Slik har Steven Gerrards karriere vært

Vi ser tilbake på Steven Gerrards drøyt 16 år i Liverpool-drakt. Etter debuten mot Blackburn i november 1998 har kapteinen spilt 695 kamper for moderklubben Liverpool.

For 5877 dager siden, en sen novemberdag i 1998, løp en høyreist 18-åring ut på Anfield-gresset til sin Liverpool-debut. Ut gikk Vegard Heggem, inn kom Steven Gerrard. Unggutten fikk bare spille et drøyt minutt i debuten, men siden har Gerrard akslet den røde trøya i nye 694 kamper. Det plasserer ham på tredjeplass på adelskalenderen: Bare Jamie Carragher (737) og Ian Callaghan (857) har notert seg for flere kamper med liverbirden på brystet.

Les også: «Steven forlater Liverpool»

I debutsesongen ble det til slutt 13 kamper på Gerrard, før Huyton-gutten for alvor etablerte seg på førstelaget i 1999/2000-sesongen. Da scoret også Gerrard sitt første mål for Liverpool i en 4-1-seier over Sheffield Wednesday i desember. Sesongen var likevel ikke helt rosenrød. Scouseren slet med voksesmerter og mistet flere kamper på grunn av det. En utvisning i Merseyside-derbyet mot Everton – etter å ha kommet inn for Robbie Fowler – bidro til den litt brokete starten på Gerrards Liverpool-karriere. Men snart skulle den skyte fart.

Tok trippelen med Liverpool

30. mai 2000 fylte Steven Gerrard 20 år: Dagen etter landslagsdebuterte han da England slo Ukrainia 2-0 hjemme på Wembley. 2000/2001-sesongen artet seg som en eneste lang triumfferd for klubblaget Liverpool, som hanket inn tre cuptrofeer. Gerrard spilte 50 kamper i alle turneringer da Anfield-klubben vant både UEFA-cupen, FA-cupen og Ligacupen – og kvalifiserte seg til Champions League. Midtbanemannen startet alle finalene, og i UEFA-cupfinalen mot spanske Alavés tegnet han seg dessuten på scoringslista. Gerrard scoret Liverpools 2-0-mål etter 16 minutter, men et sterkt comeback av spanjolene tvang rødtrøyene ut i ekstraomganger. Et selvmål av Delfi vippet den vanvittige finalen i Liverpools favør, slik at Gerrard og lagkameratene kunne slippe jubelen løs.

Les også: – Vår beste gjennom tidene

Gérard Houllier ledet nesten Liverpool til Premier League-gull i 2001/2002-sesongen, men til slutt stakk Arsenal av med trofeet. Gerrard var visekaptein bak Sami Hyypiä. Det skulle imidlertid snart endre seg. I oktober 2002 ble midtbanestjernen utnevnt til kaptein av Houllier, før han senere samme høst skrev under på en ny fireårsavtale med Liverpool. Sesongen endte i skuffelse for både Liverpool, Gerrard og Houllier, og femteplass på tabellen førte til at Anfield-klubben ikke fikk delta i Champions League sesongen etter. Trøsten var at Gerrard scoret det første målet da Liverpool senket rivalen Manchester United i Ligacup-finalen på Millenium Stadium i februar 2003. Michael Owen scoret det andre målet i 2-0-seieren.

Ledet Liverpool til Istanbul

Manager Gérard Houllier fikk sparken etter en skuffende 2003/2004-sesong, men Liverpool sikret seg til slutt den viktige fjerdeplassen på tabellen. Premier League-rival Chelsea var interesserte i Gerrard, som hadde spilt 34 seriekamper for Merseyside-laget den sesongen, og tilbudte 20 millioner pund. Liverpool ønsket ikke å selge, men Gerrard har selv innrømmet han for første gang i karrieren vurderte å skifte beite. Den nybakte 24-åringen valgte å bli på Anfield for å samarbeide med Liverpools nye manager – eks-Valencia-sjef Rafael Benítez.

Les også: Bekreftelse på fredag

Benítez fikk det beste ut av Gerrard, som var en skadet mellom september og november, men deretter fyrte på alle sylindre. Midtbanegeneralen var hjertet og hjernen i Liverpool-laget som tok seg til Ligacup-finalen, der det endte med tap for Chelsea. Gerrard var sågar uheldig og stusset inn utligningsmålet for blåtrøyene. Ikke at det påvirket ham negativt – tvert imot, Gerrard var sentral da Liverpool navigerte seg forbi Bayer Leverkusen, Juventus og Chelsea og tok seg til Champions League-finalen i Istanbul. Kapteinen var også mannen som avfyrte startskuddet for rødtrøyenes elleville snuoperasjon da han nikket inn 1-3-reduseringen mot Milan etter et innlegg fra John Arne Riise. Seks minutter senere sto det 3-3 på resultattavla, og Liverpool gikk hen og vant Champions League etter straffesparkkonkurranse.

Avgjorde FA-cupfinalen i Cardiff

Dramatiske finaler og Steven Gerrard hører sammen, og våren 2006 var det duket for nok et bevis på det. Liverpool hadde blandet seg inn i tetstriden i Premier League, men likevel havnet bak José Mourinhos Chelsea og Sir Alex Fergusons Manchester United. I FA-cupen gikk det enda bedre: I mai var det duket for finale mot West Ham i Cardiff. Gerrard scoret først utligningsmålet til 2-2, før han på overtid av ordinær tid banket inn nok et utligningsmål – denne gangen til 3-3 – fra distanse. Liverpool vant på straffer, og Gerrard kunne for andre året på rad løfte et trofé over hodet som kaptein for favorittklubben.

