Gerrard med tidenes finalescoring

BBC har foretatt en avstemning over de ti beste finalescoringene i FA-Cupen de siste 50 årene. Det er to mål for Liverpool, og ett i mot.

På lørdag spilles det igjen finale i verdens eldste fotballturnering, da Arsenal og Aston Villa møtes til dyst i FA-Cupen på Wembley.

Ærverdige BBC sender kampen i England og har gjennomført en avstemning som har gitt de ti fineste målene fra de siste 50 finalene.

10. (2,1%) 1991 – Stuart Pearce for Nottingham Forest v Tottenham
Det var en vill «takling» fra en overtent Paul Gazza Gascoigne som forårsaket et frispark like utenfor 16-meteren, og som holdt stjernen ute i nesten et år og gjorde at han aldri var helt tilbake på sitt beste igjen. Stuart Pearce banket ballen forbi Erik Thorstvedt og opp i krysset, om ikke helt med samme trykk som Per Egil Ahlsen noen år før. Tottenham vant imidlertid finalen med 2-1.

9. (3,8%) 2001 – Michael Owen for Liverpool v Arsenal
Liverpool ble kjørt rundt med lenge av Arsenal og Stephane Henchoz holdt i realiteten drømmen om The Treble i live gjennom en «redning» med hånda på streken. Sju minutter før slutt utlignet imidlertid Michael Owen, og i det 88. minutt starter toppscoreren på et langt fremspill fra Patrik Berger, utmanøvrerer Lee Dixon og Tony Adams og sender seiersmålet inn i den bortre nettveggen.

8. (3,8%) 1981 – Steve MacKenzie for Manchester City v Tottenham
MacKenzie hadde vært et rekordkjøp som tenåring da kjøpskåte City hentet ham fra Crystal Palace, og utlignet til 1-1 i denne omgangen med en susende volley. Dessverre for ham var det verken nok til å vinne kampen, som Tottenham avgjorde til tonene av 3-2, eller score det flotteste målet i en klassisk kamp…

7. (4,4%) 1987 – Keith Houchen for Coventry v Tottenham
Den eneste store triumfen til Coventry City, da de beseiret Spurs med 3-2 etter ekstraomganger i en herlig finale. En stupheading fra Houchen sendte ballen forbi tidligere Liverpool-keeper Ray Clemence og sørget for at det sto 2-2 etter 90 minutter.

6. (6,6%) 1971 – Charlie George for Arsenal v Liverpool
Bill Shankly var i ferd med å bygge opp sitt andre storlag, men ligamester Arsenal var favoritter. Steve Heighway ga Liverpool en tidlig ledelse i ekstraomgangene på en svært varm dag i London, før Eddie Kelly utlignet. Den unge stjernen Charlie George, med sitt lange flagrende hår, avgjorde så med et langskudd som suste forbi Clemence.

5. (8,3%) 2002 – Ray Parlour for Arsenal v Chelsea
Arsenal vant 2-0, Parlour gjorde 1-0 med et skudd oppe til høyre for keeper, for de som måtte huske det. Svenske Ljungberg gjorde det andre målet til The Gunners.

4. (9%) 1985 – Norman Whiteside for Manchester U v Everton
Den fysisk sterke nordiren Norman Whiteside, som var 17 år da han spilte i VM, var nå blitt 20 og ble matchvinner med å skru ballen rundt og forbi Neville Southall. Det etter at Kevin Moran var blitt første spiller som ble utvist i en FA-Cup finale. Det hindret samtidig Everton i å ta The Double i England.

3. (9,1%) 1997 – Roberto Di Matteo for Chelsea v Middlesbrough
35 sekunder var gått da Di Matteo deljet ballen i mål fra 25 meter og lærkula føk inn via tverrliggeren. Noen som har sett norske cupfinaler fikk kanskje minner om Nils Solstad for Tromsø elleve år tidligere. Chelsea vant 2-0 og sikret seg sitt første trofé på 27 år, men Louis Saha slo rekorden for tidenes raskeste finalemål da han nettet for Everton i 2009.

2. (14,6%) 1981 – Ricky Villa for Tottenham v Manchester City
En av de virkelige klassiske scoringene, da verdensmesteren fra Argentina med litt flaks og mye dyktighet kjørte slalåm i forsvaret til City før han fikk ballen bak Joe Corrigan og sørget for finaleseier 3-2.

1. (38,2%) 2006 – Steven Gerrard for Liverpool v West Ham
«The Steven Gerrard Final» da Liverpool lå under mesteparten av tiden mot West Ham. Stevie G hadde allerede scoret et flott mål da uret sto på 90 minutter, i Cardiff, og scouseren bare klinte til alt han var kar om og ballen fløy inn i nettet.