Før kampen: Liverpool – Sunderland

To formsvake lag jakter etterlengtet på tre poeng foran et protestklart Anfield-publikum i ettermiddag.

Liverpool-supportere vil markere og demonstrere misnøyen med den nylig offentliggjorte kampbillettstrukturen for neste sesong ved å forlate stadion etter 77 minutters spill. Store prisøkninger på flere billettyper og varig uenighet med lokale fangrupper har samlet en betydelig del av supporterne til å protestere mens kampen pågår.

– Ignorert de virkelige problemene

De har ifølge Spirit of Shanklys nettsider «dessverre innsett at forhandlingene med FSG (Fenway Sports Group) har mislyktes», og at FSG har «ignorert de virkelige problemene ved tilgjengelighet og pris». Derfor ønsker de spesielt å opplyse klubbens mange sponsorer om situasjonen, om at «deres samarbeid med eierne, som ikke verdsetter sine supportere, er kanskje ikke like positivt som dere tror».

Som en sterk og bestemt beskjed, ledet av fangruppen Spion Kop 1906, kommer tusenvis til å flytte seg fra plassene sine og gå ut av stadion når spilletiden treffer 77 minutter – som et symbol på den rekorddyre Anfield-billetten på 77 pund til enkelte kamper neste sesong.

Les også: Ayre: – Vi synes det er et utmerket tilbud

«Mot Sunderland hjemme på lørdag er første del av mange planlagte protester mot klubben på grunn av billettprisene på Anfield for 2016/2017-sesongen», står det på et flygeblad som skal deles ut til supportere på stadion, på puber og ved fanbussene. «Liverpool tror det er akseptabelt å tjene mer penger enn noensinne på supportere. To millioner pund mer.»

– Stå bak hverandre

Kampbilletten til 77 pund og sesongkort verdt 1029 pund – i underkant av 13 000 norske kroner – nevnes videre, og spørsmålet om hvor du tror man får se den neste prisøkningen. «Hver uke står vi bak laget. Nå må supporterne stelle seg bak hverandre. La oss vise eierne at dette ikke er akseptabelt.»

«I det 77. minutt forlater du setet ditt og går ut. Fortell det til kompisene dine og familien. Fortell det til folkene rundt deg. Fortell dem hvorfor. Gå ut etter 77 minutter, og vis at du bryr deg.» Slik opplyser den lokale fansen andre om hvordan man kollektivt kan uttrykke sin seriøsitet og sitt engasjement overfor eierne.

Les også: Kommentar: «Derfor forlater de stadion etter 77 minutter»

Før aksjonen har Liverpool drøyt fem kvarter på seg til å overliste laget de sist holdt nullen mot i Premier League-sammenheng. Uten å ha scoret i tre strake kamper etter nimålsthrilleren i Norwich sist måned, jakter Jürgen Klopps utvalgte på etterlengtet nettsus mot nedrykksplasserte, men januarforsterkede, Sunderland foran The Kop.

Avspark er klokka 16.00 norsk tid. Kampen sendes direkte på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo, og liverpool.no oppdaterer som vanlig fortløpende fra oppgjøret, med pause- og sluttrapport, samt spillervurdering med børs.

Ønsker du SMS-varsler for mål og resultat? Klikk her for info!

Et turbulent 2015 ble avsluttet med et møte mellom Liverpool og Sunderland, der Christian Bentekes iskalde avslutning sekunder etter pause ble forskjellen, og det nye året har på ingen måte vært knirkefritt for de røde så langt. Med bare fire poeng i ligaen, uønskede cupomkamper, en fersk måltørke og en tidvis surrealistisk lag skadeliste, håper fansen dette blir starten på en opptur.


AVSLUTTET 2015 MED SEIER: Benteke ble matchvinner på Stadium of Light. (Video: TV 2)

Etter fem heroiske fulltreffere på Carrow Road har Liverpool, med ekstraomgangene mot Stoke inkludert, ikke scoret på drøyt 300 spilleminutter. Senest tirsdag kveld ble svakhetene fremover på banen synliggjort og avgjørende etter sjansemisbruk i motstanderboksen.

