Rodgers forklarer den gode vårformen

Brendan Rodgers forklarer hvorfor hans Liverpool-lag alltid ser ut til å prestere best i andre halvdel av sesongen. Manageren håper å være med å kjempe om ligatittelen neste sesong.

I 2012/13 hadde Liverpool bare sanket 25 poeng halvveis i sesongen, men ble bedre i andre halvdel av sesongen og endte på 7.plass med 61 poeng.

Forrige sesong var utviklingen den samme. Midtveis i sesongen hadde man bokført 36 poeng, men en fantastisk innspurt ga 84 poeng og 2.plass.

Denne sesongen hadde Liverpool en fæl høst, og hadde sanket bare 28 poeng etter 19 kamper. Etter nyttår har man imidlertid fortsatt ikke tapt en ligakamp, og etter tapet for Manchester United i midten av desember har de røde sanket 30 poeng av 36 mulige.

Brendan Rodgers mener det er både fysiske og psykologiske grunner til dette mønsteret.

- Min stab og jeg har et periodisert program fra dag en av og ut sesongen. Det handler om fremgang og forbedringer. Metodene og hvordan jeg utvikler spillere, setter individet i fokus. Vi ser på individuelle behov for å få et best mulig kollektiv, forklarer Rodgers til Liverpool Echo.

- Det som skjer gjennom vårt arbeid er at individuelle spillere blir bedre. Det drar du nytte av, og blir bedre som kollektiv.

- Vi har en god sportsvitenskapsavdeling her, og spillerne er i veldig god form. Tilstanden til spillerne er utmerket, og det hjelper oss de siste månedene av sesongen.

- Den mentale tilstanden til spillerne er også veldig viktig. Vårt spill er basert på selvtillit. Vi føler presset på kroppen mot slutten av sesongen, men vårt spill blomstrer under press. Det handler om å benytte ulike verktøy, slik at vi finner ut årsakene til at ting skjer. Det er viktig å finne ut hva som motiverer spillere til å prestere.

- For meg er andre del av sesongen viktig med tanke på å forstå psykologien til spillerne. Vi forsterker lagfølelsen og forståelsen av hva vi gjør og hvorfor vi er her.

- Vi har en innebygd tro på det vi holder på med. Kombinerer vi alt dette blir vi bedre for hver dag.

- Ser man tilbake på det første året, så handlet alt om å få på plass et system og hjelpe individuelle spillere til å bli bedre da jeg kom inn. Det var en ny måte å jobbe på, så det ville ta litt tid. Men brikkene falt på plass i andre halvdel av sesongen.

- Etter mitt første år her ble det ikke gjort så mange forandringer. Noen nye spillere kom inn for å hjelpe gruppen, men vi hadde allerede nøkkelprinsippene på plass. Vi så hvordan vi dro nytte av dette forrige sesong, og med de forbedringene og utviklingen vi gjorde vant vi nesten tittelen.

- Sist sommer ble det gjort store forandringer igjen, så vi måtte gjennom en ny periode med tilpasninger. Vi styrket bredden i troppen, men vi mistet også spillere, og jeg måtte redefinere måten vi jobbet på, noe som tok litt tid.

- Men jeg har hele tiden sagt at vi ville bli bedre jo lenger ut i sesongen vi kom, og slik har det blitt. Jeg har stor tro på denne gruppen, og de jobber bra.

- Neste sesong håper jeg vi får en lignende syklus som i mitt andre år her, slik at vi er i stand til å kjempe om cup-trofeer og samtidig kjempe om tittelen.