Spillerbørs: Markovic plaget Sunderland

Lazar Markovic (20) var banens beste spiller da Liverpool slo Sunderland på Stadium of Light.

Simon Mignolet 5: Før kampen uttalte Liverpool-manager Brendan Rodgers at keeperen må bli bedre med beina. På sin gamle hjemmebane understreket på mange måter Mignolet manageren sitt poeng. Så godt som samtlige tilbakespill endte med Sunderland-innkast, og igangsettingene holdt generelt dårlig kvalitet. I tillegg var belgieren skikkelig i trøbbel på Adam Johnsons langskudd etter 52 minutter. To gode inngrep i feltet redder opp noe av inntrykket, men Mignolet gjorde lite for å stilne kritikerne i en kamp med stort sett rolige arbeidsforhold.

Mamadou Sakho 8: Franskmannen spilte med sørgebånd for å vise solidaritet med ofrene etter terrorhandlingene i Frankrike denne uka, men stopperkjempen virket ikke preget av grusomhetene i hjembyen Paris. I stedet spilte Sakho med pondus, brøt ivrig foran og tråkket til i nærkampene. 24-åringen var den mest aggressive av de tre bak hos Liverpool, og selv om han iblant tok stor risiko, solgte han seg aldri. Dessuten viste han prov på et kaldt hode og en godt innstilt pasningsfot når han våget å tre igjennom ledd.

Martin Skrtel 6: Bautaen fra Slovakia markerte seg tidlig med en vidunderlig crossball mot Markovic, men 30-åringen maktet ikke helt å følge opp. Skrtel var riktignok en del av en backtreer som stort sett hadde full kontroll på et blodfattig Sunderland-lag, men stopperen fremsto likevel rufsete i flere situasjoner. Særlig slet han med å beregne brytningene sine. Heldigvis for Skrtel og Liverpool rettet han alltid opp i sitt eget rusk, slik at det sjelden ble skikkelig farlig. Slovaken reddet trolig også en scoring da han var først på returen etter Johnsons tverrliggertreff i 2. omgang.

Emre Can 7: Det er ingen tvil om at Emre Can er en god fotballspiller. Om han egner seg best som midtstopper, er en annen diskusjon. Før pause ble han aldri satt på de store prøvene defensivt, men tyskeren gjorde ting med ballen som i seg selv argumenterte for en mer fremskutt rolle på banen. Den fremragende bakromspasningen som spilte fri Borini like før pause står som selve symbolet på det. Brendan Rodgers flyttet ham så også høyere i banen etter sidebyttet, der han fikk mer nytte av steget sitt. Etter fire minutter av omgangen gikk han på et raid som endte med at Liam Bridcutt fikk sitt andre gule kort. 20-åringen er dessuten strålende i omstillingsfasene.

Jordan Henderson 6: Tilbake på kjente trakter, og Henderson var opplagt interessert i å vise seg frem for sine gamle fans. Innledningsvis slet løpsmaskinen med å finne seg til rette og komme seg inn i kampen, men 24-åringen kjempet seg etter hvert inn i oppgjøret. Uten å gjøre det helt store, var Henderson en viktig brikke på Liverpool-midtbanen i første omgang. Spesielt fremtredende var han i gjenvinningsfasen. Etter hvilen overtok engelskmannen kapteinsbindet. Da gjorde Henderson seg bemerket med et par susende taklinger – den ene ble belønnet med gult kort. En kamp på det jevne av midtbanemannen.

Lucas Leiva 7: Midtbaneankeret styrte Liverpool-presset med bravur før pause. Om første- eller andreforsvarer ikke lyktes med å vinne ballen, sto gjerne Lucas riktig plassert og snappet opp kula. 28-åringen kompenserte ypperlig for tempoproblemene ved å lese spillet godt og plassere seg rett, og Sunderland-spillerne lyktes sjelden med å utfordre brasilianeren langs bakken. I andre omgang sto han opp og vant ballen høyt da Liverpool var i ferd med å slippe hjemmelaget inn i oppgjøret. Da rommene åpnet seg etter Bridcutts utvisning kunne imidlertid Lucas godt ha vært noe mer vågal i valgene med ball.

