Før kampen: Liverpool – Crystal Palace

Jürgen Klopp jakter på sin første hjemmeseier i ligaen – men gjestene kan ta en historisk «trippel».

Det har nemlig aldri skjedd at Crystal Palace har slått Liverpool i tre strake ligakamper. Men før dagens møte på Anfield, med avspark klokka 17, står londonerne med seier i begge de siste Premier League-oppgjørene mot de røde.

Ønsker du kampoppdateringer sendt rett til mobilen? Klikk her!

Tilbake i mai rundet Liverpool av forrige sesong med to skuffende nederlag, og i Steven Gerrards avskjedskamp på Anfield var det nettopp Crystal Palace som stakk av med alle poengene.

To like resultater

Adam Lallana skjøt Liverpool i ledelsen halvveis inn i første omgang, men Jason Puncheon utliknet med et frekt frispark rett før pause. I andre omgang fastsatte innbytter Wilfried Zaha og Glenn Murray sluttresultatet til 3–1.

– Det føltes veldig merkelig, sa Gerrard etter å ha tapt for Crystal Palace i sin siste opptreden foran The Kop.


SURT FARVEL: Gerrard og Liverpool tapte 1–3 for Crystal Palace på Anfield i mai. (Video: TV 2)

Faktisk opplevde Merseyside-laget det samme resultatet i bortekampen omtrent halvåret i forveien. Igjen var det Liverpool, da i svak form, som tok ledelsen, men også her utliknet Crystal Palace i første omgang, før to nettkjenninger etter pause sikret seieren.

Lagene møttes for øvrig i FA-cupen samme sesong, mellom de to ligaoppgjørene, og da trakk Liverpool det lengste strået. Den gangen tok imidlertid Crystal Palace ledelsen, men Daniel Sturridge og Lallana snudde resultatet på hodet og sikret rødt avansement i andre omgang.

Én seier på Anfield

Dermed står manager Alan Pardew, som ble ansatt av Crystal Palace i januar, med én seier og ett tap mot Liverpool dette kalenderåret. Totalt har 54-åringen vunnet fire ganger over de helrøde fra Merseyside på 14 forsøk.

Den tidligere manageren i Reading, West Ham, Charlton, Southampton og Newcastle har besøkt Liverpools hjemmebane åtte ganger før denne helga, men hittil er seieren i mai hans eneste triumf foran The Kop.

Les også: Klopp aktiv utenfor banen

Nå står han overfor sitt første møte med Liverpool-manager Jürgen Klopp, som ennå ikke har sett det nye laget sitt tape i løpet av seks kamper. Pardew vet ikke spesielt mye om tyskeren, men ser klare likheter med seg selv når det gjelder engasjementet på sidelinjen.

Tror de kan takle Liverpool-presset

Og den Wimbledon-fødte laglederen mener Crystal Palace er forberedt for hva som venter på Anfield.

– Klopp har kommet til en fotballklubb med strålende spillere, så resultatene deres er ikke overraskende. Det er helt klart et høyere press fra laget under Klopps ledelse. Vi vet at det kommer, vi skal forvente det, og vi kan håndtere det, fortalte Pardew fredag.

Crystal Palace har vunnet fem av de elleve første ligarundene, noe som faktisk er én mer enn det Liverpool har klart i ligaen denne høsten, og selv om de også har tapt fem kamper – flest av alle de tolv øverste på tabellen – har de sju poeng mer nå enn de hadde på samme tidspunkt forrige sesong.

London-klubben vet også at Liverpool bare har slått dem i to av de sju siste oppgjørene innbyrdes, og ligaresultatene forrige sesong, 3–1, er de to største seierne til Crystal Palace over Liverpool gjennom tidene.

– Føler oss bra for tiden

Likevel er Klopp og de røde spillerne proppfulle av selvtillit etter tre positive opplevelser på rappen. Cupavansementet mot Bournemouth ble fulgt opp med tre mål og tre knallsterke poeng på Stamford Bridge, før Rubin Kazan ble senket i Russland torsdag kveld.

