Før kampen: Liverpool – Southampton

Det er et vanligvis målrikt oppgjør som venter Jürgen Klopp i hans første ligakamp på Anfield.

Liverpool-fansen strålte da Klopp presenterte seg for et fullsatt Anfield mot Rubin Kazan torsdag kveld. Og i dag, omtrent 68 timer senere, skal den karismatiske tyskeren ut i sin første ligakamp foran The Kop.

– Jeg kommer tilbake, og da vil det kanskje bli bedre, sa han etter det ene Europaliga-poenget.

Men det ingen enkel oppgave som venter. Liverpool, med uavgjort i sju av sine åtte siste kamper, har bare vunnet én gang siden etter august, og Southampton er fortsatt ubeseiret på bortebane denne sesongen.

Første ligakamp på Anfield

Samtidig må Klopp bryte en trend dersom Liverpool skal bli tre poeng rikere denne helga: Alle de tre siste Liverpool-managerne – Roy Hodgson, Kenny Dalglish og Brendan Rodgers – klarte nemlig ikke å vinne i første ligakamp på Anfield.

Dermed må man elleve år tilbake for å finne sist en rød manager vant i ligadebuten på eget gress: Rafael Benítez ledet Steven Gerrard og lagkompisene til 2–1 over Manchester City, med Robbie Fowler ikledd lyseblått, i august 2004.

Ønsker du kampoppdateringer sendt rett til mobilen? Klikk her!

For øvrig er Gérard Houllier – mot Leeds United i 1998 – den eneste Liverpool-manageren siden Bill Shankly som har tapt i ligadebuten på Anfield, ifølge klubbstatistiker Ged Rea.

Saken fortsetter under.

– Jeg har sett mye av det vi har jobbet med på trening under kampene. Men jeg har ikke forventet at vi skal skli gjennom ligaen fra start her. Det er for tøft for det. Vi har ikke god nok tid på trening til å bli tjue prosent bedre til hver kamp. Men jeg ser det vi har jobbet med på dødballer og i forsvarsarbeidet, sa Klopp før helga.

– Vi vet hvordan de spiller

Sammen med sitt nye trenerapparat begynte også Klopps forberedelser til Southampton-kampen fredag morgen. 48-åringen fortalte pressen på Melwood at de hadde en timelang analyseseanse om Ronald Koemans mannskap før treningen.

Les også: Slik var pressekonferansen før kampen

– Deres styrke er åpenbart at de er godt organiserte, at de prøver å presse høyt med seks spillere, mens fire er mer dyptliggende. (…) Så vi vet hvordan de spiller. De har sju poeng på de tre siste kampene. Dette er ikke en enkel kamp, sa han.

Southampton kommer fra en god kamprekke etter at Manchester United slo dem 3–2 på St. Mary’s i september. Nederlaget ble fulgt opp med solide 6-0 over MK Dons i ligacupen, før Swansea ble slått 3–1 den påfølgende helga.

Så gikk turen til London, der Chelsea ventet foran egne supportere. Og de regjerende seriemesterne tok ledelsen tidlig, men Southampton slo hardt tilbake: Steven Davis utliknet kort tid før pause, mens Sadio Mané satte inn ledermålet i andre omgang. Graziano Pellè fastsatte sluttresultatet til 3–1 snaut tjue minutter før slutt.

Saken fortsetter under.


SLO CHELSEA: Selv om «Saints» havnet under tidlig, vant de i London. (Video: TV 2)

I generalprøven, hjemme mot Leicester, forrige helg trodde hele St. Mary’s at Southampton hadde sikret seg tre nye poeng da Virgil van Dijk doblet José Fontes ledermål før pause. Men ligatoppscorer Jamie Vardy dukket opp to ganger etter pause og sikret gjestene ett poeng.

Likt med Liverpool

– Man forventer ikke å ikke vinne kampen når man leder med to til pause. Til syvende og sist føler jeg at det er fortjent med ett poeng, for Leicester gjorde det veldig vanskelig, sa manager Koeman etter kampen.

Resultatene i ligaen så langt – tre seire, fire uavgjortkamper og to tap – betyr at Southampton har like mange poeng som Liverpool etter ni runder. Forskjellen før kampen er fem plussmål i favør dagens bortelag.

På samme tidspunkt i fjor hadde Koemans mannskap fem ligaseire og bekledde andreplassen. Da sto de også med bare fem baklengsmål, mens de denne sesongen, i Premier League-sammenheng, har hentet ballen ut av nettet tolv ganger.

I tillegg har antall defensive feil vært flere. Ifølge tomkinstimes.com har Southampton – kamp for kamp – sluppet til henholdsvis én, tre, én, én, ingen, fire, to, ingen og fem store sjanser i ligaen denne høsten.

Saken fortsetter under.

Fremover på banen har det heller ikke vært stabilt hittil. På de tre første kampene skapte laget bare én «klar målsjanse», ifølge samme nettsted. Det var i første ligarunde, mot Newcastle borte, noe som endte uavgjort. Siden har de skapt 2,1 i snitt per ligakamp.

