Før kampen: Bordeaux–Liverpool

En reservepreget Liverpool-tropp får muligheten til å vise seg frem for manageren i Frankrike.

Etter nedslående 1–6 på de to siste kampene skal Brendan Rodgers og Liverpool-spillerne måle krefter med franske Bordeaux i sesongens første Europaliga-oppgjør torsdag kveld.

Les også: Slik får du sett kampen

De røde reiste sørover et drøyt døgn før avspark, men spillere som Christian Benteke, Martin Skrtel og visekaptein James Milner ble igjen hjemme på Merseyside. Dermed får blant andre Mamadou Sakho, som ikke har vært på banen så langt denne sesongen, og Divock Origi sjansen.

Store forandringer på laget

– Min tilnærming til Europaligaen er slik den var da jeg først kom hit. Vi brukte spillere som trengte kamper, og det var en muligheten til å se på noen unge spillere i tillegg. Den gangen toppet vi gruppa, og det er målet denne gangen, sier Rodgers.

Klubben har ikke offentliggjort noen tropp, men bilder fra ankomsten og onsdagens trening i Bordeaux viser at en rekke akademispillere er inkludert. Samtidig har manageren balansert troppen med rutine. Torsdagens lagoppstilling inneholder trolig minst sju endringer på laget som tapte for Manchester United i helga.

Dette er spillerne Liverpool.no har sett på plass i Frankrike:

Simon Mignolet, Ádám Bogdán, Ryan Fulton, Joe Gomez, Mamadou Sakho, Kolo Touré, Alberto Moreno, Daniel Cleary, Connor Randall, Philippe Coutinho, Emre Can, Jordan Rossiter, Adam Phillips, Cameron Brannagan, Adam Lallana, Pedro Chirivella, Danny Ings, Divock Origi, Roberto Firmino og Jordon Ibe.

James Pearce i lokalavisen Liverpool Echo spådde før avreise at Mignolet fortsetter mellom stengene, mens Sakho og Touré, som skal være lagets kaptein, kommer til å starte i forsvaret. På plass i Frankrike spekulerer den velinformerte journalisten også på hvilken formasjon nordiren vil benytte seg av.

Tre spillere i forsvaret?

Det kan være duket for tre spillere bakerst, slik Liverpool hadde suksess med i fjor vinter og utover våren forrige sesong. Trolig får Gomez en ny kamp, men denne gangen er muligheten åpen for at han utgjør forsvarstreeren med Sakho og Touré.

Moreno får sannsynligvis sin første kamp fra start denne sesongen. Det ventes i tillegg at Rossiter får sin Europa-debut på midten, sammen med Can og Coutinho, som er tilgjengelig etter å ha stått over Manchester United-kampen grunnet karantene. Origi ligger an til å starte, mens Ings, Firmino og Lallana kjemper om de siste plassene.

– Vi velger et lag som skal være godt nok til å vinne oppgjøret. Vi har mange kamper i vente de neste månedene, og det er betryggende at hele stallen føler de kan være med og bidra. Jeg har tro på at ethvert lag vi sender ut, uansett hvilken turnering, er i stand til å vinne, sier Rodgers.

Torsdagens møte med Bordeaux blir den første gruppespillskampen i Europa på franskmennenes nye storstue, Nouveau Stade de Bordeaux, noensinne. Liverpool gjennomførte en treningsøkt på stadion onsdag kveld, hvor de gjorde sine siste forberedelser før klubbens 14. bortekamp i Frankrike gjennom historien.

Tapt over halvparten av kampene i Frankrike

Etter å ha tapt hele seks av de sju første turene sørover, var Liverpool ubeseiret i de fem neste – før turen gikk til Lille for drøyt fem år siden. Der vant vertene etter en scoring av nåværende Chelsea-angriper Eden Hazard i andre omgang.