Tre strake kamper uten mål

Liverpool kom faktisk til 14 avslutninger mot ligaleder Leicester på King Power Stadium, ifølge Opta, men kun én av dem traff selve målet. Og det var ikke nok til å true Kasper Schmeichel i Leicester-buret, som sammen med Jack Butland og Darren Randolph har forhindret rød scoring siden Adam Lallana ble matchvinner i øst.

To lite overraskende, men samtidig svært imponerende, avslutninger av Jamie Vardy påførte også Liverpool sitt andre tap på de tre siste kampene. Stoke vant semifinalereturen på Anfield til ordinær tid, mens i den øvrige kampen sikret West Ham omkamp i FA-cupen etter en målløs affære på hjemmebane.

– Det er ikke kvaliteten som et problemet. Det handler om det øyeblikket hvor du må åpne øynene dine og bestemme deg for hvilket valg som er best, sier Klopp i forklaringen på hvorfor spillerne hans har sluttet å score.

Tyskerens situasjon, med det knallharde kampprogrammet som er blant Europa-toppklubbenes tetteste, gjør det heller ikke enkelt å forandre stort, eller øve mye, på taktiske løsninger. To av vanligvis tre dager mellom kamper brukes til restitusjon, mens den siste går til forberedelser i en forholdsvis rolig økt.

Ønsker bedre avgjørelser i angrep

– Det beste med fotball er at man selv uten trening kan gjøre det bedre på grunn av kvaliteten spillerne besitter, og det er det vi skal forsøke å gjøre, forteller Klopp, som mener enkle valg i skuddøyeblikkene var forskjellen på seier og tap mot Leicester sist.

Les også: Disse ungguttene bør få sjansen også i serien

De avgjørelsene må stemme bedre mot Sunderland i ettermiddag om Anfield skal oppleve sin første røde Premier League-seier etter nyttårsskiftet. Frem til nå står de røde med ett poeng og 3–4 i målforskjell etter møter med Arsenal og Manchester United. Liverpool har ikke vunnet en ligakamp hjemme siden 2. juledag.

Derfor bør Sunderland være en god mulighet for de ustabile vertene. De var riktignok bare ett mål unna poeng mot Manchester City tirsdag kveld, men ingen i Premier League har sluppet inn flere mål så langt, og bare Aston Villa ligger bak på tabellen før denne runden. På 24 runder har Sunderland vunnet fem ganger – tre av dem hjemme.

Sunderland sliter på Anfield

Nå besøker de Anfield, hvor de aldri har hentet hjem tre poeng i Premier League-sammenheng, for første gang på et drøyt år. Forrige sesong endte oppgjøret foran Liverpool-supporterne målløst, mens de to i forveien endte henholdsvis 2–1 og 3–0 til de røde. Sunderlands forrige ligaseier på Anfield kom da Gary Rowells straffescoring skilte lagene i oktober 1983.

Liverpool mot Sunderland i Premier League:

 

Spilt

Vunnet

Uavgjort

Tap

Mål

Baklengs

Anfield

14

7

7

0

20

6

Stadium of Light

15

10

2

3

20

8

Totalt

29

17

9

3

40

14

I desember sørget Liverpool for det femte tapet til Sunderland på rad, inkludert bortekamper mot både Chelsea og Manchester City. I likhet med sist var også sistnevnte motstander i generalprøven, som ble vunnet komfortable 4–1 av vertene på Etihad, men denne gangen måtte det en klasseavslutning av Sergio Agüero til for å skille partene.


KNEPENT TAP: Manchester City måtte kjempe for de tre poengene tirsdag. (Video: TV 2)

Som sjef for et lag som ikke har holdt nullen siden Stoke ble slått 2–0 i slutten av november i fjor, har rutinerte Sam Allardyce vært aktiv på markedet og forsterket stallen i løpet av januarvinduet: Wahbi Khazri, Dame N’Doye, Jan Kirchhoff, Lamine Koné og Steve Harper er alle hentet i 2016.

Khazri, som møtte Liverpool med Bordeaux tidligere i sesongen, Kirchhoff og Koné hadde også en god hjemmedebut, skriver lokalavisen Sunderland Echo, og spissen N’Doye kom inn på tampen.

