Så mye bruker Liverpool på overgangsmarkedet

Liverpool har brukt 135 millioner pund netto på overganger siden FSG overtok eierskapet.

Siden sommeren 2003 har Liverpool bokført et nettoutlegg på 136 millioner pund på overgangsmarkedet, men klubben har i sterkt varierende grad dratt nytte av investeringene i nye spillere.

Kommentar: – Femteplass er normalt

Under David Moores maktet ikke Anfield-klubben å konkurrere med Manchester United og Chelsea på overgangsmarkedet. Det var også hovedgrunnen til at Moores til slutt valgte å selge klubben til den amerikanske duoen George Gillett og Tom Hicks, som ikke akkurat fikk skikk på tingenes tilstand.

Gikk i overskudd

Moores gravde dypt i lommeboka og tillot Gérard Houllier og Rafa Benítez et nettoutlegg på 109 millioner pund mellom 2003 og 2008. Gillett og Hicks lovte å investere i spillerstallen, men da amerikanerne forlot Merseyside høsten 2010 hadde Benítez og Roy Hodgson gått åtte millioner pund i overskudd på overgangsmarkedet. Salgene av profiler som Xabi Alonso og Javier Mascheano bidro sterkt til det.

Saken fortsetter under bildet.

TAP: Xabi Alonso (t.h.) forlot Liverpool sommeren 2009.

Fenway Sports Group (FSG) erstattet Hicks og Gillett med en visjon om å forandre klubbens innkjøpsstrategi. Så langt har FSG bladd opp 135 millioner pund netto på å forsterke Liverpool-stallen.

Nå står eierne foran en ny sommer der klubbens trener er avhengig av midler for å forsterke troppen. Det er ikke første gang Liverpool er i en situasjon som krever fullklaff på overgangsmarkedet – tvert imot har det vært ganske vanlig de siste årene – men denne sommeren er svært viktig for både trener Brendan Rodgers og klubben. Erfaringene med lignende situasjoner er dessverre ikke lystige.

Dårlige erfaringer

Sommeren 2002 skulle daværende Liverpool-sjef Gérard Houllier løfte rødtrøyene fra sølvplass til seriegull. Franskmannen vendte blikket mot hjemlandet og hentet inn Bruno Cheyrou, El-Hadji Diouf og Salif Diao for til sammen 18 millioner pund, men ingen av dem slo til på Anfield. Sesongen endte i fiasko.

Rafa Benítez sto overfor den samme utfordringen etter annenplassen i 2008/2009-sesongen, men fikk vanskeligere arbeidsforhold da han mistet Xabi Alonso og Álvaro Arbeloa til Real Madrid. Erstatterne Alberto Aquilani og Glen Johnson kostet til sammen 34,5 millioner pund. Der Johnson spilte seg til fast plass umiddelbart, slet skadeforfulgte Aquilani med å komme seg ut av sykestua – og sesongen endte med 7. plass og exit fra gruppespillet i Champions League. Benítez fikk sparken.

Saken fortsetter under bildet.


SKADEFORFULGT: Alberto Aquilani hadde gode fotballferdigheter, men tilbrakte mye av Liverpool-karrieren på sykestua.

I januar 2011 øste FSG ut 35 millioner pund for Andy Carroll og 23 millioner pund for Luis Suárez da Fernando Torres reiste til Chelsea for rekordsummen 50 millioner pund. Suárez ble en umiddelbar hit og hjalp nesten klubben til seriegull i fjor før han reiste til Barcelona for 75 millioner pund. Carroll slo aldri til – mens Kenny Dalglish heller ikke lyktes med sine investeringer sommeren 2011.

Må treffe godt

Brendan Rodgers er sistemann i rekken av trenere som har forsøkt å løfte Liverpool fra sølv til gull i Premier League. I fjor sommer svidde han av over 100 millioner pund da han skulle erstatte Suárez med spillere som kunne hjelpe laget til Premier League-tittel. De fleste innkjøpene er ennå unge, så det er urettferdig å felle noen dom over dem, men 2014/2015-sesongen skrev seg aldri inn i historiebøkene som noen gullsesong. 6. plass i serien og skuffende cupresultater var under pari.

Se også: Overgangsoversikten

Dermed står FSG og Rodgers foran nok en avgjørende sommer. Foreløpig har klubben hentet inn James Milner (29) på fri overgang fra Manchester City, mens det ryktes at Burnley-angriper Danny Ings (22) følger etter ham inn dørene på Anfield. I tillegg går det rykter om at Liverpool forsøker å hente Bolton-keeper Ádám Bogdán (27), Souhamptons høyreback Nathaniel Clyne (24) og Inter-talentet Mateo Kovacic (21).

Det eneste som er sikkert er at Liverpool ikke har råd til å bomme på overgangsmarkedet – igjen.