– Vi ønsker bare å spille den neste kampen, for vi føler oss bra for tiden. Vi har mer selvtillit, vi har fått resultater, og vi ønsker resultater i tiden som kommer. Den beste muligheten for det, den eneste muligheten, er å spille mot andre lag, sa Klopp til pressen lørdag.

Les også: – Vi sov godt under hjemturen fra Russland

Det var et sterkt Liverpool-lag som tok tre Europaliga-poeng tidligere denne uka, men Klopp hinter til at det vil bli noen forandringer på laget. Spillere som Lucas Leiva, Martin Skrtel, Philippe Coutinho og Adam Lallana startet nemlig alle på benken mot Rubin Kazan.

– Vi kan gjøre noen endringer. Vi spilte uten Martin, uten Lucas, uten Phil og uten Adam, og vi har noen andre spillere som var med i den kampen i forveien. Og så har vi noen andre spillere vi kan sette inn hvis vi ønsker det, forklarte 48-åringen.

Klopp la til at det har vært noen «småproblemer» når det gjelder skader i stallen før og etter oppgjøret i Russland, men påpeker også at det ikke er snakk om noe alvorlig som gjør spillere utilgjengelige til dagens kamp.

Bygger på en «god stamme»

Når den karismatiske manageren nå har vært i Liverpool i én måned etter at Brendan Rodgers ble sparket, er han fornøyd med lagets utvikling. Selv om det tette kampprogrammet har vært et lite hinder for ekstra intensitet på treningsfeltet, ifølge Klopp, har små forandringer kommet klart til syne.

– Vi har spilt kamper, vi har snakket om kampene, vi har hatt møter, vi har hatt analysemøter, vi har hatt gode treningsøkter. I begynnelsen sa jeg at vi måtte snu de må skruene, og det er det vi gjør for øyeblikket. Grunnlaget var selvsagt ikke så dårlig. Brendan gjorde en skikkelig bra jobb her, sa Klopp, og legger til:

– Det er ikke slik at vi skal vise spillerne hvordan fotball fungerer. Det er en god stamme i laget etter Brendans arbeid, så vi kan utvikle og samle oss, for fotballen kan være annerledes. Alle managere har forskjellige idéer.

Så langt står Liverpool med tre seire og tre uavgjortresultater under Klopp, og Liverpool har faktisk spilt tolv ganger siden de sist tapte en kamp – mot Manchester United borte lørdag 12. september.

Lyktes mot lavtliggende lag

Dette blir Klopps fjerde Premier League-kamp i karrieren, og den andre på rad mot et lag bak Liverpool på tabellen. Han håper de røde kan ta nytte av kunnskapen fra de siste kampene i dagens oppgjør.

– Crystal Palace er et vanskelig lag å spille mot. Vi kjenner til omstillingsevnene deres, vi vet hva planen deres er, og vi skal forsøke å forberede oss på den lille tiden vi har. Det er annerledes, men forskjellen er ikke den største, sa Klopp, som forklarte hvorfor:

– Vi spilte mot Chelsea, og de var dype og organiserte på 1–0. Vi spilte mot Rubin Kazan, og de lå ganske dypt og var organiserte i forsvar. Hvis vi har ballen, tror jeg Crystal Palace vil gjøre noe liknende. Så vi må være forberedte, og kanskje får vi bruk for erfaringen fra de siste kampene nå.

Les også: Ikke rukket å analyserer den første måneden

I går vant både fjerdeplasserte Manchester United og Leicester på bronseplass sine kamper på eget gress, noe som betyr at Liverpool vinne dersom avstanden opp til topp fire fortsatt skal være fire poeng.

Formsvikt på Selhurst Park

På motsatt banehalvdel håper Crystal Palace på en etterlengtet opptur. Etter en frisk start på sesongen, der de blant annet fikk kjenne på sølvplassen etter 2–1 over Chelsea på bortebane, har ikke laget vunnet en kamp siden starten av oktober.