Tallene fra bortekamper i Frankrike viser fem røde seire, sju tap og én uavgjort, ifølge klubbstatistiker Ged Rea. Bordeaux, som er én av ti franske klubber Liverpool har møtt i europacupene, tapte både hjemme og borte da de sto overfor Merseyside-klubben forrige gang.

Peter Crouch ble Liverpool-matchvinner med kampens eneste scoring i Frankrike, mens to fulltreffere av Luis García og en nettkjenning av Steven Gerrard sørget for komfortable 3–0 i kampen på Anfield. Ingen av dem som møtte Bordeaux den gangen er fortsatt i klubben.

Dette året har franskmennene, i likhet med Liverpool, hatt en variabel start på sesongen. Etter fem runder står laget med bare én seier, noe som kom hjemme mot Nantes i august, men de imponerte med et sterkt bortepoeng mot stormakten Paris Saint-Germain fredag kveld.

Rodgers: – Vi har stor respekt for dem

To scoringer av vertenes målmaskin Edinson Cavani var nemlig ikke nok til å slå Bordeaux i hovedstaden. Et innoverskrudd hjørnespark sørget for at keeper Kevin Trapp scoret selvmål, før toppscorer Wahbi Khazri presset sisteskansen i senk og utliknet omtrent ti minutter før slutt.

Le second but des Girondins par Wahbi Khazri

Pressing gagnant ! #Khazri #PSGFCGB #But #Ligue1

Posted by FC Girondins de Bordeaux on 14. september 2015

– Jeg så kampen, og de fikk et veldig godt resultat. De hadde en mann utvist på tampen i tillegg. Så vi har respekt for at dette blir en tøff kamp. De er gode på kontringer, de har raske spillere, og vi har stor respekt for dem, sier Liverpools manager.

Bordeaux avanserte til Europaliga-gruppespillet etter to kvalifiseringskamper i starten av sesongen. De måtte faktisk begynne allerede i juli, der kypriotiske Larnaca ble slått 4–0 over to kamper. Kairat fra Kazakhstan bød på tøffere motstand i play-off-runden, men Bordeaux gikk videre på bortemål etter 2–2 sammenlagt.

Kampen mot Liverpool torsdag er bare det tredje offisielle møtet med Anfield-klubben noensinne. En eventuell hjemmeseier vil i så fall skrive historie for vertskapet, noe stjerneskuddet Khazri er klar over.

Har selvtillit fra Paris

– Det kommer til å bli vanskelig. Vi har fulgt med på dem og vet det er en veldig stor klubb. Dette blir en skikkelig fight. Vi må sørge for å være solide og prestere bra, og vi har selvtillit fra kampen i Paris. Dette vil kreve like bra innsats. I et sånt type lag må man passe på samtlige spillere, sier han, ifølge Bordeaux’ nettsider.

Khazri, en franskfødt tunisier, står med fire fulltreffere – mer enn hva Liverpool har scoret – denne sesongen og er lagets toppscorer. Formspilleren er som ventet med i troppen mot de helrøde. Dette er Bordeaux sine utvalgte:

Cédric Carrasso, Jérôme Prior, Milan Gajic, Frédéric Guilbert, Pablo, Nicolas Pallois, Maxime Poundjé, Cédric Yambéré, Clément Chantôme, Wahbi Khazri, Nicolas Maurice-Belay, André Poko, Henri Saivet, Abdou Traoré, Enzo Crivelli, Jussiê, Diego Rolán og Isaac Kiese Thelin.

– Vi vet at hjemmekampene våre er veldig viktige, men selvfølgelig ønsker man også å hente med seg poeng fra bortebane. På dette stadiet handler det mest om å få til et høyt prestasjonsnivå, mener jeg. Hvis vi klarer det, kommer vi til å se resultater, sier Rodgers.

Liverpool-kapteinen mangler

Jordan Henderson er fortsatt ute på grunn av hælskaden han har trøblet med siden oppkjøringen i sommer. Etter å ha spilt hele ligaåpningen i Stoke, måtte kapteinen få smertestillende injeksjoner for å starte mot Bournemouth den påfølgende runden.