Tre strake for de røde

Nå får Koemans spillere imidlertid muligheten til å forbedre tallene mot et høytpressende og løpssterkt Liverpool-lag. I tillegg kan nederlenderen vinne sin første kamp mot de røde siden han var Benfica-sjef for ni år siden.

– Vi vet vi kan slå de store, og Liverpool er et av de største lagene i Premier League. Vi vet vi må opp på vårt høyeste nivå for å ha en sjanse til å vinne kampen, fortalte Koeman før dagens oppgjør, ifølge Southamptons nettsted.

Liverpool står faktisk med tre strake seire over sørkystklubben. I februar, da lagene møttes på St. Mary’s, vartet Philippe Coutinho opp med det klubben kåret til årets mål, før Raheem Sterling doblet ledelsen og fastsatte sluttresultatet et drøyt kvarter før slutt.

Saken fortsetter under.


DRØMMETREFF: Coutinho åpnet ballet da Liverpool vant på St. Mary’s. (Video: TV 2)

Sist lagene møttes på Anfield, var i åpningsrunden av forrige sesong. Også der havnet Sterling i målprotokollen, halvveis ut i første omgang, før Nathaniel Clyne utliknet for Southampton etter pause. Daniel Sturridge ble til slutt matchvinner med en scoring elleve minutter før full tid.

– Vi fortjente bedre

«Southampton kunne fint ha fått med seg både ett og tre poeng, men laget fra Englands sørkyst maktet ikke å utnytte mulighetene sine», beskrev Liverpool.no i live-referatet. «Bortelaget hadde blant annet en gedigen dobbeltsjanse to minutter før slutt, og gjestene var det klart beste laget i hele andre omgang.»

«Brendan Rodgers fikk imidlertid betalt for å sette inn Rickie Lambert for en uvanlig tam Philippe Coutinho, og spissen bidro til å holde trykket oppe etter et innlegg fra Javi Manquillo. Resten av jobben gjorde Sterling og Sturridge med bravur.»

Les også: Tre kjappe før kampen

– Det var den første kampen, og jeg mener vi fortjente et bedre resultat. Kanskje vi er mer heldige nå. Det var en vanskelig periode. Før kampen var nok alle litt bekymret for hvordan Southampton ville starte sesongen. Okay, vi tapte 1–2, men vi spilte veldig bra i andre omgang, og vi fikk vise frem kvalitetene våre allerede i åpningskampen, mimret Koeman før helga.

Sammen med trepoengeren på St. Mary’s for halvannet år siden, der Luis Suárez, Sterling og Steven Gerrard sørget for scoringene, kan Liverpool for øvrig skrive klubbhistorie med ny seier i dag. Laget har nemlig aldri slått Southampton i fire strake kamper.

Saken fortsetter under.

Trolig fortsatt uten Sturridge

Det må imidlertid skje uten Sturridge på banen, ifølge engelsk presse. Angriperen sliter fortsatt med kneet som har holdt ham ute av Klopps to første Liverpool-kamper, og angivelig har ikke hevelsen gått ned.

– Jeg vet ikke, sa manageren ærlig til søndagsavisene om skadeomfanget til England-spissen.

I tillegg er Danny Ings, Joe Gomez, Jordan Rossiter og Jon Flanagan utilgjengelige. Christian Benteke, som ikke har spilt en ligakamp siden Norwich var på Anfield-besøk 20. september, og Roberto Firmino returnerte fra skadeoppholdene mot Rubin Kazan torsdag kveld. Dejan Lovren er tilbake i normal trening.

På motsatt banehalvdel må Koeman klare seg uten Shane Long, som nylig ble matchvinner for Irland mot verdensmester Tyskland i EM-kvaliken. Jay Rodriguez anses samtidig som tvilsom til oppgjøret.

Maarten Stekelenburg og Cédric Soares er imidlertid tilgjengelige for gjestene, melder Southampton på sine nettsider.

– Det er alltid vanskelig å spille på Anfield, men nå har de en ny manager, så spillerne deres vil jobbe for å vise seg frem. Det er enda vanskeligere å møte dem på dette tidspunktet, men forhåpentligvis kan vi dra dit og spille på vår måte. Vi må fokusere på oss selv, forteller Victor Wanyama før kampen.

Fakta før avspark

I forrige sesong møtte lagene hverandre allerede i første serierunde. Raheem Sterling ga rødtrøyene ledelsen halvveis ut i første omgang, men Nathaniel Clyne, da i Southampton, utliknet foran The Kop ti minutter etter sidebyttet. Så ble Daniel Sturridge matchvinner med en nettkjenning i det 79. minutt.

Saken fortsetter under.

Oppgjøret bød også på en rekke debuter. Dejan Lovren, Javier Manquillo og Rickie Lambert for Liverpool, mens Fraser Forster, Dusan Tadic, Graziano Pellè, Ryan Bertrand, Shane Long og Lloyd Isgrove fikk sine første opptredener for Southampton.

Returkampen på St. Mary’s, omtrent et halvår senere, endte også med tre Liverpool-poeng. Philippe Coutinho blåste inn ledermålet tidlig, noe klubben også kåret til årets mål, før Sterling fastsatte sluttresultatet til 2–0 etter pause.