Da slo de West Bromwich med to mål på hjemmebane, og de fire påfølgende kampene, alle turneringer inkludert, har resultert i 1–3 mot West Ham, 0–1 mot Leicester, 1–5 mot Manchester City og 0–0 mot Manchester United.


MÅLLØST: Pardews lag spilte uavgjort for første gang denne sesongen. (Video: TV 2)

Poenget mot de djevelrøde fra Salford i forrige serierunde var for øvrig første gang på hele 24 kamper i Premier League at Crystal Palace spilte uavgjort, ifølge Liverpool-statistiker Ged Rea.

Nå jakter hovedstadslaget på sin første seier på fem uker, og kaptein Mile Jedinak legger ikke skjul på at de, til tross for alle endringene og managerbyttet i Liverpool, tar med seg enorm selvtillit fra prestasjonene mot de røde forrige sesong.

Les også: Skal spille med «poppies» på drakta

– Utvilsomt. Jeg tror man er nødt til det. Det har selvsagt gått en stund siden det skjedde, så man kan ikke dvele altfor mye ved det. Men hvis vi kan få en dytt av det, noe vi pleier, så gir det oss alle muligheter til å vinne denne kampen, sa han til London-klubbens nettsider.

Spisstrio kjemper mot klokka

Jedinak og Crystal Palace kan i tillegg få se venstreback Pape Souaré tilbake i startelleveren på Anfield, mens spissene Connor Wickham og Marouane Chamakh betegnes som usikre før turen nordvestover.

– Connor, han er ikke hundre prosent, men er tilbake i full trening, noe også Chamakh er. Kanskje kommer denne kampen litt for tidlig for begge, meldte Pardew til pressen.

I tillegg har Dwight Gayle, med fire mål på fire opptredener mot Liverpool, slitt med en liten skade inn mot oppgjøret, og ifølge Pardew ville han «slite» litt med å bli klar, men 25-åringen forventes likevel en plass i troppen.

Sturridge ikke klar

For det røde hjemmelaget er Daniel Sturridge fortsatt ute med en skade i kneet og ikke tilgjengelig for en plass i troppen. Ute er også Jordan Rossiter og Jordan Henderson pluss den langtidsskadde trioen Joe Gomez, Danny Ings og Jon Flanagan.

Sjekk vår oversikt over skader her!

Klopp hvilte Coutinho mot Rubin Kazan – selv om den unge brassen fortalte sjefen at han var klar igjen etter å ha kjent antydninger til problemer med en muskel etter Chelsea-kampen forrige helg – og han får trolig starte mot Crystal Palace.

– Vi hadde noen små problemer etter kampen, noe som er normalt etter intensiteten i oppgjøret. Så vi er nødt til å vente til det gjenstår noen få timer før vi kan være sikre på hvem som er i stand til å spille, sa Klopp på Melwood.

Får skryt av Pardew

Coutinho beskrives som «Liverpools beste spiller» av Crystal Palace-manageren før oppgjøret på Anfield, og han tror ingen i Premier League vil si seg uenig i at 23-åringen er blant de fem beste offensive spillerne i ligaen.

– Liverpool har glimrende spillere, og glimrende spillere kan endre en hel kamp, som Coutinho mot Chelsea. Han har det som skal til for å avgjøre en kamp, noe han også klarte mot Stoke. Vi må være klare over truslene deres, og prøve å utnytte det de ikke er gode til, sa Pardew før helga.

Fakta før avspark

Liverpool og Crystal Palace har, alle turneringer inkludert, møtt hverandre 45 ganger tidligere. De røde står foreløpig med 22 seire, mens det har endt med uavgjort og Crystal Palace-seier henholdsvis elleve og tolv ganger.

Forrige sesong tapte merseysiderne begge ligakampene mot underdogen fra hovedstaden – og begge endte med samme sifre på lystavla.

På Selhurst Park ga Rickie Lambert gjestene ledelsen allerede før to minutter var passert, men slo «Liverpool-dödaren» Dwight Gayle til med sitt fjerde mål på tre kamper mot Liverpool, og 1–1 sto seg til det gjensto under et kvarter. Men fra 78. til 81. minutt sørget Joe Ledley og Mile Jedinak, med 2–1 og 3–1, for at samtlige poeng ble værende.