Etter pause ble Henderson, tydelig oppgitt over smertene i foten, tatt av banen. Klubben hadde i utgangspunktet et håp om at han skulle være tilbake i aksjon etter landslagspausen, men kampen mot Manchester United ble spilt uten Henderson i troppen.

I stedet ble det denne uka kjent at han reiste til USA sammen med en klubblege for å treffe ortopedspesialisten James Cozzarelli i delstaten New Jersey, og klubben har foreløpig ikke satt noen kontret dato for et eventuelt comeback. Selv håper kapteinen å rekke ligakampen mot Norwich kommende søndag.

Bordeaux-kampen kommer også for tidlig for Daniel Sturridge, som for øvrig trener for fullt på Melwood etter det lange skadeoppholdet. Det utelukkes ikke at spissen kan rekke oppgjøret mot Norwich.

Lallana tilbake i troppen

Adam Lallana, som har vært ute med en lårskade siden møtet med Bournemouth i august, trente for fullt gjennom helga og er helt skadefri foran kampen i Frankrike. Det er uvisst om Rodgers kommer til å bruke ham allerede nå, men 27-åringen er i troppen. Selv er Lallana klar for fight:

– Jeg trente på fredag, men Manchester United-kampen kom for tidlig for meg. Nå har jeg imidlertid hatt ytterliggere tre–fire gode dager med trening, og jeg er klar for torsdagen, sier han.

Samtidig er Joe Allen på vei tilbake, men Europaliga-åpningen kommer litt for tidlig. Waliseren pådro seg en strekk under generalprøven før sesongen, men den skal han nå være kvitt, og nå jobber han med å spisse formen. Trolig er han tilgjengelig mot Norwich.

I tillegg driver Jon Flanagan fortsatt med rehabilitering etter kneoperasjonen han måtte igjennom tidligere i år. Den lokale forsvareren er i rute til et comeback like før jul, sa Rodgers i starten av august.

For de franske vertene er Cheick Diabaté, Laborde, Ludovic Sané, Grégory Sertic og Thomas Touré ute med skader, bekrefter klubben. Samtidig har ikke Simon Lefebvre, Diego Contento, Robin Maulun, Jaroslav Plasil og Kévin Soni kommet med i troppen som tar imot de røde.

Fakta før avspark

Liverpool og Bordeaux har blitt trukket til å dele Europa-gruppe én gang tidligere. Da, i 2006, vant de røde begge Champions League-kampene mot franskmennene, med 1–0 på bortebane og 3–0 på Anfield.

Peter Crouch ble matchvinner i Frankrike, mens Luis García (2) og Steven Gerrard scoret målene på hjemmebane.

Forrige sesong røk Liverpool ut av Europaligaen allerede i den første utslagsrunden. De havnet i turneringen som følge av gruppespillresultatet i Champions League, og Beşiktaş avanserte på straffer etter 1–1 sammenlagt.

Bordeaux er én av ti franske klubber som har møtt Liverpool i en europacup. Sist rødtrøyene sto overfor Ligue A-motstand, var i Europaligaen i 2009/2010-sesongen. Da tapte laget 0–1 for Lille borte, men vant 3–0 hjemme.

Etter å ha tapt seks av de sju første turene til Frankrike, var Liverpool ubeseiret i de fem neste – før turen til Lille for drøyt fem år siden. Tallene fra bortekamper i Frankrike viser fem røde seire, sju tap og én uavgjort.

Liverpool har sammen med tre andre engelske lag vunnet denne turneringen tidligere. Ingen franske klubber har noensinne løftet pokalen over hodet i Europaligaen (tidligere kjent som UEFA-cupen).

De helrøde har avansert fra Europaliga-gruppespillet som gruppevinner begge de siste gangene.