Steven Gerrard 6: Kapteinen fikk bare spille 45 minutter i dag. I åpningsminuttene prøvde han ofte å snike seg inn i rommet mellom Sunderlands forsvar og midtbane, men det var ikke nevneverdig vellykket. Gerrard fikk sjelden ballkontakt selv, og endte i stedet opp med å ødelegge rommet som Coutinho ville operere i. Da han senket seg hakket dypere etter ledermålet, ble han mer involvert. Veteranene viste seg frem med noen flotte pasninger, men var – til ham å være – lite i aksjon. Burde nok ha scoret da Borini la til rette for ham på tampen av omgangen, men traff dårlig.

Alberto Moreno 7: Spanjolen temmet Sunderlands høyreside fullstendig og ble knapt utfordret defensivt. Det ga ham spillerom til å bidra offensivt, og det trives andalusieren godt med. Moreno kom seg også i gode posisjoner, men han er i overkant avhengig av venstrefoten, slik at mulighetene rant ut i sanden før han i det hele tatt fikk løsnet skudd. Brendan Rodgers vil nok glede seg mest over 22-åringens posisjonering defensivt, for dette var en stødig kamp av Moreno.

Lazar Markovic 8: Matchvinneren får Liverpool.nos bestemannspris i dag. Serberen ble snytt for et soleklart straffespark allerede etter to minutter, før han lurte både Sunderlands venstreback og målvakt da han lirket inn seiersmålet etter ni minutter. Det ga Markovic selvtillit til å utfordre, og stakkars Patrick van Aanholt hadde sin fulle hyre med å prøve å stagge 20-åringen. Flankespilleren scoret nesten sesongens mål da han dunket kula i krysstolpen på halvspretten etter snaue halvtimen. I tillegg jobbet han samvittighetsfullt hjemover og valgte kloke løsninger også uten ball.

Fabio Borini 5: Arbeidsjernet løp, jobbet, rev og slet, men fikk dårlig betalt for det. Litt stygt sagt kan det virke som om Borini bare løper rundt uten mål og mening, for det er vanskelig å bli klok på bevegelsesmønsteret hans. Italieneren var ivrig, men kanaliserte energien feil når han ofte kastet seg inn i dueller han ikke hadde mulighet til å vinne. Slik fikk han også gult kort for å klippe ned landsmann Emanuele Giaccherini etter 17 minutter. Han burde ha scoret 2-0-målet etter å ha rundet hjemmelagets målvakt like før pause, men 23-åringen får pluss for å være nest sist på Liverpools scoring. Midtveis i andre omgang ble han byttet ut.

Philippe Coutinho 7: I dag er Coutinho kun noen centimeter unna å få 9 på børsen, men marginene vippet ofte mot den lille brassen. Den utsøkte stikkeren mot Markovic etter to minutter beviste hva Coutinho er i stand til. Det gjorde også de fleste involveringene i åpningsminuttene, der han manøvrerte seg fri fra motspillere og vendte opp på små flater med største selvfølgelighet. Dermed kom han seg også i gode posisjoner, men den siste pasningen eller avslutningen ble alltid litt for svak. 22-åringen plaget Sunderland-forsvaret i perioder, men manglende sluttprodukt trekker ham ned fra 8-eren eller 9-eren i dag.

Dejan Lovren 5: Den store kroaten erstattet Gerrard i pausen og gikk inn i midtforsvaret. Han virket rusten etter skadeavbrekket, og kommunikasjonen med Skrtel gikk i stå ved et par anledninger. 25-åringen så utrygg ut med ballen og var ofte for sen i ryggen på Sunderlands angripere. Men det gjorde nok godt for Lovrens selvtillit å være en del av et forsvar som holdt nullen på bortebane.

Mario Balotelli –: Ingen kan ta fra Mario at han ikke vil. I dag gikk italieneren omtrent rett ut på banen og dunket et frispark i Sunderland-muren. Senere ga han hjemmelagets stopperpar trøbbel, og Brown måtte ut i pølseboden en tur etter en herlig Balotelli-vending noen minutter før slutt. Avslutningen sto ikke i stil, men italieneren var uansett frisk de 23 minuttene han spilte.