Et halvår senere, i Steven Gerrards farvel med Anfield, tok også Liverpool ledelsen over Crystal Palace, denne gangen ved Adam Lallana halvveis inn i første omgang, men London-klubben slo knusende tilbake. Først utliknet Jason Puncheon på et frispark rett før pause, så satte Wilfried Zaha inn 2–1 bare minuttet etter å ha blitt byttet inn. På overtid havnet også Glenn Murray i målprotokollen for bortelaget.

Mellom oppgjørene fikk Liverpool riktignok en revansj. I februar møttes nemlig på Selhurst Park i FA-cupen, og da var rollene snudd om: Fraizer Campbell sendte Crystal Palace i ledelsen tidlig i kampen, men etter sidebyttet sørget Daniel Sturridge og Lallana for 2–1 og rødt avansement i turneringen.

Det er den ene av bare to seire klubben fra nordvest har mot Crystal Palace på de sju siste kampene. Den andre kom på Anfield i 2013, der Luis Suárez, Sturridge og Gerrard sto for hjemmescoringene, mens Gayle traff blink for gjestene.

I de tre siste møtene innbyrdes har det dermed endt med tap for laget som har scoret først.

Og det har vært målrikt: 18 ganger har ballen havnet i nettmaskene på de fire siste ligakampene mellom Liverpool og Crystal Palace. Det gir et snitt på hele 4,5 mål per kamp.

På Anfield har klubbene bare spilt seks Premier League-kamper mot hverandre før denne helga, og Liverpool har vunnet fire av dem. Trepoengeren i mai er den eneste gangen Crystal Palace har vunnet foran The Kop i Premier League-sammenheng, mens et målløst oppgjør i 1994 er den eneste gangen det har endt uavgjort.

I dag er det ett år siden Emre Can scoret sitt første Liverpool-mål. Fulltrefferen mot Chelsea resulterte imidlertid ikke i poeng, da blåtrøyene vant 2–1 på Anfield. 46 kamper senere, mot Rubin Kazan for drøyt to uker siden, kom Cans andre scoring i rødt.

Nathaniel Clyne spilte 137 kamper og scoret én gang i løpet av fire sesonger for Crystal Palace, før han reiste til Southampton i 2012.

Denne helga er det 13 år siden James Milner fikk sin førstelagsdebut på toppnivå. I en alder av 16 år og 309 dager ble han byttet inn for Leeds mot West Ham, noe som gjorde at han – den gang – var tidenes nest yngste Premier League-spiller.

Liverpool er ubeseiret på sine seks siste ligakamper. Forrige gang det ikke ble poeng, var i bortemøtet med Manchester United i september.

Alle turneringer inkludert har laget spilt tolv strake kamper uten tap. Åtte av dem – inkludert ligacupkampen mot Carlisle, som til slutt ble vunnet på straffer – endte for øvrig uavgjort.

Gjennom samme periode er det bare Tottenham på White Hart Lane som har hindret Merseyside-klubben fra scoring. Den kampen endte målløst.

Dette er deres lengste rekke med kamper uten tap siden 13 kamper mellom mars og september i 2013.

Vinner de røde i dag, blir det første gang Liverpool tar seks poeng på rappen siden sesongåpningen, da laget vant 1–0 over både Stoke og Bournemouth.

Dwight Gayle, som nå står med fire nettkjenninger på tre opptredener mot Liverpool, er Crystal Palace sin mestscorende spiller mot de røde gjennom tidene.

London-klubbens manager, Alan Pardew, som tidligere var sjef i Newcastle, har vunnet to av sine tre siste møter med Liverpool. Totalt står han med fire seire over rødtrøyene på 14 forsøk.

Pardew har besøkt Anfield som manager åtte ganger før denne runden. Foreløpig står trepoengeren fra mai som hans eneste triumf foran The Kop.