– Alle fire kom med et stort smil om munnen da de signerte, noe som er en herlig indikator på hva de ønsker å oppnå. Hvis de håndterer det fysiske spillet i Premier League, er det ingen som kan tvile på egenskapene deres, sier Allardyce foran Liverpool-kampen, ifølge avisen.

– De fikk med seg selvtillit

Manchester City vant kampen 1–0, men Joe Hart ble holdt varm i trøya. Sportslig var prestasjonen en liten opptur til tross for nytt tap. Liverpools manager er forberedt på et tydelig forandret Sunderland-lag enn det han ble kjent med på Stadium of Light kvelden før nyttårsaften.

– De har noen endringer stallen. De har hatt noen overganger – og noen gode overganger, for å være ærlig. Det blir et annerledes lag. De spilte absolutt okay mot Manchester City, noe som ikke er spesielt enkelt, og alle i ligaen vet det. De fikk med seg en god dose selvtillit fra den kampen, så jeg tror vi kommer til å merke det, sier Klopp.

Les også: Samme tropp som mot Leicester

48-åringen og analyseteamet er fullt klar over hva Sunderland har fått til i enkeltkamper denne sesongen. De responderte på nederlaget mot Liverpool sist ved å senke desperate Aston Villa hjemme, mens det mer overraskende endte solide 4–2 mot Swansea i Wales den påfølgende runden.

Sunderland tok også ledelsen, anført av Patrick van Aanholt, mot Tottenham på White Hart Lane midtveis i januar, noe som var venstrebackens tredje av fire mål bare den måneden, men en tidlig utlikning sørget for at den andre omgangen ble vanskelig for gjestene, som til slutt tapte 1–4 etter tre baklengsmål den siste halvtimen.

Vunnet to av seks siden forrige møte

Det ble fulgt opp med 1–1 hjemme mot Bournemouth, etter å ha ligget under i en halvtime før pause, før Manchester City var på besøk denne uka. Uansett turnering har Sunderland vunnet to ganger og tapt tre av seks siden sist Liverpool sto på motsatt banehalvdel.

Resultatene har ikke vært gode nok denne sesongen, og Allardyce, som erstattet Dick Advocaat i begynnelsen av oktober, omtrent samtidig som Klopp ble hentet til Liverpool, gjør ingenting for å pynte på klubbens nåværende situasjon. Nå gjelder det å gripe tak i ethvert poeng som kan dra dem over den røde streken.

– Vi har kommet til det stadiet nå, og det handler bare om hvor tidlig vi klarer det. Noen lag er i stand til det, og vi er nødt til å være blant dem, sier Allardyce, som minner om at han fikk West Ham ut av sumpen med fire strake seire for to år siden.

Aktiviteten på overgangsmarkedet, som viser noe av misnøyen med spillerne han overtok, kan være det som blir avgjørende, håper den høyreiste 61-åringen. Men han håpet også på flere nye ansikter, og Sunderland hadde en rekke spillere på blokka.

Les også: Flere nye fjes hos Sunderland

– Vi var nærme de siste dagene, men det gikk ikke gjennom av flere grunner. Noen klubber hadde spillere de ville la dra, men de forandret meningene sine på grunn av skader. Noen av spillerne vi så på, ble selv skadet. Og noen av de spillerne vi spurte, ønsket ikke å komme hit, forklarer Allardyce.

Med en styrket tropp øyner Sunderland-sjefen likevel en historisk triumf på Anfield, med den da første i Premier League-sammenheng, og en eventuell borteseier i ettermiddag blir Sunderlands første mot Liverpool etter bare tap og uavgjort på de syv siste – uansett bane.

Har berget seg tidligere

– Det kommer an på om man klarer å holde nervene i sjakk, poengterer nedrykkstruede Allardyce foran siste del av sesongen.

Briten trekker samtidig frem den spesielle stå-på-viljen som Sunderland har vist i liknende situasjoner de siste årene. I to år på rad har Championship-spøkelset truet Stadium of Light, men nordøstklubbens krampetrekninger sørget begge sesongene for noen spektakulære resultater og livsviktige poeng – som vippet tabellposisjonen i riktig favør.

