Ønsker færre utlendinger i Premier League

Styreformannen i Det engelske fotballforbundet (FA), Greg Dyke, vil at klubbene i Premier League skal la flere engelske spillere få spille. Nå foreslår FA å gjøre store endringer på regelverket.

Målet er å utvikle flere talenter fra England, begrunner Dyke, ifølge avisen Telegraph. Han mener et mindre inntak av utenlandske spillere vil gjøre mulighetene mye større for å finne «en ny Harry Kane» i fremtiden. Tottenham-spissen er delt toppscorer i Premier League sammen med Diego Costa fra Chelsea denne sesongen.

I dag ferdigstilte Dyke forslagene som skal begrense de mange ankomstene fra andre land til det engelske divisjonssystemet. Han håper klubbene spiller på samme lag som ham når han fremmer ideene om å endre på kravene til «home-grown»-spillere – og antallet klubbene har i stallen.

Vil at halvparten skal «home-grown»

Nå blir man stemplet som «home-grown» etter å ha vært registrert i minst tre år i en klubb i det engelske ligasystemet før året man fyller 21, men Dyke vil senke grensen til 18 år. Dermed må en spiller, uavhengig av nasjonalitet, ha vært registrert i en engelsk klubb som spiller i ligasystemet i tre år før han fyller 18 år for å få betegnelsen «home-grown».

Samtidig ønsker 67-åringen å heve kravet for antall «home-grown»-spillere i stallen fra åtte til tolv. Det betyr at omtrent halvparten av klubbenes førstelagsstaller må bestå av spillere i den kategorien, noe som gjør det vanskeligere å fylle stallen med eldre spillere kjøpt i utlandet.

Dyke foreslår:

• å senke alderen på kravet til å registreres som «home-grown»-spiller fra 21 til 18 år.
• å redusere maksantallet for ikke-«home-grown»-spillere i førstelagsstallen fra 17 til 13 i løpet av fire år.
• å kreve at minst to «home-grown»-spillere også er «club-trained»-spillere. Det vil si at de må ha vært registrert minst tre år i den samme klubben de spiller i før fylte 18 år.

Håper på 40 prosent med engelskmenn

Det forventes ikke at Premier League-klubbene vil gå med på så drastiske endringer, skriver Telegraph. Dyke, som kan involvere Det europeiske fotballforbundet (UEFA), responderer med at reglene vil gjøre det «mer sannsynlig» for at engelske unggutter blir å finne i divisjonene.

– Hvis du går ut til klubbene og snakker med akademisjefene, sier alle at de har unggutter, men at «de får bare ikke spille kamper». Selv om det er en liten oppgang i antall engelskmenn i Premier League dette året – opp fra 32 prosent i fjor til 35 prosent nå – er det i hovedsak fordi Burnley rykket opp, sier Dyke, som begrunner:

– Dersom Burnley hadde rykket ned, og i dag ligger de på 18.-plass, og ble erstattet av Watford, som nå ligger som nummer to i Championship, ville tallet gått ned til 31 prosent. Kun 22 prosent av spillerne som starter for topp-fire-lagene kvalifiserer seg til å spille for England, sammenliknet med 28 prosent i fjor.

Dyke ønsker at over 40 prosent av spillerne i Premier League skal være engelske. Han forklarer samtidig at det i 2014 kun var 23 engelskmenn som spilte i Champions League-gruppespillet. Til sammenlikning var 78 spanjoler, 55 tyskere og 51 brasilianske spillere på banen, legger han til.

Liverpool hadde ni engelskmenn i Champions League-troppen i høst. I likhet med Champions League kvalifiseres 13 av de registrerte i Liverpool-stallen til denne Premier League-sesongen som «home-grown».