Les også: «Handlet ikke om penger»

Året etter spilte Anfield-klubben finale på ny, men Milan fikk revansj for Champions League-finaletapet to år tidligere da lagene igjen møttes til den avgjørende kampen i Europas gjeveste klubbturnering. Gerrard hadde som vanlig spilt en av hovedrollene den sesongen. Totalt fikk han med seg 52 kamper og 11 scoringer. Målproduksjonen tok seg opp betydelig i 2007/2008-sesongen da Gerrard nettet i annenhver kamp. 52 kamper ga 21 mål, før han forbedret ytterligere den påfølgende sesongen. Rafa Benítez gjorde som Houllier og ledet nesten Liverpool til seriegull, men Manchester United snappet trofeet foran snuten på Gerrard & Co. i 2007/2008. Gerrard bidro med svært imponerende 24 mål på 44 kamper totalt.

Skadene spolerte to sesonger

Benítez brukte ofte scouseren til høyre på midtbanen i sitt 4-2-3-1-system, men etter Fernando Torres’ ankomst sommeren 2007 ble han flyttet inn sentralt. Duoen fant hverandre umiddelbart og utgjorde et fryktet kompaniskap gjennom særlig 2007/2008- og 2008/2009-sesongen. Gerrard spilte riktignok 49 kamper i 2009/2010-sesongen, men målproduksjonen var halvert sammenlignet med sesongen før. Sjuendeplass i Premier League og en tapt Europa League-semfinale mot Atlético Madrid sørget for at manager Benítez fikk fyken etter sesongen. Spanjolen ble erstattet av tidligere Fulham-boss Roy Hodgson.

Les også: – En trist dag for Liverpool

Det ble aldri noe lykkelig ekteskap. Liverpool slet, Hodgson fikk ikke laget til å fungere, og Steven Gerrard var plaget av skader. Før sesongen hadde scouseren gått ut og avvist spekulasjonene som koblet ham med et klubbskifte, men skader og sviktende form ødela deler av sesongen for kapteinen. Et høydepunkt i løpet av en ellers grå 2010-høst, var Gerrards glimrende hat-trick i Europa League-kampen mot Napoli på Anfield. Midtveis i sesongen fikk Hodgson sparken og ble erstattet av klubblegenden Kenny Daglish.

Spilte ny finale

Lyskeskaden som hadde plaget ham i 2010/2011 slapp ikke taket, og Gerrard sto over flere kamper høsten 2011. Sesongdebuten fra start i ligaen kom så sent som i oktober – mot Manchester United. Hvem scoret så Liverpools mål i 1-1-kampen? Steven Gerrard, på et flott frispark. Senere samme høst måtte klubbkapteinen behandles for en ankelskade, som holdt ham ute til jul. Likevel klarte Gerrard å lede laget til finale i Ligacupen. Han scoret seiersmålet i den første semifinalekampen borte mot Manchester City og spilte også i 2-2-kampen hjemme på Anfield. I finalen mot Cardiff spilte Gerrard 90 minutter da Liverpool slo Cardiff etter straffekonk på Wembley. Gerrard misset for øvrig fra krittmerket i straffesparkkonkurranse – i likhet med sin fetter og motstander Anthony Gerrard. Samme vår spilte han en sentral rolle da Merseyside-laget tok seg til FA-cupfinalen mot Chelsea. Dessverre for Liverpool og Gerrard endte finalen med et bittert 1-2-tap.

Les også: Rodgers aksepterer avgjørelsen

De gode cupresultatene kunne ikke redde jobben til manager Kenny Dalglish, som sommeren 2012 ble erstattet av Brendan Rodgers. Nordiren, som kom fra jobben som sjef i Swansea, gjorde det tidlig klart at Steven Gerrard skulle være en viktig brikke i hans nye Liverpool-lag. 36 ligakamper og 46 kamper totalt var fasiten for kapteinen etter Rodgers’ første sesong på Anfield. Forrige sesong blomstret samarbeidet, og Gerrard ledet et sprudlende Liverpool-mannskap fra sin dype midtbaneposisjon våren 2014. Ligagullet kapteinen mangler var innen rekkevidde, men skjebnen spilte Gerrard og Liverpool et puss i innspurten. Det var veteranen som skled og sørget for at Chelsea kunne ta ledelsen 1-0 i en viktig seriekamp på Anfield, før 3-0 ble til 3-3 mot Crystal Palace og titteldrømmen gikk i tusen knas.

Så nære ligagull

Som med Fernando Torres, hadde Gerrard en unik evne til å finne Liverpools stjernespiss Luis Suárez forrige sesong. Da uruguayaneren forlot Anfield til fordel for Barcelona i sommer, måtte dermed manager Rodgers bygge et nytt lag rundt Gerrard. Første halvdel av 2014/2015-sesongen har vært skuffende for både Rodgers og klubben, mens Gerrard har slitt med å finne tilbake til taktene fra forrige sesong. Derfor har også mange fans rettet kritikk mot Rodgers’ bruk av Gerrard. De kritiske røstene mener at manageren burde ha skjermet kapteinen langt oftere, og brukt ham som joker fra benken i stedet for fra start.

Les også: Slik har Steven Gerrards karriere vært

Etter rapportene om at han vil forlate Liverpool til sommeren, blir våren 2015 den siste vi får se klubblegenden Steven Gerrard i den helrøde drakten med liverbird på brystet.