Tolv spillere i Liverpool-drakt har fått se det røde kortet i Europa. Den foreløpig siste er Lazar Markovic, som ble sendt i dusjen i hjemmekampen mot Basel i Champions League forrige sesong.

I 2010 scoret Steven Gerrard tre ganger mot Napoli i Europaligaen, noe som er sist gang en Liverpool-spiller gjorde hat-trick utenfor engelsk fotball. Gjennom historien har Liverpool-spillere vartet opp med hat-trick 17 ganger.

Men bare én spiller har klart det på bortebane – og det til gjengjeld to ganger. Michael Owen satte inn tre fulltreffere mot Haka i 2001 og i Moskva mot Spartak det påfølgende året.

Tiago Ilori tilbrakte forrige sesong på lån hos Bordeaux, mens Divock Origi, som var i Lille, møtte torsdagens motstander tre ganger. Han startet i Bordeaux, og tapte 0–1, mens han kom inn fra benken og var med på å slå dem to ganger hjemme.

Mamadou Sakho vant 1–0 over Bordeaux med Paris Saint-Germain i januar 2013.

Dette blir Brendan Rodgers’ kamp nummer 21 i Europa som Liverpool-manager. Så langt står nordiren med ni seire, sju tap og fire uavgjortresultater – fordelt på Champions League og Europaligaen.

Bordeaux’ statistikk i Europa: Spilt 188 kamper, vunnet 94, tapt 54, uavgjort 40 ganger.

Forrige sesong endte Bordeaux på sjetteplass i den franske toppdivisjonen. De har vunnet ligaen seks ganger tidligere, sist i 2009. Den franke cupen, som laget gikk til topps i for tre år siden, er vunnet totalt fire ganger, mens de i 2009 vant ligacupen for tredje gang.

Bordeaux har møtt engelsk motstand i fem Europa-runder tidligere. Sist var i 2012/2013-sesongen, da Newcastle vant 3–0 på St. James’ Park under gruppespillet, men tapte 0–2 i Bordeaux.

Av de totalt ti kampene Bordeaux har spilt mot engelske klubber, har de bare vunnet én gang – med den nevnte seieren over Newcastle på eget gress. De har tapt sju kamper og spilt uavgjort to ganger. Nederlagene har kommet for Liverpool, Manchester United (to ganger), Aston Villa og Chelsea i tillegg til Newcastle.

Hjemme i Bordeaux har to av fem kamper mot Premier League-lag endt med tap og uavgjort.

Målscorere denne sesongen (Europaliga-kvalik i parentes):

Bordeaux:
Wahbi Khazri 4 (1), Enzo Crivelli 1 (1), Cheick Diabaté 1 (1), Milan Gajic 1, Nicolas Maurice-Belay 1 (1), André Biyogo Poko 1 (1), Henri Saivet 1, Isaac Kiese Thelin 1 (1), selvmål 1.

Liverpool:
Christian Benteke 2, Philippe Coutinho 1.

Når spilles Bordeaux–Liverpool?
Oppgjøret har avspark på Nouveau Stade de Bordeaux torsdag 17. september klokka 19.00.

Hvor kan man se den?
Eurosport Norge og nettjenesten Dplay sender kampen direkte. BT Sport Europe viser den i England.

Hvem skal dømme?
Alberto Undiano Mallenco (41) er utnevnt til å være kampens hoveddommer. Den rutinerte spanjolen har en fartstid på mer enn ti år som internasjonal dommer, med erfaring fra blant annet VM-sluttspill. Han har dømt Liverpool én gang tidligere, også da mot et fransk lag, Lyon, på Anfield i 2009. Gjestene vant Champions League-kampen 2–1.

Ønsker du kampoppdateringer sendt rett til mobilen? Klikk her!

Liverpool.no følger som vanlig kampen minutt for minutt – med pause- og sluttrapport. I tillegg kommer spillervurderinger med børs kort tid etter kampslutt.