Før kampen: Bournemouth – Liverpool

Vertene kan skrive historie mot et Liverpool-lag som trolig gjør mange endringer på startelleveren.

Fokuset fra dramatikken og jubelscenene i Europaliga-kvartfinalen vendes brått tilbake til Premier League, der tre runder venter for Liverpool i løpet av én uke. Først ut er Bournemouth på bortebane i dag, så kommer Everton og Newcastle på Anfield-besøk.

For dagens verter, som med god form har klatret unna nedrykksstriden, handler det om å nå eventyrmålet og avslutte Premier League på øvre halvdel av tabellen. I sin jomfrusesong på øverste nivå ligger Bournemouth, med 41, bare sju poeng bak de røde fra Merseyside.

Ligakampen mellom Bournemouth og Liverpool har avspark klokka 14.30 norsk tid og vises direkte på TV 2 Sport Premium 2 og nettjenesten TV 2 Sumo.

Ønsker du SMS-varsler for mål og resultat? Klikk her for info!

– Det er ikke tid til å se seg bakover i denne ligaen. Hver kamp er enormt viktig, uansett hva ens individuelle mål var før sesongen, sa manager Eddie Howe til pressen før oppgjøret, ifølge Bournemouths nettsider.

Dette blir faktisk tredje gang lagene møtes denne sesongen. Liverpool har slått dem 1–0 i begge kamper hittil, i Premier League og ligacupen, men de ble til gjengjeld spilt hjemme på Anfield. I dag møtes klubbene på Dean Court, ligaens minste stadion, i Sør-England.

Der har Liverpool nokså nylig spilt seg til gode opplevelser de siste sesongene. Selv om Bournemouth er nyopprykket, besøkte de røde byen på sørkysten to ganger i cupene i 2014. Januarturen i FA-cupen endte 2–0 etter mål av Victor Moses og Daniel Sturridge, mens Raheem Sterling (2) og Lazar Markovic ordnet 3–1 der i ligacupen elleve måneder senere.

– Vil gjøre oss selv stolte

Denne sesongen har Bournemouth fått det tøft på Dean Court mot landets beste motstandere, men samtidig vist at de kan hevde seg på øverste nivå. Fem seire på 16 hjemmekamper er like mange som blant andre Watford, med én kamp mer spilt, og flere enn lag som Everton og Sunderland.

I forrige runde, der Steve Cook og norske Joshua King sikret 2–1 over jumbolaget Aston Villa i Birmingham, passerte Howes mannskap i tillegg den såkalte nedrykksgrensa på 40 poeng. Likevel vil ikke sjefen ta det helt med ro.

– Jeg sa etter Aston Villa-kampen at jeg ikke vil si vi er trygge. Vi har fortsatt fem kamper igjen å spille. Det venter noen store kamper for klubben, mot noen av de større navnene i divisjonen, så vi ønsker å gjøre oss selv stolte, fortalte Howe videre.


PASSERTE 40 POENG: King ble matchvinner på Villa Park forrige helg. (Video: TV 2)

«The Cherries», som under Premier League-æraen aldri hadde vært høyere enn på nivå tre før de rykket opp til Championship i 2013, der de kun brukte to sesonger på å ta det neste steget, ligger solide elleve poeng over streken – der 18.-plasserte Sunderland har 15 poeng igjen å spille om.

– Dette er vår beste prestasjon i historien

Før kampen mot Liverpool, en klubb Bournemouth aldri har slått, setter kaptein Tommy Elphick klare ord på lagets imponerende førstegangsreise i Premier League:

– Dette er med god margin den beste prestasjonen vi har gjort til dags dato. Noen av lagene vi har slått denne sesongen, og måten vi har gjort det på, har vært utrolig. Med alle tilbakeslagene vi har hatt, en rekke skader gjennom sesongen, er dette nødt til å være vår beste prestasjon, sier Elphick til klubbens nettsider.

Les også: Tre kjappe før Bournemouth-kampen

– Det er det nydelige med denne stallen og manageren, og vi har måttet jobbe hardt og vise samhold for å komme hit fra der vi var. Vi skal vise det og vinne så mange kamper som mulig. Det er fortsatt flere poeng å spille om, og drivkraften vår er å avslutte høyest mulig, legger 28-åringen til.

