Gerrard er tilbake – men bør han starte i helga?

Etter et rødt kort og tre kamper på sidelinja er kaptein Steven Gerrard endelig klar og tilgjengelig for FA-cupsemifinalen mot Aston Villa på Wembley. Det gir samtidig Brendan Rodgers et dilemma.

34-åringen var nemlig bare i aksjon et drøyt halvminutt da han ble byttet inn mot Manchester United lørdag 22. mars. I den foregående runden, mot Swansea på Liberty Stadium, kom Gerrard inn fra benken omtrent tjue minutter etter sidebyttet.

Det er de to eneste førstelagskampene Liverpools nummer åtte har spilt i siden han måtte belage seg på nesten fem uker med pause og rehabilitering etter en hamstringskade han pådro seg mot Tottenham på hjemmebane. Kapteinen står altså med en under en halvtime Premier League-fotball siden februar.

Men sammen med Martin Skrtel, som også har vært suspendert i lagets tre siste kamper – mot Arsenal, Blackburn og Newcastle – før semifinalen, har Gerrard imidlertid vært i full trening de siste ukene, og begge spilte en treningskamp for juniorlaget bak lukkede dører på Melwood tidligere denne uka.

Se sesongstatistikk her!

Gerrard, som fyller 35 på dagen FA-cupfinalen spilles neste måned, vil samtidig være svært ivrig etter å krone Liverpool-karrieren med en etterlengtet pokal på Wembley. Gjennom hele sesongen har datoen 30. mai blitt fantasert om blant supportere og fotballjournalister, og det er noe Rodgers stadig har blitt gjort oppmerksom på siden Gerrard annonserte at han forlater rødtrøyene ved sesongslutt.

– Det medfører bare ekstra press. Stevie er den første til å innrømme det. Ingen av spillerne snakker om å vinne cupen for ham, fortalte Simon Mignolet etter kvartfinaleseieren over Blackburn i forrige uke.

Nå står Rodgers overfor de siste forberedelsene før Liverpool vender nesa mot London, og mange spør seg om Gerrard-snakket kommer til å påvirke managerens valg for hvilke elleve som skal starte mot Aston Villa på søndag. De sportslige grunnene gjør kanskje valget enda vanskeligere.

Ja, Gerrard bør starte fordi …

• han er blant Liverpool-spillerne med flest mål denne sesongen. Kun Raheem Sterling (11) har flere nettkjenninger enn Gerrard (10), alle turneringer inkludert. Jordan Henderson (7) og Philippe Coutinho (6) er de neste på lista.

Saken fortsetter under.


BOMBESIKKER: Gerrard er komfortabel fra straffemerket. Her mot Tottenham i februar. (Video: TV 2)

• han er en type som ofte påvirker Liverpools storkamper. Ingen glemmer det han gjorde i FA-cupfinalen i 2006, der han scoret to ganger og slo en målgivende pasning, eller mot AC Milan på Atatürk stadion i Istanbul i mai 2005. Nå kan han bidra til å sende Liverpool til  cupfinalen for første gang på tre år.

• han scorer «alltid» mot Aston Villa, som er motstander denne helga. Birmingham-klubben er det laget Gerrard har scoret (13) flest mål mot gjennom karrieren. I Liverpools historie er det bare Robbie Fowler (14) som har flere fulltreffere mot de vinrøde.

• han tar vare på straffesparkene sine. Hvis Liverpool skulle få sjansen fra ellevemeteren på Wembley i helga, kan de stole på Gerrard. Kapteinen har satt 19 av sine 20 siste forsøk i nettet. Han har scoret sju ganger på rad fra krittmerket.

Nei, Gerrard bør ikke starte fordi …

• de røde kommer fra to seire – og «never change a winning team». Etter to rufsete kamper, der Gerrard ble utvist i den første, har Liverpool kommet tilbake på seierssporet uten 34-åringen. Kan man ta sjansen på å gjøre endringer på cuplaget som avsluttet og vant over Blackburn?

• fordi Liverpool har vunnet oftere uten enn med Gerrard denne sesongen. I ligaen har kapteinen spilt i 24 kamper, og bare ti av dem er vunnet. Det gir en seiersprosent på omtrent 41. Uten Gerrard har rødtrøyene seiret hele åtte av ni ganger.

• laget scorer mer og slipper inn færre uten ham. I tillegg til at Liverpool har tatt omtrent ett poeng mer i snitt uten Gerrard på laget, har de scoret 2,1 mot 1,2 mål og sluppet inn 0,8 mot 1,2 baklengsmål med og uten kapteinen.

• fordi han ikke har prestert jevnt bra gjennom sesongen. I løpet av 30 kamper har Gerrard spilt seg til 5,8 på børsen til Liverpool.no, noe som er midt på treet sammenliknet resten. Av spillere med ti kamper eller mer ligger Philippe Coutinho (6,66) øverst, mens Rickie Lambert (5) er nederst.

Hvis du fikk velge: Bør Steven Gerrard starte i søndagens FA-cupsemifinale? Si din mening i kommentarfeltet, og stem i KopVote på forsiden av Liverpool.no.