Denne sesongen har de, i tillegg til 4–2 på Liberty Stadium og nesten poeng mot Manchester City, banket Newcastle i rivaloppgjøret foran egne fans, slått Crystal Palace i form borte, og de hadde scoret ti ganger på sine fem siste kamper før det knepne nederlaget på tirsdag.

– Må slå tilbake

Liverpool, med én ligaseier i 2016, hentet ingen nye ansikter i overgangsvinduet denne vinteren, selv om det ble lagt inn bud på den nå solgte spissen Alex Teixeira, og det virket ikke som et lysende valg mot Leicester tidligere denne uka. Klopp sier han forventer en klar respons etter 0–2.

– Vi ønsker, og må, gjøre det bedre enn vi gjorde i Leicester, for vi var absolutt ikke fornøyd med prestasjonen vår. Man er nødt til å slå tilbake, og det er det vi skal. Det er ikke så nøye med hvem som er motstanderen. Vi spiller hjemme, og vi trenger disse poengene. Det er det alle trenger å vite. Sunderland er kanskje bedre eller mer annerledes enn tidligere, men det vi må også være, forteller han.

Selve managermøtet med Allardyce blir heller ikke noe utenom det vanlige, fastslår Klopp. Duoen havnet i en typisk ordkrig under forrige oppgjør, og til pressen beskrev Sunderland-sjefen blant annet Klopp, etter Liverpool-klager om stygt og farlig spill, som «soft german».

Les også: – Jeg er blitt kalt verre ting

– Det var aldri noen sak. Den «soft»-greia? Det var ikke en sak. Det er virkelig ingen problemer. Jeg har stor, stor respekt for Sam Allardyce. Vi skal håndhilse før og etter kampen. Og imellom det håper jeg ikke laget mitt er like vennskapelig, sier Klopp.

Flere fortsatt utilgjengelige

Frykten for enda flere skader var det som frustrerte Liverpool-manageren under seieren over Sunderland på tampen av desember. Nå er situasjonen mer stabil, men problemene til de røde er på ingen måte borte når februar er godt i gang.

Martin Skrtel, som har vært ute siden 0–3 i Watford, pådro seg en ny skade på trening denne uka, noe som betyr ytterliggere to til tre uker på sidelinjen. Philippe Coutinho og Divock Origi rekker heller ikke kampen mot Sunderland, men kan være tilbake i aksjon mot West Ham kommende tirsdag.

Det samme gjelder Daniel Sturridge, som fortsatt gjennomfører sin personlige «sesongoppkjøring». Klopp vil ikke la ham spille før han har trent kontinuerlig, uten tilbakeslag, nye småskader eller avbrudd, i omkring to uker, men han kan være klar om noen dager etter å ha kommet i gang med full trening.

Les også: – Ikke sagt noe om at han ikke trives

I tillegg må Liverpool klare seg uten Jordan Rossiter mot Sunderland, samt langtidsskadde Joe Gomez og Danny Ings, men Joe Allen, som fikk et problem med skulderen mot Leicester, forventes å være tilgjengelig. De samme 18 som formet kamptroppen mot Leicester, pluss Steven Caulker, var med på den siste treningen før kampen.

Lens og M’Vila usikre

Sunderland har også aktivitet på skaderommet før oppgjøret i ettermiddag. Ifølge klubbens nettsider er Jeremain Lens, med lyskeproblemer, tvilsom til Liverpool-kampen, mens Younes Kaboul, som er tilbake i trening etter to måneder på sidelinjen, er trolig med i troppen. Sebastian Larsson mister kampen grunnet en kneskade.

– Seb har fortsatt noen problemer med de indre leddbåndene. Det viser seg å ta mye lengre tid enn vi forventet, og det er åpenbart bekymringsfullt for oss, men forhåpentlig kommer han seg fort, sier Allardyce.

I tillegg kjemper den franske landslagsspilleren Yann M’Vila, på lån fra russiske Rubin, mot klokka etter å ha pådratt seg en smell under nederlaget for Manchester City tirsdag kveld. 25-åringen fikk nærkontakt med skruknottene til Sergio Agüero, og han sto over treningsøkta på torsdag.

– Så vi må vente og se om han blir klar til lørdag, legger Allardyce til.