Bournemouth kommer i tillegg fra en oppløftende periode inn mot dagens affære. Sett bort ifra forventede nederlag mot Manchester City (0–4) og gulljagende Tottenham (0–3) står laget med seier i sine fire siste etter bortepoenget i Watford (0–0) i februar.

Honnør fra Liverpool-sjefen

På Premier Leagues «formtabell», der kun lagenes seks siste kamper gjelder, ligger sørkystklubben faktisk på femteplass – foran lag som Tottenham, Arsenal og Southampton. Liverpool har plukket ett poeng mer enn Bournemouths tolv av de 18 mulige.

– De er veldig solide, og min kollega der har gjort en briljant jobb. I starten var det ikke enkelt for dem, med nøkkelspillere skadet. De forandret litt på stilen sin. Jeg liker virkelig hvordan de håndterte situasjonen og fant løsninger, skrøt Jürgen Klopp før avreise sørover.

På motsatt banehalvdel forventes det at Klopp gjør en lang rekke forandringer på elleveren som startet mot Borussia Dortmund torsdag kveld. Det venter kamper på løpende bånd for de røde, og lokalavisen nevner Jon Flanagan, Brad Smith, Kolo Touré, Martin Skrtel, Kevin Stewart, Joe Allen, Lucas Leiva, Jordon Ibe og Sheyi Ojo som aktuelle startkandidater.

– Vi må gjøre forandringer, det er helt sikkert. Fordelen til Bournemouth er at de har hatt mange færre kamper, sa Klopp vel vitende om at dagens motstander kun har fokusert på én turnering siden de røk ut av FA-cupen i februar.

– Vi må sette sammen en startellever og en plan. Vi tenker ikke på at det er et lite stadion, en fin plass; vi skal forsøke å vinne. Vi skal dra dit og kjempe mer enn de forventer for øyeblikket, fortalte den karismatiske tyskeren.

Sammenliknes med Klopps Dortmund

Følger Liverpool opp prestasjonene mot Borussia Dortmund og Stoke med ny seier i dag, blir de det første laget i Premier League som har vunnet på 50 forskjellige baner.

Nå har Liverpool faktisk ikke gått av banen uten å score mål siden de spilte 0–0 i tyske Augsburg for to måneder siden, og kollapsen mot Southampton på St. Mary’s er lagets eneste nederlag på sine ni kamper etter ligacupfinalen. Kun medregnet ordinær tid er tapet det eneste på de rødes 15 siste kamper.

Bournemouth-sjef Howe forventer mye krefter av Klopps Liverpool selv om kampprogrammet er, og har vært, tettpakket.

– Jeg synes han setter sitt preg på laget. Måten de jobber på, måten de presser, var kjennetegnet til hans Dortmund-lag, og det er noe man nå kan se i Liverpool. Så det kommer til å bli en god og underholdende kamp for fansen vår på søndag. Vi forventer et hardtarbeidende, energifullt Liverpool-lag, sa Howe.

Lenge mellom møtene

Etter to 0–1-tap mot merseysiderne denne sesongen, og to forholdsvis nylige cupavansementer for Liverpool på Dean Court, kjemper dagens hjemmelag for å bryte en klassisk barriere: å slå Liverpool for første gang i historien.

Foran tidenes første ligaoppgjør mellom Bournemouth og Liverpool på sørkysten må man 48 år tilbake for å finne gangen de røde møtte «The Cherries» før januarkampen i 2014.

Liverpools kamper mot Bournemouth:

 

Spilt

Vunnet

Uavgjort

Tap

Mål

Baklengs

Anfield

4

4

0

0

10

2

Dean Court

4

2

2

0

6

2

Totalt

8

6

2

0

16

4

Måneden var den samme, men året var 1968 da klubbene møttes i FA-cupens 3. runde. I Sør-England spilte Bill Shanklys mannskap målløst mot Bournemouth, før de i omkampen vant komfortable 4–1 etter scoring av blant andre Roger Hunt.

