Slik samarbeider A-laget og akademiet

De beste spillerne fra Liverpool-akademiet trener regelmessig foran Jürgen Klopp på Melwood.

Avstanden mellom akademiet i Kirkby og Melwood, førstelagets treningsanlegg, er såpass stor at Liverpools manager sjelden eller aldri får tid til å se ungguttene spille med egne øyne. Derfor har trenerne dannet en såkalt talentgruppe, der akademispillere belønnes med A-lagstreninger.

– De beste spillerne mellom 14 og 21 år kommer til Melwood istedenfor at manageren drar til Kirkby. Vi velger ut noen spillere, og de trenger foran manageren hver tirsdag, forteller trener og spillerutvikler Pepijn Lijnders til liverpoolfc.com.

Får kjenne på førstelagets standarder

Det gir Klopp, som allerede har gitt noen unggutter Anfield-debuten, muligheten til å se spillernes utvikling, og Lijnders forklarer at de kan bli bedt inn på kontoret, at de kan få prate med sjefen på tomannshånd, og at opplegget er organisert slik at hver enkelt spiller har sitt eget treningsprogram.

– De blir stimulert og får prøve seg med førstelagets standarder, ikke bare når det gjelder det offensive, kombinasjonene og alt som skal til for å få ballen til øverste tredjedel på banen, men også når det gjelder det fysiske aspektet og ernæring, sier 32-åringen.

Lijnders, med en fortid i PSV Eindhoven og FC Porto, har tidligere jobbet svært tett med Liverpool-talentene i Kirkby, da med U16-laget, men ble forfremmet til Melwood av Brendan Rodgers i sommer. Han var blant dem som ikke ble skiftet ut da Klopp tok over i oktober.

– Forhåpentligvis blir broen kortere og kortere

Nå jobber nederlenderen med å blant annet bygge en tydelig bro mellom ungdomsavdelingene og førstelaget. Slik klubben nå involverer seg i akademiet, er riktig måte å fremme utvikling på, mener han.

Saken fortsetter under.

SATSER UNGT: Klopp har allerede vist at han ikke nøler med å bruke unggutter som Connor Randall.

– Det bør ikke være sånn at akademiet bringer deg de beste spillerne; det bør være teamet fra førstelaget som viser interesse og lager planer for hver enkelt spiller for å få dem opp på et høyt nivå. Det er slik jeg forsøker å skape en bro, og forhåpentligvis blir den broen kortere og kortere, sier Lijnders.

– Unge spillere trenger ikke kritikk

Opplegget gir lokale tenåringer muligheten til å leve med en profesjonell fotballhverdag, og Liverpool-treneren trekker spesielt frem Philippe Coutinho og Adam Lallana som eksempler på gode rollemodeller.

– Adam og Philippe viser hvordan den intuitive spilleren er, «i vanskelige situasjoner kan jeg klare meg, jeg kan komme meg fri med eller uten ballen». Så en spiller som Ben Woodburn eller Herbie Kane, de kan se selv. Unge spillere trenger ikke kritikk; unge spillere trenger modeller, fortsetter han.

Les også: Henter inspirasjon fra Dortmund-suksessen

Connor Randall, Cameron Brannagan og João Carlos Teixeira fikk alle starte sin første A-lagskamp i cupmøtet med Bournemouth, der sistnevnte blant annet var involvert i matchvinnermålet. Lijnders mener det bekrefter Klopps vilje til å satse ungt, og han «har virkelig tro» på at de klarer å skape en ny generasjon med røde spillere som kan hevde seg på toppnivå.

Saken fortsetter under.

FOKUS PÅ UTVIKLING: Lijnders (t.v) med Klopp-teamet Peter Krawietz og Zeljko Buvac på Melwood.

– Fotball vil være mer organisert i fremtiden

Det er ingenting som er bedre for et ungt talent enn å se hvordan en spiller som for eksempel Coutinho utfører detaljer, både med og uten ballen, på nært hold, mener Lijnders.

– I fremtiden kommer ting til å være mer organisert, det vil være mindre plass. Det er det eneste jeg er helt sikker på. Den defensive linja med motstandere vil stå nærmere, de kommer til å være fysisk sterkere, og for å bryte ned den muren, må man stimulere spillerne fra en ung, ung alder, sier han.

Selv har Lijnders nå vært en del av apparatet på Melwood i nesten et halvt år, og 32-åringen beskriver det som en drøm som har gått i oppfyllelse.

– For meg, en ung trener som lærer av den beste, er ting det samme som for spillerne. Det er som en mesterklasse hver dag. Går man til en kongress, og man hører den ene taleren som man liker, og man tenker «wow». Hvis man kunne jobbet med den taleren hver dag, ville det vært fantastisk. Og det er den situasjonen jeg er i nå, sier han.