Før kampen: Liverpool – Manchester United

Verdens mest sette klubboppgjør byr på to formsvake lag som ligger uvanlig langt nede på tabellen.

– Jeg elsker derbyer. Det er som saltet i suppa. Dette er de beste kampene å prestere i, sa Jürgen Klopp til pressen på fredag.

Ettermiddagens affære på Anfield blir tyskerens første møte med Manchester United som Liverpool-manager, og det er samtidig en mulighet til å vinne foran egne supportere for første gang i 2016.

Nordvestderbyet har avspark klokka 15.05 norsk tid, og TV 2 Sport Premium sender kampen direkte. Oppgjøret vises også på TV 2 Sumo og engelske Sky Sports.

Liverpool vs. Manchester United - one day away

Just 24 hours to go...

Posted by Liverpool FC on 16. januar 2016

– Det er kamper som dette som gjør at man ønsker å bli en fotballspiller, beskrev nederlandske Daley Blind overfor Manchester Uniteds nettsider før helgas ligarunde.

Ønsker du SMS-varsler for mål og resultat? Klikk her for info!

Ifølge Sky Sports er møtet mellom Liverpool og Manchester United faktisk verdens mest sette klubbkamp. I mars i fjor, sist lagene barket sammen på Anfield, var det anslått at omkring 700 millioner så kampen verden rundt. Det er drøyt 200 millioner mer enn antallet som så Barcelona mot Real Madrid senere samme dag.

To lag ute av form

Men derbyet som i fjor bød på rundt dobbelt så mange TV-seere som Champions League-finalen i juni inneholder to lag som ligger unormalt lavt på tabellen. Det er niendeplassen i Premier League som tar imot klubben på sjetteplass, og ikke siden 1993 har de møtt hverandre i en svakere snittposisjon (7,5) i andre halvdel av sesongen, ifølge Telegraph.

Liverpool har bare vunnet tre av sine ti siste opptredener, uansett turnering, inn mot storoppgjøret, mens Manchester United står med to seire på like mange kamper før dagens batalje.

Så er dette fortsatt den «største» kampen i England? Lagene er for tiden et stykke fra teten, og det er en stund siden noen av dem var med helt i toppen. Manchester United-manager Louis van Gaal er ikke i tvil.

Les også: Tre kjappe før United-kampen

– Det er slik fansen ser på det, og jeg har følt det fire ganger allerede. Vi har møtt hverandre fire ganger, inkludert (treningskampen) i USA. Man kan også se det hos spillerne. I fjor, for eksempel, kom Steven Gerrard inn og ble utvist i løpet av 30 sekunder. Det skjer ikke så ofte, sa han, ifølge manutd.com.

United-overtak innbyrdes

Manchester United vant den kampen 2–1 etter to fulltreffere – én i hver omgang – av Juan Mata, og det var Salford-laget som stakk av med seieren da de møttes på Old Trafford tidligere denne sesongen. Blind, Ander Herrera (straffe) og debutanten Anthony Martial sørget for at Christian Bentekes vakre brassemål ble en parentes.

Faktisk har Liverpool tapt alle sine tre siste kamper mot rivalene fra byen som omtrent ligger en timelang togtur østover. På de ni siste oppgjørene dem imellom har merseysiderne bare vunnet to ganger, og de har bare scoret mer enn ett mål én gang.

Liverpool mot Manchester United i Premier League:

 

Spilt

Vunnet

Uavgjort

Tap

Mål

Baklengs

Anfield

23

8

4

11

32

31

Totalt

47

13

8

26

55

71

Samtidig skal det nevnes at det sjelden ender uavgjort i nordvestderbyet. I hele 19 av de 20 siste møtene har det endt med en vinner, og en må fem år tilbake for å finne sist lagene gikk av banen med ett poeng hver.

Det stemmer også bra med statistikken Klopp og van Gaal har innbyrdes. Duoen møtte hverandre fire ganger i den tyske toppdivisjonen, som manager for henholdsvis Borussia Dortmund og Bayern München, og det endte med to seire hver.

– Spilt kampen mange ganger i hodet

Både Liverpool og Manchester United spilte 3–3 i generalprøven til dagens oppgjør. For hjemmelaget sikret Joe Allens overtidsmål poenget mot Arsenal onsdag kveld, mens van Gaal så laget sitt gi vekk ledelsen på tampen mot Newcastle dagen i forveien.

