England i EM

24 spillere fra Liverpool har representert England i EM. Dette vil trolig øke til 28 under sommerens sluttspill i Frankrike. Hvem tror du har tre sluttspill som representant for de røde?

Liverpools representanter i EM-sluttspill (med trøyenummer):

1968 – 8. Roger Hunt, 22. Peter Thompson
1980 – 1. Ray Clemence, 2. Phil Neal, 4. Phil Thompson, 9. David Johnson, 17. Terry McDermott, 18. Ray Kennedy
1988 – 9. Peter Beardsley, 11. John Barnes, 15. Steve McMahon
1992 – 6. Mark Wright
1996 – 15. Jamie Redknapp, 17. Steve McManaman, 21. Robbie Fowler
2000 – 10. Michael Owen, 16. Steven Gerrard, 19. Emile Heskey, 21. Robbie Fowler
2004 – 4. Steven Gerrard, 10. Michael Owen, 16. Jamie Carragher
2012 – 2. Glen Johnson, 4. Steven Gerrard, 5. Martin Kelly, 8. Jordan Henderson, 9. Andy Carroll, 19. Stewart Downing.

1968 – Etter en lang kvalifisering spilte bare fire lag i Italia, hvor engelskmennene tapte i semifinalen mot Jugoslavia etter en scoring av den kjente spissen Dragan Dzajic. De regjerende verdensmesterne vant bronsekampen ved å slå Russland med 2-0 etter scoringer av Bobby Charlton og Geoff Hurst. Roger Hunt spilte begge kampene i England beste plassering i et EM.

1980 – Ron Greenwood bygde opp sitt lag rundt Englands beste klubblag på den tiden, som var Liverpool. Clemence, Neal, Thompson og Johnson startet første kamp mot Belgia, mens McDermott og Ray Kennedy kom innpå. I en knallhard gruppe ble uavgjort mot Belgia, tap for Italia og seier mot Spania ikke nok til å gå videre til semifinalene i en turnering med åtte lag. Bare Phil Thompson spilte alle tre kampene.



1988 – Skuffende EM for England som endte sist i sin gruppe. John Barnes og Peter Beardsley kom fra en glimrende sesong med Liverpool, men var bare en skygge av seg selv og Beardsley ble satt ut til den siste kampen mot Sovjet. I åpningskampen mot Irland var det spillere fra ligamesterne som dominerte, men da i form av irene Ray Houghton, Ronnie Whelan og John Aldridge, og hvor Houghton headet inn seiersmålet etter involvering fra Aldridge. Det ble også tap mot Nederland, etter et hattrick av van Basten og mot Sovjet, hvor Liverpools tredje representant Steve McMahon fikk starte.

1992 – Både John Barnes og Rob Jones skadet seg i ukene før turneringen startet. Skadet ble også Mark Wright, men siden England allerede hadde tatt ut sin tropp og ikke fikk tillatelse til å gjøre noen bytter ble Wright med til Sverige. Han var imidlertid sjanseløs til å få noe spilletid. En ny svak turnering fra England hvor 0-0 mot Danmark og Frankrike ble etterfulgt av 1-2 mot Sverige i den avgjørende gruppespillskampen. En kamp som huskes fordi den populære toppscoreren Gary Lineker ble byttet ut og aldri spilte på landslaget igjen, men en scoring for England færre enn Bobby Charlton. Danskene vant sensasjonelt som «reserver» for ekskluderte Jugoslavia.

1996 – Fotballen kom «hjem», og foran egne fans vant England sin gruppe nokså komfortabelt etter seire mot Nederland og Skottland, og uavgjort mot Sveits. I kvartfinalen ble Spania slått på straffespark, mens engelskmennene led samme skjebne i semifinalen mot Tyskland da Gareth Southgate ble syndebukken. Alan Shearer ble turneringens toppscorer med fem mål. Steve McMamanan startet alle kampene for laget til Terry Venables, mens Robbie Fowler og Jamie Redknapp var involvert som innbyttere.

2000 – Michael Owen var på Englands lag, men til tross for seier mot Tyskland ble man igjen sendt hodestups ut etter gruppespillet, for øvrig sammen med tyskerne. Det ble tap mot Portugal og Romania, hvor Owen scoret i den siste kampen. 20 år gamle Steven Gerrard kom inn som innbytter for Michael mot Tyskland og Emile Heskey fikk noen minutter mot Portugal og Romania.


 
2004 – Owen og Gerrard var nøkkelspillere på laget til Sven-Göran Eriksson og startet alle fire kampene til England i Portugal. Seire mot Sveits og Kroatia, og tap mot Frankrike, holdt til avansement. Steven Gerrard scoret mot Sveits, mens Michael Owen nettet tidlig mot Portugal i kvartfinalen. Owen ble dermed første engelskmann som scoret i fire sluttspill på rad (VM og EM). Michael var også en av de som scoret i straffespark-konkurransen, men misser fra Beckham og Vassell sendte England ut. Liverpools Milan Baros ble turneringens toppscorer med fem mål for Tsjekkia, mens Jamie Carragher var ubenyttet reserve i alle tre kampene for engelskmennene.

2012 – England slått ut i kvartfinalen, etter straffespark-konkurranse, det er vel noe vi har hørt før? Steven Gerrard var kaptein og Glen Johnson ubestridt høyreback, og var to av Englands beste spillere da det ble greit avansement fra gruppespillet etter uavgjort mot Frankrike og seire mot Sverige og Ukraina. Andy Carroll scoret det første målet mot svenskene, for øvrig måtte han og Jordan Henderson nøye seg med innbytter. Stewart Downing og Martin Kelly kom aldri på banen i en fyldig engelsk tropp fra Liverpool. Med deltakelse i 2000, 2004 og 2012 ble Gerrard den eneste som har representert Liverpool tre ganger i en engelsk EM-tropp.