Før kampen: Liverpool – Bolton

I forkant av FA-cupkampen i dag har Neil Lennon virkelig fått fart på laget sitt: Bolton står bare med ett tap siden de gikk av banen uten poeng i slutten av oktober. Nå venter Liverpool borte.

– Vi reiser til Anfield for å gi dem kamp og problemer. Vår innstilling kan ikke bare være at vi skal tåle det som kommer mot oss. Vi må selv skape ting mot dem, sier Neil Lennon før avreise til Merseyside.

Bolton-manageren er veldig offensiv før spillernes andre møte med et Premier League-lag denne sesongen, og det har han god grunn til. Da laget hans senket Sheffield Wednesday på bortebane forrige helg, spilte de sin tredje strake kamp uten tap.

Og bortsett fra det knappe tapet for Huddersfield i slutten av desember, der Bolton ledet, men tapte etter et sent baklengsmål i begge omganger, må man tilbake til Halloween i fjor for å finne sist de gikk på et nederlag.  

Tidligere samme måned ble Lennon annonsert som den nye Bolton-manageren. Han tok over roret etter Dougie Freedman, som hadde kun én seier på sesongens ti første kamper. Lennon og Bolton vant den første kampen, 1–0 over Birmingham på bortebane, etter managerbyttet, og de tre første månedene hans på Macron Stadium har resultert i en utrolig klatring på tabellen.

43-åringen, som kom til Championship-klubben etter å ha vært en suksessfull manager i Celtic, har allerede rukket å dra Bolton opp fra en bunnplassering til 15.-plassen på landets nest høyeste nivå. I tillegg til å bare stå med ett tap på sine tolv siste kamper, har Bolton blant annet hatt en rekke på fire strake kamper uten baklengsmålsmål i slutten av fjoråret.


FREMGANG: Liam Feeney og Darren Pratley sørger for tre nye poeng. (Video: TV 2)

– Stemningen i troppen er veldig god for tiden. Jeg tror det var viktig at vi vant over Sheffield Wednesday for å holde den fremgangen vi har i ligaen gående, forteller manageren.

Klikk her for SMS-varsel ved lagoppstilling og scoring!

Det fremadstormende Bolton-laget har veldig gode muligheter til å hoppe enda høyere på tabellen i nær fremtid. I dag er det bare poenget opp til øvre halvdel, og de kan blande seg inn i kampen om en play-off-plassering utover våren.

Den vanvittige fremgangen på så kort tid har også Brendan Rodgers merket seg. Liverpools manager er imponert og sier han var overrasket over at Lennon ikke fikk seg en Premier League-jobb til å begynne med.

– Folk innser ikke hvor vanskelig den Celtic-jobben er. Det er en av de vanskeligste jobbene i verden. Du har et press på deg til å vinne hver eneste kamp. Han gjorde det enestestående ved å få dem til Champions League, og da han forlot klubben, følte han nok at han hadde tatt dem så langt som han var i stand til, sier nordiren.

41-åringen mener managerkollegaen har sørget for at Bolton er blitt et veldig vanskelig lag å slå. Rodgers sier seg overrasket dersom de hvitkledde ikke klarer å komme inn i play-off-spillet ved sesongslutt.

– I nær fremtid kommer Neil til å være i Premier League, med eller uten Bolton, konkluderer Liverpool-manageren, som i likhet med Lennon kan se tilbake på en fantastisk rekke med kamper.

Nå har Merseyside-laget spilt ni kamper på rad uten å tape. I Premier League har laget holdt nullen i to strake kamper for første gang på nesten et år, og de står med nettkjenning i alle de ni oppvisningene. Liverpool ligger i toppsjiktet på formtabellen – foran lag som Chelsea, Manchester City og Arsenal – og det ene tapet de hadde i desember, borte mot Manchester United, er det eneste nederlaget på de femten siste Liverpool-kampene.

De to formlagene møter hverandre for første gang siden Bolton banket et svakt rødt bortelag for nesten nøyaktig tre år siden. Mark Davies ga hjemmelaget ledelsen allerede i det tredje minutt, før Nigel Reo-Coker doblet den like før halvtimen. Craig Bellamy reduserte for Kenny Dalglish’ lag før pause, men Grétar Rafn Steinsson fastsatte sluttresultatet til 3–1 tidlig i andre omgang.


DET FORRIGE MØTET: Craig Bellamys ene scoring var ikke nok mot Boltons tre.

Lystavla viste det samme resultatet i møtet på Anfield tidligere den sesongen, men da i Liverpools favør. Det var heller aldri noen tvil om hvilket lag som skulle gå i garderoben med de tre poengene etter at Jordan Henderson, Martin Skrtel og Charlie Adam hadde sørget for en komfortabel tremålsledelse før timen var passert. Et sent trøstemål av Ivan Klasnic var det Bolton fikk med seg sist de besøkte Liverpools hjemmebane.

Seieren var den siste av ti strake trepoengere over Bolton for de røde. Mellom 2006 og 2012 vant Liverpool faktisk samtlige ganger de møtte Bolton.