Siden han tok over roret på Selhurst Park har Pardew bare sett laget sitt spille uavgjort én gang på 28 ligakamper. 15 av dem er vunnet, mens tolv av kampene har endt med tap.

Crystal Palace-back Pape Souaré fikk debuten sin mot nettopp Liverpool i FA-cupen forrige sesong.

Martin Kelly, som nå har Selhurst Park som hjemmebane, spilte seg opp og gjennom Liverpool-systemet som tenåring, og han fikk totalt 62 førstelagskamper og ett mål for Anfield-klubben.

«The Eagles» har tapt fire av sine sju siste ligakamper etter å ha vært helt oppe på andreplassen tidligere denne sesongen. Laget luktet nemlig på sølvet etter å ha senket Chelsea i lokaloppgjøret på Stamford Bridge i august.

Før denne runden ligger Crystal Palace bare poenget bak Liverpool midt på tabellen. Men dagens gjester har vunnet én kamp mer enn vertene før avspark. De røde står med fire seire, fem uavgjort og to tap så langt, mens Pardews mannskap har 5–1–5 etter elleve kamper.

Sistnevnte har tatt sju poeng mer denne sesongen enn de hadde på samme tidspunkt i fjor.

Nå har Crystal Palace imidlertid ikke vunnet på sine fire siste kamper, alle turneringer inkludert. De vant 2–0 over West Bromwich for fem uker siden, men siden har laget bare scoret to ganger.

Londonerne er blitt tildelt fem straffespark på sine fem siste kamper, og totalt har de fått forsøke seg sju ganger fra ellevemeteren denne sesongen. Yohan Cabaye og Dwight Gayle har begge scoret tre ganger hver.

Etter å ha sluppet inn ni mål på sine ti første kamper i liga og cup, har Crystal Palace nå sluppet inn like mange mål på sine fire siste kamper.

Da Manchester United spilte en målløst kamp mot hovedstadslaget forrige helg, var det første gang Crystal Palace hadde spilt uavgjort i ligaen på 24 kamper.

Målscorere denne sesongen (ligamål i parentes):

Liverpool: Christian Benteke 4 (4), Philippe Coutinho 3 (3), Danny Ings 3 (2), Adam Lallana 2 (0), Daniel Sturridge 2 (2), Emre Can 1 (0), Nathaniel Clyne 1 (0), Jordon Ibe 1 (0), James Milner 1 (1).

Crystal Palace: Yohan Cabaye 4 (4), Dwight Gayle 4 (0), Damien Delaney 2 (1), Bakary Sako 2 (2), Joel Ward 2 (2), Wilfried Zaha 2 (1), Yannick Bolasie 1 (1), Fraizer Campbell 1 (0), Scott Dann 1 (1), Lee Chung-Yong 1 (0), Glenn Murray 1 (0).

Statistikk: Ged Rea

Når spilles kampen?
Liverpool–Crystal Palace har avspark på Anfield søndag 8. november klokka 17.00.

Hvor kan man se den?
TV 2 Sport Premium 2 og TV 2 Sumo sender kampen direkte.

Hvem skal dømme?
Neil Swarbrick er satt opp til å lede oppgjøret. 49-åringen har dømt alt fra Premier League til League Two i høst, og han står med ti kamper denne sesongen. Det har gitt et snitt på 4,1 gule kort per kamp.

Nå er det elleve måneder siden sist han dømte Liverpool, og begge de siste kampene med Swarbrick har endt målløst for de røde. Han var dommer da Crystal Palace sendte Charlton ut av ligacupen i september, men har ikke dømt laget i Premier League siden mars 2014.

Swarbrick får med seg Scott Ledger og Michael Salisbury som assistenter, mens Kevin Friend er fjerdedommer.

Ønsker du kampoppdateringer sendt rett til mobilen? Klikk her!

Du kan også følge kampen minutt for minutt her på Liverpool.no – med pause- og sluttrapport. I tillegg kommer spillerbørs og videosammendrag kort tid etter kampslutt.