Følelsesladet avskjed med Anfield

For 27. og siste gang ble det holdt en minnegudstjeneste på Anfield for de 96 som mistet sine liv på Hillsborough. Hva som skjer videre.

Mer enn 20 000 mennesker fylte opp The Kop og nesten hele Centenary Stand. Det inkludert Jürgen Klopp og dagens spillere, samt en rekke tidligere managere og spillere for Liverpool FC. De var kommet for å vise sin respekt for de som reiste til semifinalen mot Nottingham Forest, 15. april 1989, og aldri kom hjem igjen.

I og med at juryen fortsatt ikke har kommet med noen kjennelse i et nytt likskue, var det stor varsomhet med å berøre noe av den urett som er blitt de 96 til del og som en håper skal få sin rettferdighet om ikke så lenge.

De etterlatte, «the families», har besluttet at det ikke lenger skal holdes en minnestund på Anfield på årsdagen for Hillsborough, da man nå ønsker å sette en strek.

Markeringen dreide seg derfor mye om å takke klubben, fansen, og de som har hjulpet til med å få fram sannheten om det som skjedde.

Leder Margaret Aspinall understreket imidlertid at når tiden var inne, da ville hun også med full tyngde si det som skulle sies på vegne av alle som var der. Hun takket tidligere leder Phil Hammond, som ikke kunne være til stede av helsemessige årsaker.

Den første lederen, Trevor Hicks, som mistet to døtre i Sheffield så tilbake på den støtten som man bl.a. hadde fått av daværende manager Kenny Dalglish og hans kone Marina. Han spøkte med at det nåværende laget til Jürgen Klopp måtte ha fått aldri så lite hjelp fra de høyere makter kvelden før.

King Kenny og Graeme Sharp fra Everton leste fra bibelen, mens ordfører Joe Anderson holdt tale og ikke minst takket familiene selv for det forbilde og inspirasjon de hadde vært for en hel by.

Biskop James Jones, som var leder for et uavhengig panel som bidro til det kom unnskyldninger fra helt opp til regjeringshold og bidro til at det ble utstedt et nytt likskue, håpet at de som var til stede nå endelig snart kunne få den rettferdighet og den fred de fortjente.

Likskuet

Det omtalte likskuet ble startet for over to år siden og er tidenes lengste i Storbritannia. Det er fortsatt uvisst når juryen kan si seg ferdig og komme med en kjennelse. De skal først svare på 14 spørsmål, som går på hvordan det ble agert før, under og etter tragedien. Angående sikkerhet, vakthold og ledelse. Supporternes rolle i dette, arrangøren og forfatningen til stadion. Hvordan ambulansetjenesten fungerte etc.

Juryen skal avgjøre om noen skal stilles til ansvar for hva som skjedde.

Det skal også fylles ut individuelle spørreskjema for hver enkelt av de 96, hvor det blir bokført dødsårsak og når døden inntraff for alle de omkomne. 

LES OGSÅ: Juryen trekker seg tilbake

LES OGSÅ: Spørsmålene juryen må svare på (se nede i saken)