Men de hvite smilte bredest etter den forrige gangen de møtte Liverpool i FA-cupen. Det var tilbake i 1993, med Graeme Souness bak roret på Anfield. Bolton ledet med to mål til pause på hjemmebane, men et selvmål og en Ian Rush-scoring sørget for omkamp. På Anfield, i returoppgjøret, hvor Robbie Fowler var med i kamptroppen og satt på benken for første gang, ble to Bolton-scoringer de to eneste nettkjenningene i kampen, og Liverpool røk ut.

Siden den gang har Bolton bare én Anfield-seier. Det var i ligacupen for tolv år siden. Gjennom historien er de to triumfene sammen med elleve andre seiere de eneste gangene Bolton har vunnet foran The Kop i løpet av 65 kamper. De røde har vunnet over halvparten av hjemmekampene mot laget fra byen som ligger en timelang biltur nordøst fra Merseyside.

FA-cupens fjerde runde:

Fredag 23. januar:
20.55: Cambridge – Manchester United

Lørdag 24. januar:
13.45: Blackburn – Swansea
16.00: Manchester City – Middlesbrough
16.00: Birmingham – West Bromwich
16.00: Cardiff – Reading
16.00: Chelsea – Bradford
16.00: Derby – Chesterfield
16.00: Preston – Sheffield United
16.00: Southampton – Crystal Palace
16.00: Sunderland – Fulham
16.00: Tottenham – Leicester
18.30: Liverpool – Bolton

Søndag 25. januar:
15.00: Bristol City – West Ham
16.00: Aston Villa – Bournemouth
17.00: Brighton – Arsenal

Mandag 26. januar:
16.00: Rochdale – Stoke

– Noen tenker kanskje at dette, å dra til en Premier League-stadion for å møte et talentfullt lag, blir en fin erfaring for oss som klubb, men vi går absolutt ikke til Anfield med den mentaliteten. Vi drar dit for å vinne, og vi ønsker å avansere, påpeker Bolton-midtbanespiller Neil Danns, som selv har vært Liverpool-supporter fra barndommen av.

Les også: Rossiter blir involvert

Danns var lagets kaptein da de slo Wigan ut av FA-cupens andre runde. Kampen ble spilt hjemme på Macron Stadium, og unge Zach Clough ble matchvinner kvarteret før slutt i debuten. Han får også muligheten til å presentere seg foran The Kop, for Lennon uttalte at spissen, som har slitt med en hamstringskade etter Wigan-kampen, trolig er klar igjen.

Det er imidlertid ikke Lee Chung-Yong og Craig Davies, melder klubben. Chung-Yong må stå over kampen på grunn av en mindre skade i foten, mens Davies har fått et tilbakeslag på en skade som holdt ham ute i fire kamper forrige måned. Samtidig er Marc Tierney, Mark Davies og Max Clayton er alle ute med langtidsskader. Tierney sliter med foten, og de to sistnevnte er utilgjengelige på grunn av kneskader.

Liverpool, som gikk videre fra tredje runde etter en jevn batalje med Adebayo Akinfenwa og Wimbledon, får kanskje se Mario Balotelli, Glen Johnson og Joe Allen tilbake i spill. Trioen har trent for fullt og er alle aktuelle mot Bolton, avslørte Liverpools manager på pressekonferansen torsdag. Ryktene hevder at både Johnson og Allen starter kampen.

Les også: Lovren i full trening

Daniel Sturridge er stadig nærmere en retur etter fem måneder på sidelinja, men stjernespissen rekker heller ikke møtet med Championship-klubben. Det samme gjelder Brad Jones og langtidsskadde Jon Flanagan. Jordon Ibe er heller ikke tilgjengelige fordi han allerede har spilt i FA-cupen med Derby.

Ryktet lagoppstilling: Simon Mignolet; Glen Johnson, Emre Can, Mamadou Sakho; Javier Manquillo, Joe Allen, Jordan Henderson, José Enrique; Philippe Coutinho, Adam Lallana, Raheem Sterling.

Kampen mellom Liverpool og Bolton sparkes i gang på Anfield lørdag klokka 18.30. Kevin Friend dømmer. TV 2 Sport Premium, TV 2 Sumo og BT Sport viser oppgjøret direkte. Du kan følge kampen minutt for minutt her på liverpool.no – med pause- og sluttrapport samt spillerbørs.

Målscorere denne sesongen:

Liverpool: Steven Gerrard (9), Raheem Sterling (7), Adam Lallana (4), Jordan Henderson (3), Rickie Lambert (3), Mario Balotelli (2), Philippe Coutinho (2), Lazar Markovic (2), Alberto Moreno (2), Fabio Borini (1), Emre Can (1), Glen Johnson (1), Dejan Lovren (1), Jordan Rossiter (1), Martin Skrtel (1), Daniel Sturridge (1), Suso (1), selvmål (4).

Bolton: Craig Davies (5), Darren Pratley (5), Joe Mason (4), Matt Mills (4), Neil Danns (3), Liam Feeney (3), Lee Chung-Yong (3), Max Clayton (1), Zach Clough (1), Mark Davies (1), Eidur Gudjohnsen (1), Emile Heskey (1), Dean Moxey (1), Jay Spearing (1), David Wheater (1).