Før kamp i motstanderleiren:– Mer defensive under Koeman

Liverpool Echo-journalist mener Everton sliter offensivt, og at de er for avhengige av Lukaku.

18. des 2016 kl 14.49 Arve Corneliussen

– Everton spiller ikke så fremoverrettet som de gjorde under Martinez. Under Koeman er de mer defensivt orientert, og det har igjen ført til at de har slitt i angrep, sier Phil Kirkbride, som dekker Everton for Liverpool Echo.

Etter fem runder lå blåtrøyene på andreplass, hadde scoret ti mål og plukket 13 poeng. Elleve runder senere ligger de på niendeplass. I perioden har de bare vunnet to kamper og scoret elleve mål.

– For mye avhenger av Lukaku når de angriper, og det blir veldig forutsigbart og lite kreativt. Alt skal gjennom ham. Han er en veldig god spiss, men de stoler for mye på ham, mener Kirkbride.

– Forsvaret startet bra, men ble dårligere etter de slapp inn fem mål mot Chelsea. Kampen mot Arsenal på tirsdag var mye bedre.

Høyt press

Selv om vi ifølge Echo-journalisten ser et mer defensivt Everton denne sesongen, betyr ikke det at de legger seg dypt i banen.

– Koeman vil at de skal presse aggressivt, høyt og med mye energi. Det vil vi få se i kveld. Mye løping og hardt arbeid er nøkkelen til å komme tilbake i form.

De dårligste resultatene har imidlertid kommet på bortebane. På Goodison Park har de ennå ikke tapt, og har blant annet slått Tottenham og Arsenal.

– Hjemmeformen er den store styrken deres i kveld. De har spilt bra og hatt gode resultater der. I tillegg er midtbanen med Barry og Gueye veldig bra – spesielt Gueye. Han er aggressiv og full av energi.

– Lukaku er selvsagt et faremoment, men akkurat nå er det ikke så lett å peke på styrker hos Everton. De trenger også å komme seg raskere i gang i kveld, for de har veldig ofte sluppet inn det første målet.

Kaptein Phil Jagielka fikk sitt andre gule tre minutter på overtid mot Arsenal, og mister dermed kveldens kamp. Det samme gjør langtidsskadde Yannick Bolasie.

– Det er selvsagt dumt for Everton å miste kapteinen, og spesielt med erfaringen han har i derbyet. Ramiro Funes Mori, som mest sannsynlig blir erstatteren, vil gjøre en god jobb.

– Bolasie fungerte veldig godt sammen med Lukaku, så det var skuffende at de mistet ham.

VIKTIG:
VIKTIG:  Romelu Lukaku har startet seks av seks Merseyside-derbyer siden han ankom Everton i 2013. I de kampene har han scoret tre mål – alle på Goodison Park.

Dårlig derbystatistikk

Forrige gang Everton slo Liverpool var i oktober 2010. Da var Roy Hodgson Liverpool-manager, og Fernando Torres spilte fortsatt i klubben.

– Evertons statistikk i derbyet er forferdelig. Det er noe de er nødt til å rette opp i, og for Evertons del må balansen bli jevnere. Nå kommer de inn i kampen på niendeplass siden Southampton vant, og det blir viktig for dem å komme inn i julen høyere enn det. Everton trenger et positivt resultat – enten seier eller uavgjort.

Den blå delen av Merseyside har fått fornyet håp om å utjevne forskjellen etter Farshad Moshiri kjøpte opp deler av klubben. Kirkbride tror ikke det skjer med det første.

– De kan potensielt utfordre Liverpool, men det vil ta et par sesonger. På kort sikt er målsettingen å komme tilbake til Europa League. Hvis de har god progresjon, investerer og gir Koeman tid, kan de nærme seg.

For Liverpool ligger det an til at Trent Alexander-Arnold – på benken – blir den eneste lokale i kamptroppen. Everton har to som sannsynligvis starter – Ross Barkley og Leighton Baines.

– Forhåpentligvis kan det hjelpe dem, spesielt siden Liverpool kun har en lokal spiller på benken og de har erfaring med derbykampene.

Snudde mot Arsenal

Supporterleder for Evertons norske supporterklubb, Helge Grunnevåg, er heller ikke fornøyd med det Everton har vist siden den gode starten.

– Det har vært litt stang ut, men jeg skal ikke skylde på det – til tider har det vært fryktelig å se på. Mot Arsenal snudde det på en James McCarthy-takling, og så får vi se om det var et blaff, sier Grunnevåg.

I tråd med hva Kirkbride fortalte, startet Everton også dårlig mot Arsenal. Inntil Alexis Sánchez scoret i det 20. minutt.

– Frem til målet var vi veldig nervøse. Plutselig snudde det, og da var vi det desidert beste laget. Vi kjempet rett og slett Arsenal ut av stilen, forteller supporterlederen.

– Med derbyseier har vi snudd sesongen. Da har vi tatt skalpen til både Liverpool og Arsenal på kort tid, og da ser det bra ut. Alt utenom seier er skuffende sesongen sett under ett.

I likhet med Kirkbride trekker også Grunnevåg frem Sadio Manés landsmann, Idrissa Gueye, blant Everton-spillerne.

– Han har på mange måter den jobben i Everton som Kanté hadde i Leicester, og har vært vår viktigste spiller. I samme posisjon har vi også James McCarthy som har vært mye inn og ut av laget. Mot Arsenal var det mange som hadde han som banens beste.

Skuffende scouser

Hittil har ikke Ross Barkley klart å følge opp den gode høsten han hadde i fjor, og står med to mål og to målgivende. Han har startet 13 kamper.

– Barkley har ikke vært seg selv i år, og har vært veldig variabel, men de siste kampene har han bare blitt bedre og bedre. Mot Arsenal spilte han seg voldsomt opp. Jeg tror han starter i kveld, sier Grunnevåg.

Andre spørsmålstegn i startelleveren er hvem som erstatter Bolasie og Jagielka.

– Jagielka har blitt benket noen av de siste kampene. Det er alltid fryktelig vondt å se de mest solide spillerne bli innhentet av alderen, og han har vist tegn til at han ikke er den han var. Funes Mori, som sannsynligvis kommer inn, kan fort bli varm i hodet, men jeg har full tiltro til han og Williams.

– Jeg tror Enner Valencia starter foran Gerard Deulofeu. Hvis ikke er det fordi Koeman bytter taktikk. Han spilte bra da han startet mot Arsenal, og Deulofeu svinger fra det store til det håpløse.

Videre forteller supporterlederen at optimismen har grepet Everton med pengene som har rullet inn.

– Det har aldri vært vanskeligere å få fatt i billetter enn nå. Ikke bare mot Liverpool, men også i kampene mot bunnlagene. Eieren mener alvor, og det har løftet hele klubben.

– Financial fair play stopper oss fra å gjøre det samme som Chelsea og Manchester City. I sommer fikk vi ikke spillerne øverst på ønskelisten, og det er ikke tvil om at vi bommet på overgangsmarkedet. Koeman må få noen overgangsvinduer på seg før vi bedømmer ham.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]