Les også: Dette sa Klopp til pressen før kampen

Av de totalt åtte offisielle kampene innbyrdes gjennom historien må tiden skrus ytterliggere 41 år bakover for å finne de to første kampene mellom Liverpool og Bournemouth. Også da møttes klubbene i FA-cupen, og det endte 4–1 på Anfield etter 1–1 på Dean Court.

Denne sesongen er Manchester United blant de fem lagene som har reist poengløse hjem fra Bournemouths hjemmebane, men Liverpool kan samtidig vise til gode tall på fremmed gress. Rødtrøyene har nemlig vunnet sju ligakamper borte denne sesongen, noe som sammen med tre uavgjortkamper har resultert i 24 poeng. Det er like mange som de har tatt hjemme på Anfield.

Venter store endringer på laget

Med presset på seg må Liverpool uansett klare seg uten Emre Can, som skadet ankelen under Europaliga-avansementet på torsdag. 22-åringen kunne i utgangspunktet heller ikke spille mot Bournemouth grunnet suspensjon, men ankelskaden kan sørge for at resten av sesongen ryker for tyskeren.

I tillegg er kaptein Jordan Henderson og Christian Benteke, i likhet med Danny Ings og Joe Gomez, utilgjengelig med kneskader.

Det ventes for øvrig at Daniel Sturridge, etter å ha kommet inn fra benken mot Borussia Dortmund, starter på topp på Dean Court, mens Stewart trolig får en ny kamp på midtbanen. Ojo fikk sin debut i profesjonell fotball på utlån mot nettopp Bournemouth i februar i fjor, og er i posisjon til å starte sin andre ligakamp på rad.

Stanislas og Wilson tilbake

For Bournemouth og Howe kan offensive Junior Stanislas være tilbake fra et opphold, men Benik Afobe mister kampen grunnet en hamstringskade. I tillegg er sentrale Harry Arter ute med en akillesskade, og Adam Smith, som har slitt med brokk, driver fortsatt med rehabilitering.

Rekordsigneringen Tyrone Mings har ikke spilt siden han ble tatt ut med skade få minutter inn i debuten i august, og mister hele innværende sesong.

Gladnyheten for Bournemouth-fansen er imidlertid at spissen Callum Wilson returnerte med et kort innhopp mot Aston Villa sist. 24-åringen er fortsatt delt toppscorer i klubben, sammen med King på fem ligamål, selv om en alvorlig kneskade har holdt ham ute siden september i fjor.

Bournemouths lag mot Aston Villa (2–1): Boruc; Francis, Elphick, Cook, Daniels; Ritchie, Gosling, Surman, Gradel (Pugh 58); Grabban (MacDonald 87), King (Wilson 90)

Liverpools lag mot Stoke (4–1): Mignolet; Clyne, Skrtel, Touré, Moreno; Stewart, Allen (Lucas 78); Ojo (Origi 46), Firmino (Lallana 63), Milner; Sturridge

Fakta før avspark

Dette er bare den niende kampen mellom Liverpool og Bournemouth noensinne. Frem til nå står de røde med seier i seks av møtene, mens de to øvrige har endt uavgjort. Før dagens kamp er målforskjellen 16–4 i favør av merseysiderne.

Trepoengeren til Liverpool på Anfield i august var det første Premier League-oppgjøret mellom klubbene. Christian Benteke ble matchvinner med resultatet 1–0, etter en omdiskutert scoring fire minutter før halvtimen spilt.

På tampen av oktober møttes lagene igjen på Anfield i ligacupens 4. runde. Nok en gang vant hjemmelaget 1–0, og nok en gang kom målet før pause. Nathaniel Clyne, som spilte venstreback, sørget for avansement med scoring på en retur. Det var samtidig Jürgen Klopps første seier som Liverpool-sjef.


FORRIGE MØTE: I ligacupen vant de røde 1–0 over «The Cherries» for andre gang denne sesongen. (Video: TV 2)

Den hittil eneste målløse kampen mellom klubbene kom i FA-cupen på Dean Court tilbake i 1927. Det var tidenes første møte dem imellom. Liverpool vant for øvrig returkampen 4–1 på Anfield.