Form, selvtillit, poengfangst og historikk legges likevel til side når Mark Clattenburg blåser i gang kampen på Anfield i ettermiddag.

– I disse kampene tror jeg man går ut på banen og allerede har spilt kampen i hodet mange ganger, og man vet hvor spesiell følelsen er, fortalte Blind.

– Vi må være aggressive, men også ha kontroll, og det er alltid vanskelig fordi lidenskapen ved å spille i disse kampene er veldig høy, beskrev manager van Gaal.

Les også: Minidokumentar fra Anfield-kampen forrige sesong

For Liverpool handler det ekstra mye om å ta de riktige valgene, ikke løpe mest, poengterte Klopp overfor pressen. Før de tre scoringene på onsdag sto Anfield-klubben med et rekordlavt antall mål så langt ut i ligasesongen.

Lik skadesituasjon som på onsdag

Manageren, som står med ti seire på sine 21 første kamper, får heller ikke tilbake angrepskraft i Daniel Sturridge eller Divock Origi mot rivalene. Sturridge sin situasjon er fortsatt ikke helt avklart, mens Origi driver med rehabilitering etter en hamstringskade og en mindre kneoperasjon.

Sist var imidlertid både kaptein Jordan Henderson, Mamadou Sakho, Jordon Ibe og Kolo Touré tilbake i startelleveren, og Klopp bekreftet selv at det ikke hadde dukket opp noen nye skader inn mot derbyet.

• Se oversikt: Skader og suspensjoner

Liverpool må uansett klare seg uten Martin Skrtel, Dejan Lovren, Philippe Coutinho, Joe Gomez og Danny Ings i tillegg til de to spissene mot Manchester United. Jon Flanagan er heller ikke tilgjenglig ennå.

Carrick er ute – Schweinsteiger usikker

For gjestene kommer Michael Carrick til å miste storkampen grunnet en skade, og både Bastian Schweinsteiger, som sliter med et kne, og ankelskadde Phil Jones er usikre til oppgjøret.

– Jeg tror vi har de samme skadene som forrige gang. Kanskje kommer Schweinsteiger tilbake, men det er ikke sikkert, forklarte van Gaal, som la til at tyskeren trolig trenger mer tid.

I tillegg er Marcos Rojo, Antonio Valencia og Luke Shaw ute. Men unggutten Adnan Januzaj, som tidligere denne sesongen var på lån i Borussia Dortmund, kan være tilbake i troppen.

– Vi har ikke tatt noen risiko, og vi har bygget ham opp gjennom vår måte å trene på. Nå kan han være på benken, eller så skal han spille for andrelaget, sa van Gaal.

Fakta før avspark

Det gikk Manchester Uniteds vei i sesongens første nordvestderby. Etter en målløs første omgang ga Daley Blind vertene ledelsen i det 49. minutt, før Ander Herrera doblet den fra straffemerket. Christian Benteke reduserte med et brassemål, men Anthony Martial fastsatte sluttresultatet til 3–1.

Forrige sesong seiret Manchester United også på Anfield, da etter to fulltreffere av Juan Mata. Spanjolen scoret først før pause, og etter at Steven Gerrard ble utvist sekunder ut i andre omgang, satte han inn 2–0 på flott vis. Daniel Sturridge reduserte for vertene.

I Premier League-sammenheng har Liverpool vunnet 13 ganger over dagens motstander, mens det motsatt vei har endt med hele 26 seire til Manchester United. Det har også endt uavgjort åtte ganger.

12 goals against Man Utd in 87 seconds.

Enjoy, Reds...

Posted by Liverpool FC on 16. januar 2016

Av dem som er spilt på Anfield i ligaen siden 1992, har Liverpool tatt 28 av 69 mulige poeng mot rivalene fra Salford. Og det var nettopp på Anfield at den eneste målløse kampen dem imellom – i Premier League – fant sted i september 2005.

Det blir sjelden uavgjort i nordvestderbyet. I løpet av de 20 siste ligakampene mellom Liverpool og Manchester United har det endt med en vinner 19 ganger. Poengdelingen kom på Anfield i 2011/2012-sesongen, da Gerrard og Javier Hernández sto for målene.

Liverpool har holdt nullen tre ganger på de 20 siste ligamøtene med laget fra Manchester, og to av dem kom i løpet av 2013/2014-sesongen. Da endte det 1–0 til Liverpool hjemme, og det ble hele 3–0 til gjestene på Old Trafford.

