Platini varsler endringer i Financial Fair Play-reglene

Liverpool har åpent støttet Uefas økonomiske sanksjonsmuligheter. Nå kan det bli lempet på kravene, som tidligere har gitt Man City og Paris SG store bøter.

I fjor høst ble det kjent at Liverpool var blant en rekke klubber forbundet skulle granske for å se om de oppfylte FFB-reglene. Liverpool fikk grønt lys fra Uefa, men andre klubber har fått kjenne granskningen på lommeboka.

Både Manchester City og Paris St Germain måtte betale 49 millioner pund i bøter, i tillegg til at de fikk restriksjoner på overgangsmarkedet. City skal også være blant klubbene som har argumentert for at reglene i dagens form favoriserer de rike og etablerte klubbene. De mener reglene hindrer at eierne kan gå inn med tunge investeringer i korte perioder, ifølge ITV.

Hovedmisjonen med regelverket er å hindre "økonomisk doping" i fotballen. 

BBC har laget en informativ artikkel om reglene, som du kan lese her.

Lemper på kravene?

Hele ti klubber står nå i fare for å få straff før neste sesong, ifølge Daily Mail. Men nye regler kan endre på dette.

European Clubs Association har lagt press på Uefa for å få til endringer. Og Uefa-president Michel Platini bekrefter nå at det kan komme endringer til regelverket, som ble innført i 2011.

- Jeg tror vi vil lempe på kravene, men det vil bli Uefas executive comitee som vil ta beslutningen om det vil bli lettelser, og beslutningen vil bli kjent i slutten av juni, uttaler Michel Platini til den franske radiostasjonen RTL.

- Jeg synes regelverket har vært veldig godt, og det var klubbene som stemte for FFP, sier han.

Platini bruker Italia og sitt eget hjemland som illustrasjon på hvor vanskelig det er å fatte en beslutning alle kan enes om.

- Den franske pressen setter spørsmål ved om det er riktig at Roman Abramovich kan kjøpe mange spillere, og at man ikke kan det i Frankrike. Men hvis noen fra Qatar hadde kjøpt AC Milan, ville også franskmennene sagt at vi skulle gjort FFP enda strengere, sier Platini.

Liverpool støttet regelverket

Advokaten som står i spissen for klubbene som krever endring, liker signalene.

- Vi ønsker velkommen en endring i reglene på den linjen som våre klienter har krevd i sine rettslige skritt. Når de eksakte endringene blir kjent, vil vi ta de opp med våre klienter og se hva vi gjør videre, sier Jean-Louis Dupont til ITV.

Liverpool har på sin side tidligere vært klare på at de støtter dagens regelverk. Klubbeier John W. Henry gjentok i fjor høst at han støtter UEFAs regelverk, og at han samtidig håpet konseptet med Financial Fair Play skulle håndheves sterkere for å skape rettferdighet i sporten. 

- Siden FSG (Fenway Sports Group) tok over i oktober 2010, har vi stabilisert klubben og hatt en god utvikling. Vi har alltid støttet FFP-prinsippet og tar godt imot dagens nyhet, sa klubbens administrerende direktør, Ian Ayre, til Liverpool Echo etter at Uefa hadde gått igjennom klubbens økonomi i februar.