Dagens bortelag har vunnet sju ligakamper på fremmed gress denne sesongen, noe som sammen med tre uavgjortkamper har resultert i 24 poeng. Det er like mange som de har tatt hjemme på Anfield.

Det er faktisk bare ligaleder Leicester, med elleve seire, og London-duoen Tottenham og Arsenal, som begge har åtte, som har vunnet flere bortekamper enn Liverpool i Premier League denne sesongen.

Klopps mannskap har scoret ti av de 14 målene som har kommet i Liverpools tre siste bortekamper i ligaen. På de fem siste borte har laget jublet for nettkjenning 15 ganger.

Bournemouth, med 41 poeng, sju bak Liverpool som har spilt to færre kamper, har vunnet fem og tapt sju av sine 16 hjemmekamper i jomfrusesongen i Premier League. Seierne kommet mot Sunderland (2–0), Manchester United (2–1), Norwich (3–0), Southampton (2–0) og Swansea (3–2).

Laget til den 38-årige manageren Eddie Howe vant kun to av sine 14 første ligakamper, før de doblet antall seire mot Chelsea, på Stamford Bridge, og Manchester United i løpet av to runder i desember.

Borte har «The Cherries» vunnet én kamp mer enn hjemme, og slått blant andre West Ham i tillegg til Chelsea. Samtidig har de ikke tapt for topplaget Leicester denne sesongen; det endte 1–1 hjemme, 0–0 borte.

Før møtet med Liverpool har Bournemouth spilt uavgjort i bare én av de tolv siste i liga og cup (seks seire, fem tap). De står med ti fulltreffere i løpet av sine fire siste kamper.

Simon Francis og Andrew Surman har startet samtlige ligakamper for sørkystklubben denne sesongen.

Bakover viser Premier League-tallene 27 baklengsmål på hjemmebane. Kun Everton og nedrykksklare Aston Villa, med henholdsvis 28 og 31, har flere imot foran egne supportere før runden. Bournemouth har holdt nullen i bare to av sine 13 siste kamper i liga og cup.

Dagens dommer er Mike Jones, som også dømte det motsatte oppgjøret i august. Han får med seg Andy Garratt og Adrian Holmes som assistenter, mens Graham Scott er fjerdedommer.

I tillegg Liverpool-seieren over dagens verter på Anfield dømte Jones hjemmekampen mot Arsenal, som endte 3–3. Bournemouth har vunnet de tre øvrige kampene sine med Jones som dommer denne sesongen – samtlige på bortebane – mot Chelsea, Birmingham (FA-cup) og Crystal Palace.

Chester-dommeren Jones har delt ut 116 gule og kun to røde kort i løpet av totalt 34 kamper denne sesongen. Det gir et snitt på 3,4 gule kort per kamp.

Målscorere denne sesongen (ligamål i parentes):

Bournemouth: King 6 (5), Stanislas 5 (3), Wilson 5 (5), Afobe 4 (4), Cook 4 (4), Gosling 4 (3), Murray 4 (3), Pugh 4 (2), Daniels 3 (3), Ritchie 3 (3), Smith 2 (2), Arter 1 (1), Gradel 1 (1), MacDonald 1 (0), selvmål 1 (1).

Liverpool: Coutinho 11 (7), Firmino 9 (8), Benteke 8 (7), Origi 9 (4), Sturridge 8 (5), Milner 7 (5), Lallana 5 (3), Ibe 3 (0), Ings 3 (2), Allen 2 (1), Can 2 (1), Clyne 2 (1), Henderson 2 (2), Lovren 1 (0), Moreno 1 (1), Ojo 1 (0), Sakho 1 (0) Sinclair 1 (0), Skrtel 1 (1), Smith 1 (0), Teixeira 1 (0), Toure 1 (1), own goals 1 (1).  

Statistikk: Ged Rea (liverpoolfc.com), lfchistory.net, liverpool.no, soccerbase.com

Ønsker du SMS-varsler for mål og resultat? Klikk her for info!