Før kampen: Liverpool – Arsenal

Med flere tilbake fra skade ønsker Jürgen Klopp å knekke ligalederne i årets første kamp på Anfield.

Kampen har avspark i kveld, onsdag, klokka 21.00 norsk tid, og TV 2 Sport Premium sender den direkte. Oppgjøret vises også på TV 2 Sumo og engelske BT Sport.

Det har vært en solid forskjell mellom de to lagenes form denne vinteren – og sesongen totalt sett. Arsenal topper Premier League, og har vunnet fem av sine seks siste ligakamper, mens skadeforfulgte Liverpool, på syvendeplass, har to seire gjennom samme periode.

Faktisk har London-klubben bare tapt to ganger totalt siden Bayern München knuste dem i Champions League i begynnelsen av november. Siden har laget vunnet åtte av tolv kamper – uansett turnering.

Liverpool, som byttet ut hele startelleveren fra semifinalen i ligacupen til FA-cupmøtet med lille Exeter sist fredag, har én seier, én uavgjort og ett tap siden nyttår, og det hadde gått fire kamper siden forrige seier da 2015 ble avsluttet med jubel mot både Leicester og Sunderland.

Les også: Tre kjappe før Arsenal-kampen

Men selv om det er ligaens klare formlag som besøker Nordvest-England i kveld, forventer Arsenal-sjef Arsène Wenger en klassisk tøff batalje under flomlysene. Det er «alltid» målrikt når lagene møtes på Anfield, og forrige sesong ble det 2–2 etter en sen Liverpool-utlikning.

– Alltid en vill krig

I august endte det målløst på Emirates, selv etter flere stolpetreff fra Philippe Coutinho, noe som var den første 0–0-kampen mellom lagene dette årtusenet. Forskjellen fra sist er spesielt managerendringen hos de helrøde, og Wenger er positiv til Jürgen Klopp.

Saken fortsetter under.


UAVGJORT I LONDON: For første gang på 42 kamper endte det 0–0. (Video: TV 2)

– Hver gang vi drar til Anfield, møter vi et lag som er godt forberedt. Det er alltid en vill krig, uansett hvem manageren er. De hadde en veldig god manager tidligere; de har en veldig god manager nå. Og Klopp har personligheten som skal til for å gjøre det bra der, sier han til arsenal.com.

Frykter ikke «gegenpressing»

Liverpools manager fortalte under sin pressekonferanse før avspark at de jobbet med å finne frem til de taktiske løsningene for å stå imot Arsenals ballbesittende fotball, men poengterte samtidig at Wengers lag er fleksible og enormt gode på kontringer.

Liverpool mot Arsenal i Premier League:
                 SpiltVunnetUavgjortTaptMål Baklengs
På Anfield2310764426
Totalt371616156456

– Det er hardt arbeid, men det er en skikkelig fin jobb å tenke på løsninger for hvordan man kan stoppe dem. Jeg liker ting som dette. De er mulige å slå. Det er ikke enkelt, men det er mulig. Vi skal lage en plan for denne kampen, sa tyskeren.

Les også: Dette sa Klopp til pressen

Ifølge Wenger har spesielt selvtilliten vært avgjørende for den gode Arsenal-formen, og det kom som følge av stabile prestasjoner, mener han. Nå er fokuset å være konsekvente mot Liverpool og videre utover det tette kampprogrammet.

Den rutinerte franskmannen er heller ikke bekymret for den mye omtalte pressestilen til Klopps lag.

– Vi er nødt til å spille på vår måte med bra hurtighet. Vi er godt vant til pressing. Det er ikke bare Liverpool som gjør det, men alle i den moderne fotballen. Pressing har omtrent blitt skapt i England, for det er en historie med lag som gjort det veldig bra, forklarer Wenger.

Alexis Sánchez trolig ute

Inn mot storoppgjøret har Liverpools skadefloke løsnet noe, med kaptein Jordan Henderson, Mamadou Sakho, Jordon Ibe og Kolo Touré tilbake i normal trening, og Arsenals manager har tilbake Mesut Özil, assistkongen i ligaen, og Per Mertesacker etter at de to tyskerne hvilte i FA-cupen i helga.

Les også: Tror både Sakho og Henderson starter

Skadesituasjonen til londonerne er ikke like ekstrem som hos kveldens vertskap, men Alexis Sánchez må trolig stå over grunnet en hamstringskade. Chileneren er tilbake i trening, men kampen kommer for tidlig for ham, ifølge Wenger.

Fra før er Jack Wilshere, Danny Welbeck, Francis Coquelin og Santi Cazorla ute, og det er usikkerhet rundt keeper David Ospina. Tidligere Chelsea-målvakt Petr Cech skal uansett vokte Arsena-buret i kveld.

