selgeren. Hvis du blir tilbudt en signert Liverpooldrakt for £150 bør varsellysene blinke. Ingen selger så billig. Jeg har fulgt markedet over mange år.

Hva går en signert Liverpooldrakt for?
- Det er vanskelig å si fordi det ofte er selgers marked. Noen særlig under £400 får du ikke en ekte vare for. Jeg har også hørt om helt vanlige drakter med lagets signatur på gå for opp mot det dobbelte.  Personlig kjøper jeg ikke fra andre enn private samlere jeg selv kjenner og stoler på. De nettstedene som finnes blir for usikkert og useriøst. 23 Foundation og 5Times (ex-players) går jeg god for, men egentlig få andre.

Spørsmål om signerte drakter?
Mike Lepic har igjennom årene hatt kontakt med så mange nordmenn som har kjøpt signerte effekter til støtte for 23 Foundation at han gjerne vil bistå medlemmer som har spørsmål om signaturer er ekte eller ei.  Mike jobber frivillig for 23 Foundation, og er en av de ytterst få som har managernes tillit og tillatelse til å besøke Melwood for å skaffe til veie signerte effekter for veldedighetsorganisasjon. Som takk for støtten fra Norge har han tilbudt seg å svare på spørsmål rundt signerte effekter. Du kan kontakte Mike på email: [email protected] (husk å skrive på engelsk).