Før kampen: Liverpool - Chelsea

I kveld er det klart for storkamp under flomlysene på Anfield: Liverpool tar imot Chelsea til det første av to oppgjør i ligacupens semifinale. Martin Atkinson dømmer kampen.

De to lagene har møtt hverandre fem ganger tidligere i turneringen. Det har endt med tre røde seiere og to til de blå. Sist gang var da Maxi Rodríguez og Martin Kelly scoret kampens to eneste mål på Stamford Bridge for drøyt tre år siden.

Av spillerne Liverpool har i stallen i dag, var det bare Jordan Henderson, José Enrique og Lucas som startet kampen for rødtrøyene, mens Martin Skrtel kom inn fra benken. I dagens Chelsea-stall er det kun én spiller, brasilianske Ramires, som var på banen for London-klubben i det oppgjøret.

Les også: Coutinho drømmer om Wembley

I den påfølgende runden, semifinalen, stod Manchester City på motsatt banehalvdel. Steven Gerrard ble matchvinner med en straffescoring på Etihad, så 2–2 i returkampen på Anfield betød at rødtrøyene avanserte til finalen på Wembley. Der ble Cardiff beseiret etter straffekonkurranse, og klubben tok sin åttende ligacuptittel.

Ingen andre i ligasystemet har vunnet turneringen flere ganger enn Liverpool. Det er heller ingen som har vært i finalen like mange ganger som de helrødes åtte. Nå skal klubben ut i sin 15. ligacupsemifinale, noe som også er flest av alle lag på balløya.

Chelsea står med fire ligacuptitler så langt i historien. Den første kom i 1965, før supporterne måtte vente helt til 1997/1998-sesongen. I José Mourinhos første sesong som blå manager nådde klubben finalen igjen – og de vant. Det var samtidig mot Liverpool.

John Arne Riise sørget for vill jubel blant Liverpool-fansen da han dunket inn kampens første mål allerede før minuttet var passert på Millennium Stadium i Cardiff. Men et uheldig selvmål av Steven Gerrard sørget for ekstraomganger, og der trakk hovedstadslaget det lengste strået. Didier Drogba og Mateja Kezman gjorde at Antonio Núñez sin eneste Liverpool-scoring bare ble et rødt trøstemål.

– Pokaler er alltid målet

To år senere løftet Chelsea pokalen igjen. Det er forrige gang klubben var i ligacupfinalen, og Didier Drogba ble kampens profil med sine to scoringer mot byrival Arsenal.

– Ethvert trofé er viktig, og jeg setter dem aldri opp mot hverandre. Selvfølgelig er en turnering som for eksempel Champions League litt annerledes, men man ønsker å vinne alle kamper gjennom sesongen, og å vinne pokaler er målet, sier Chelsea-målvakt Petr Cech før lagene sparker i gang den første av to semifinaler på ei uke.

Det siste hinderet for sisteskansen og Chelsea har imidlertid hatt for vane å nå finalen når de har kommet så langt som nå. I løpet av 14 semifinaleforsøk har Liverpool nemlig bare snublet tre ganger. Sist var da Middlesbrough slo dem ut i 1998.

Les også: Mourinho: – Liker meg på Anfield

På sine 52 siste kamper i ligacupen har Merseyside-laget funnet veien til målet i samtlige bortsatt fra to. Én av dem som holdt nullen, var Chelsea..

Nå spiller Liverpool den første semifinalen på hjemmebane for sjette gang. Tidligere har det endt med fem finaler. Kun Middlesbrough, som riktignok tapte 1–2 på Anfield, har kommet fra det med en finalebillett i bagasjen.

Målscorere denne sesongen:

Liverpool: Steven Gerrard (9), Raheem Sterling (6), Adam Lallana (4), Jordan Henderson (3), Rickie Lambert (3), Mario Balotelli (2), Philippe Coutinho (2), Lazar Markovic (2), Alberto Moreno (2), Fabio Borini (1), Emre Can (1), Glen Johnson (1), Dejan Lovren (1), Jordan Rossiter (1), Martin Skrtel (1), Daniel Sturridge (1), Suso (1), selvmål (4).

Chelsea: Diego Costa (17), Eden Hazard (11), Oscar (7), Didier Drogba (6), André Schürrle (5), John Terry (5), Cesc Fàbregas (4), Loïc Rémy (4), Nemanja Matic (3), Willian (3), Branislav Ivanovic (2), Ramires (2), Kurt Zouma (2), Gary Cahill (1), Filipe Luís (1), John Obi Mikel (1), selvmål (4).

Kampen sparkes i gang klokka 20.45 på Anfield.