For de helrøde er Martin Skrtel, Dejan Lovren, Philippe Coutinho, Divock Origi og Daniel Sturridge alle ute på grunn av hamstringproblemer, mens Joe Gomez og Danny Ings som kjent er ute for resten av sesongen med korsbåndskader.

Steven Caulker er for øvrig tilgjengelig etter at han ble hentet på lån ut sesongen.

Fakta før avspark

Det endte målløst da Arsenal tok imot Liverpool på Emirates i første halvdel av sesongen. Faktisk var det første gang resultatet ble 0–0 mellom lagene på hele 42 kamper.

James Milner, som med 12,45 kilometer har løpt lengst i snitt av samtlige spillere i den engelske toppdivisjonen denne sesongen, ledet Liverpool som kaptein for første gang i det oppgjøret.

I forrige sesong endte det 2–2 mellom lagene i ligamøtet på Anfield, etter en utlikning av Martin Skrtel syv minutter på overtid. Philippe Coutinho og Mathieu Debuchy sørget for 1–1 rett før pause, før Olivier Giroud ga Arsenal ledelsen i andre omgang.

Liverpool har vunnet 16 av Premier League-kampene mot Arsenal, og like mange har endt uavgjort før kveldens oppgjør. Laget fra hovedstaden står med 15 seire over de helrøde i ligaen siden 1992.

Vinner hjemmelaget på Anfield i kveld, blir det den 50. seieren over Arsenal på eget gress. I tillegg blir Liverpools neste hjemmeseier deres 1200. totalt på Anfield i den engelske toppdivisjonen.

I kun to av de 21 siste ligamøtene med Arsenal har Liverpool unngått å score mål. Men de har samtidig bare vunnet én av de åtte siste ligakampene mot Arsenal hjemme. Det var 5–1-seieren i februar 2014.

Liverpool må klare seg uten Martin Skrtel, som har scoret tre (!) ganger i løpet av de to siste hjemmemøtene med London-laget. Stopperpartner Kolo Touré kjenner imidlertid godt til Wenger etter å ha spilt 225 ligakamper for Arsenal tidligere.

Siden rødtrøyene prikket inn tre mål i løpet av 32 åpningsminutter mot Manchester City på Etihad, har de bare scoret én gang i de syv påfølgende førsteomgangene.

Liverpool har bare scoret 22 ganger i ligaen så langt denne sesongen, noe som er færre enn noen annen rød sesong i Premier League etter 20 serierunder.

Alberto Moreno har skapt flere sjanser (39) enn noen andre forsvarere i ligaen. Mest av alle i Liverpool.

Arsenal, som har endt blant topp fire hver gang de 19 siste sesongene, har bare tapt to av sine 17 siste ligamøter med Liverpool. I tillegg til 1–5-tapet røk de 0–2 på eget gress i august 2011.

Likevel har londonerne bare holdt nullen én gang på sine 19 siste turer til Anfield i liga og cup.

I snitt har Arsenal scoret to ganger de syv siste Premier League-kampene på Liverpools bane.

Dette blir Arsène Wengers kamp nummer 49 mot Liverpool som manager. Frem til nå har han vunnet 19 ganger og opplevd 14 tap. I ligasammenheng har han vunnet 13 og tapt 11 på 38 forsøk.

Etter 20 ligarunder denne sesongen står «Gunners» med 42 poeng, noe som er ni mer enn på samme tidspunkt forrige sesong.

Arsenal har vunnet seks av sine ti bortekamper i Premier League denne sesongen, men de har foreløpig ikke besøkt Manchester-klubbene, Tottenham, Everton eller West Ham i tillegg til Liverpool.

Chelsea, West Bromwich og Southampton er lagene som har slått dem borte denne sesongen, og de har én uavgjort, 1–1 mot Norwich, mens West Ham er det eneste laget som har slått dem på Emirates i ligaen.

Arsenal har scoret det første målet i 14 ligakamper hittil, noe som er det meste i Premier League.

Målscorere denne sesongen (ligamål i parentes):

Liverpool: Benteke 7 (6), Coutinho 5 (5), Origi 4 (1), Sturridge 4 (2), Ibe 3 (0), Ings 3 (2), Milner 3 (2), Lallana 2 (0), Can 1 (0), Clyne 1 (0), Firmino 1 (1), Henderson 1 (1), Sinclair 1 (0), Skrtel 1 (1), Smith 1 (0), selvmål 1 (1)

Arsenal: Giroud 16 (10), Sánchez 9 (6), Özil 5 (3), Walcott 5 (3), Ramsey 4 (3), Campbell 3 (2), Koscielny 3 (3), Flamini 2 (0), Gabriel 1 (1), Gibbs 1 (1), Oxlade-Chamberlain 1 (0), selvmål 2 (2)

Statistikk: Ged Rea & premierleague.com