Dette blir den 100. kampen mellom Liverpool og Southampton gjennomtidene – med alle turneringer inkludert. Merseyside-klubben står med 50 seire så langt, mens det 27 ganger har endt med nederlag.

I Premier League-sammenheng har klubbene stått ansikt til ansikt 32 ganger før denne helga. De røde har vunnet halvparten. «Saints» står med ni trepoengere mot dagens verter.

Og møtene er vanligvis fylt med scoringer. I løpet av de nevnte Premier League-kampene har ballen truffet nettmaskene 92 ganger, noe som betyr nesten tre mål i snitt per oppgjør.

Av de ti siste ligakampene innbyrdes har Southampton vunnet fem ganger og tapt like mange. De har scoret tolv ganger på sine 16 siste Premier League-kamper på Anfield.

På samme bane har de imidlertid sluppet inn mål i hele 45 av de 50 siste besøkene, og kun to ganger på de 80 siste har det endt uten scoringer mellom lagene. Begge kampene ble for øvrig spilt på Anfield. Den siste kom i mai for drøyt femten år siden.

Adam Lallana spilte 265 ganger for Southampton før Liverpool hentet ham for 25 millioner pund i fjor sommer. Den tidligere «Saints»-kapteinen tegnet seg for 60 nettkjenninger.

Lenger bak på banen, i forsvaret, forsterket Liverpool laget med Nathaniel Clyne fra Southampton i sommervinduet. Backen scoret fem ganger på 104 kamper for sin tidligere arbeidsgiver. I tillegg fikk Dejan Lovren 31 opptredener og to mål for sørkystklubben.

Forrige gang Christian Benteke møtte Southampton, endte det ikke med jubel. Spissen scoret riktignok for Aston Villa, men på St. Mary’s vant Southampton hele 6–1 i vår.

Aldri tidligere har Liverpool vunnet fire kamper mot Southampton på rad. Før denne helga står Anfield-klubben med tre strake.

Saken fortsetter under.

Dette blir Jürgen Klopps første ligakamp på Anfield, og det er elleve år siden sist en Liverpool-manager, da Rafael Benítez, vant sin Premier League-debut på eget gress. Siden har både Roy Hodgson, Kenny Dalglish og Brendan Rodgers spilt uavgjort i sin første ligakamp på Anfield.

Southampton avsluttet som nummer sju på tabellen forrige sesong. Det er den beste Premier League-plasseringen deres noensinne. Liverpool havnet på plassen foran, med to poeng mer.

Alle de fem siste ligaseirene til «Saints» foran The Kop har kommet med én scoring. De vant 1–0 i 1960, 1981 og 2013, 3–2 i 1998 og 2–1 i 2003.

Southampton-manager Ronald Koeman har vunnet to av sine åtte møter med Liverpool som sjef. Begge kom da han var i Benfica, som slo Liverpool to ganger i Champions League i 2006.

Denne sesongen er Koemans mannskap ubeseiret på bortebane i Premier League. Laget spilte uavgjort i de tre første kampene (2–2 mot Newcastle, 0–0 mot Watford og West Bromwich), før de senket regjerende seriemester Chelsea med sterke 3–1 på Stamford Bridge.

Siden Southampton tapte hjemme for Manchester United i september, har de tatt sju av ni poeng. De står med 14 mål på sine fire siste kamper i liga og cup – og 19 på sine sju siste.

Saken fortsetter under.

Southampton-spiss Shane Long ble matchvinner da Irland slo verdensmester Tyskland i EM-kvaliken tidligere denne måneden. Sadio Mané, som slo rekorden til Robbie Fowler forrige sesong, har scoret fire ganger på sine fire siste kamper.

Målscorere denne sesongen (ligamål i parentes):

Liverpool: Danny Ings 3 (2), Christian Benteke 2 (2), Adam Lallana 2 (0), Daniel Sturridge 2 (2), Emre Can 1 (0), Philippe Coutinho 1 (1), James Milner 1 (1).

Southampton: Graziano Pellè 7 (5), Sadio Mané 5 (2), Shane Long 4 (1), Dusan Tadic 4 (3), Jay Rodriguez 3 (0), Virgil van Dijk 2 (2), Steven Davis 1 (1), José Fonte 1 (1).

Statistikk: Ged Rea

Når spilles kampen?
Liverpool–Southampton har avspark på Anfield søndag 25. oktober klokka 17.15.

Hvor kan man se den?
TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo sender kampen direkte. Sky Sports viser den i England.

Hvem skal dømme?
Premier League har satt opp Andre Marriner som kampleder. 44-åringen, som var fjerdedommer på King Power Stadium i går, har dømt sju kamper denne sesongen, og delt ut 28 gule og ett rødt kort. Han var dommer da Southampton spilte 0–0 mot Watford i august, og sist han dømte Liverpool, var i den målløse bortekampen mot Chelsea i mai.

Ønsker du kampoppdateringer sendt rett til mobilen? Klikk her!

Du kan også følge kampen minutt for minutt her på Liverpool.no – med pause- og sluttrapport. I tillegg kommer spillervurderinger med børs kort tid etter kampslutt.