Merseyside-klubben har, hjemme og borte, unnlatt å score i bare én av de 15 siste ligakampene mot Manchester United.

Samtidig har Liverpool scoret mer enn ett mål mot rivalene én gang på de ni siste forsøkene. Det var i den nevnte 3–0-seieren på Old Trafford for to sesonger siden, i mars 2014.

Sist de helrøde satte ballen i nettet mer enn én gang mot Manchester United på Anfield, var da Dirk Kuyt scoret hat-trick i 3–1-seieren i mars 2011. Det er den eneste gangen på de 13 siste sesongene at Liverpool har scoret mer enn to mål mot dagens motstander foran The Kop.

Syv ganger har Liverpool-spillere fått se det røde kortet i Premier League-kamper mot Manchester United. Michael Owen, Danny Murphy, Sami Hyypiä, Javier Mascherano (to ganger), Jonjo Shelvey og Steven Gerrard er spillerne som har blitt sendt i dusjen. Fire av dem har kommet på Anfield.

Christian Benteke har scoret i alle sine tre siste kamper mot Manchester United. Belgieren sto bak Liverpools redusering på Old Trafford i september, og han scoret i begge kampene mot Salford-laget for Aston Villa forrige sesong.

Når Liverpool har scoret det første målet i en kamp denne sesongen, noe som har skjedd 18 ganger, har de endt opp med å vinne elleve av dem, og resten har endt uavgjort. I ligaen er det syv seire og fem uavgjortresultater på de tolv kampene laget har scoret først.

Vinner Liverpool i dag, blir det klubbens totalt 1200. seier på Anfield i toppdivisjonen.

Manchester United har vunnet alle de tre siste kampene mot Liverpool, og sist de klarte den fjerde på rad, var i mars 2008.

På Anfield har de vunnet elleve ganger i Premier League, noe som er mer enn noen andre klubber.

Syv ganger tidligere har Manchester United vunnet «dobbelt» – begge ligakampene i én sesong – over Liverpool i Premier League-æraen. Vinner de i dag, blir det deres tredje «dobbel» på de fire siste sesongene.

Louis van Gaal har vunnet alle sine tre ligakamper mot Liverpool. Klubben fra Old Trafford har scoret åtte ganger mot de helrøde med van Gaal som sjef, og bare sluppet inn to mål.

Nederlenderen har møtt Jürgen Klopp fire ganger i karrieren, da som sjef i Bayern München mot Klopp i Dortmund. I 2009/2010-sesongen vant van Gaal både hjemme og borte, mens det sesongen etter endte med stikk motsatt utfall.

Wayne Rooney har tre mål på sine to siste ligakamper før nordvestderbyet. Scouseren skjøt seg opp på andreplass toppscorerlisten i Premier League-historien, med 188 fulltreffere, 72 bak Alan Shearer, og er nummer to blant tidenes mestscorende Manchester United-spillere. Med 238 mål er han bare elleve bak Bobby Charlton.

Manchester United har ikke klart å score i første omgang på sine ti siste hjemmekamper i liga og cup. På bortebane har de scoret åtte ganger gjennom samme periode.

Før dagens affære har de djevelrøde vunnet fire og tapt fire ganger på elleve bortekamper i ligaen hittil.

Seierne kom mot Aston Villa, Southampton, Everton og Watford, mens nederlagene ble forårsaket av Swansea, Arsenal, Bournemouth og Stoke. De har for øvrig spilt uavgjort mot Crystal Palace, Leicester og Newcastle.

De har vunnet én gang på fremmed gress siden oktober – mot Watford for to måneder siden.

Statistikk: Ged Rea

Målscorere denne sesongen (ligamål i parentes):

Liverpool: Benteke 7 (6), Coutinho 5 (5), Origi 4 (1), Sturridge 4 (2), Firmino 3 (3), Ibe 3 (0), Ings 3 (2), Milner 3 (2), Lallana 2 (0), Allen 1 (1), Can 1 (0), Clyne 1 (0), Henderson 1 (1), Sinclair 1 (0), Skrtel 1 (1), Smith 1 (0), selvmål 1 (1)

Manchester United: Rooney 11 (5), Martial 8 (5), Depay 5 (2), Mata 5 (4), Herrera 3 (2), Fellaini 2 (1), Lingard 2 (2), Januzaj 1 (1), Blind 1 (1), Pereira 1 (0), Schneiderlin 1 (1), Schweinsteiger 1 (1), Smalling 1 (0), selvmål 3 (2)