Slik bestemmes prisen på Ings

Danny Ings pris blir fastsatt av en kompensasjonskomité. Her får du vite mer om hvordan den fungerer.

Liverpool og Burnley har som kjent ikke klart å komme til enighet om en pris etter overgangen til Danny Ings. Mens Liverpool skal ha tilbudt tett opptil 6 millioner pund, har Burnley ønsket nærmere 10 millioner pund, for spilleren som var ute av kontrakt.

Siden klubbene ikke er blitt enige om en sum for Ings, som er under 24 år, skal saken avgjøres i en såkalt  «tribunal». Burnley har nemlig rett på kompensasjon for å ha utviklet spilleren, selv om han var kontraktsløs.

Det er The Professional Football Compensation Committee (PFCC) som nå skal ta stilling til summen. Og den summen de kommer fram til kan ikke ankes fra noen av klubben.

Dermed kan Liverpool risikere å betale mer enn de 6,5 millioner pundene som er den høyeste summen som er fastsatt til nå. Den var for Daniel Sturridge, da han kom til Chelsea fra Manchester City i 2009.

4-5 stykker

Ifølge Guardian er PFCC en komité som samles når det er behov for det, og består av fire til fem person, men hvem det er vil variere blant annet for å forhindre interessekonflikter.

Det vil for eksempel ikke være noen representanter fra verken Liverpool eller Burnley rundt bordet når avgjørelsen om Ings tas.

Personene er ofte folk som er involvert i fotball til daglig. Stort sett er det personer som som er involvert i kontraktsforhandlinger og spillerkjøp, som advokater eller klubbsekretærer. 

Formannen skal være en person som er «uavhengig og som har den nødvendige juridiske bakgrunn», heter det i regelboka. Formannen skal også være godkjent av Premier League, Football League og Professional Footballers Association.

 

Spillerrepresentanter

Under formannen vil det være en representant fra hver av ligaene som er involvert, altså Premier League og Championship i dette tilfellet. Hvis begge klubber var i Premier League, ville det bare vært en representant.

Det vil også være en representant for spillerorganisasjonen, Professional Footballers Association, og fra managerenes organisasjon, League Managers’ Association.

Det blir oftest først kjent etterpå hvem personene som har tatt avgjørelsen er, så man skal unngå påvirkning rundt beslutningen.

Mange faktorer

Komiteen vil se på faktorer statusen til de to klubbene, spillerens alder, lønn, hvor lenge spilleren var i klubben, betingelsene i den nye kontrakten spilleren ble tilbud fra begge klubber, hvor mye spilleren har spilt for førstelaget og på landslaget, og om det har vært interesse fra andre klubber.

I dette tilfellet kan Tottenhams tilbud om å betale 12 millioner pund for Ings slå negativt inn for Liverpools del, hvis Burnley kan legge fram dokumentasjon på det.

Noen ganger lages det også en kompensasjonsstruktur der prisen kan øke i forhold til resultater i den nye klubben, som antall kamper eller landskamper osv.

I et tilfelle med Luke Garbutt, som gikk fra Leeds til Everton som 16-åring, ble den opprinnelige prisen satt til 600 000 pund, men det ble lagt inn milepæler også i kompensasjonen. Dermed kan Everton bli nødt til å betale nye summer ved passerte 5, 10, 20, 30 og 40 kamper for førstelaget.

Dermed kan summen til slutt ende på 1,5 millioner pund. 

LES OGSÅ: - Var viktig for meg å komme på plass tidlig