Sunderlands lag mot Manchester City: Mannone; Jones, Koné, O’Shea, van Aanholt; Kirchhoff; Lens (Khazri 46), M’Vila, Cattermole (Johnson 75), Borini (N’Doye 82); Defoe

Liverpools lag mot Leicester: Mignolet; Clyne, Lovren, Sakho, Moreno; Lucas, Can (Allen 75); Henderson (Benteke 66), Lallana, Milner; Firmino (Teixeira 87)

Premier League – før runde 25

#KlubbSVUT+-+/-P
1Leicester City24148244261850
2Manchester City24145546232347
3Tottenham Hotspur24129344192545
4Arsenal24136537221545
5Manchester United24117631211040
6West Ham United24109538281039
7Southampton249783224834
8Liverpool249783034-434
9Watford249692726133
10Stoke City249692428-433
11Everton2471164334932
12Crystal Palace2494112529-431
13Chelsea247893234-229
14West Bromwich Albion247892331-829
15Bournemouth2477102939-1028
16Swansea City2468102332-926
17Norwich City2465132846-1823
18Newcastle United2456132544-1921
19Sunderland2454152847-1919
20Aston Villa2427151840-2213

Lørdag 6. februar
13.45: Manchester City – Leicester (TV 2 Sport Premium)
16.00: Liverpool – Sunderland (TV 2 Sport Premium), Stoke – Everton, Tottenham – Watford, Aston Villa – Norwich, Newcastle – West Bromwich, Swansea – Crystal Palace
18.30: Southampton – West Ham (TV 2 Sport Premium)

Søndag 7. februar
14.30: Bournemouth – Arsenal (TV 2 Sport Premium)
17.00: Chelsea – Manchester United (TV 2 Sport Premium)

Toppscorer i Premier League:
18 mål: Vardy (Leicester)
15 mål: Kane (Tottenham), Lukaku (Everton)
14 mål: Ighalo (Watford)
13 mål: Agüero (Manchester City), Mahrez (Leicester)
12 mål: Giroud (Arsenal)
9 mål: Defoe (Sunderland), Wijnaldum (Newcastle)

Liverpool står med hele tolv baklengsmål på de fem kampene siden forrige møte med Sunderland. Med åtte innslupne er det i tillegg ingen i ligaen som har en svakere cornerstatistikk enn de røde hittil denne sesongen.

• Sunderland er Premier Leagues mest upresise lag i øverste tredjedel av banen. De har, med 1408, også færrest pasninger av alle der fremme. Med 55,7 prosent treffsikkerhet er det ingen som bommer oftere med pasninger så høyt i banen.

Fakta før avspark

Dette blir historiens 166. kamp mellom klubbene. Liverpool har 77 seirer hittil, og Sunderland står med 52, noe som betyr 36 uavgjortkamper. Med hele 498 mål innbyrdes, 277 til Liverpool, har kampene mellom disse lagene bydd på over tre scoringer i snitt gjennom historien.

Dagens verter har vunnet fem av de syv kampene, og begge de siste, som er spilt mot Sunderland siden forrige tap mot dem. I fire av kampene har Liverpool også holdt nullen. «De sorte kattene» vant, med 1–0, sist over de røde på Stadium of Light i mars 2012.

Laget fra nordøst, som aldri har tatt tre Premier League-poeng foran The Kop, har vært på Anfield uten å vinne i 17 strake kamper før denne helga. De har scoret seks ganger der siden årtusenskiftet.

Liverpool-kaptein Jordan Henderson og keeper Simon Mignolet er begge hentet fra Sunderland. Motsatt vei gikk Sebastián Coates og Fabio Borini, som begge hadde vært utlånt der tidligere, i fjor sommer.

Sunderland, med Premier Leagues svakeste poengsnitt i februar, har scoret i samtlige av sine syv siste bortekamper i ligaen, inkludert mot lag som Manchester City, Chelsea og Tottenham. Det er faktisk den beste rekken de har i Premier League siden april 2013.

Christian Benteke, med to scoringer unna å nå 50 i Premier League, har ikke funnet veien til målet på sine fem siste ligakamper. Men belgieren står med seks fulltreffere på syv møter med Sunderland – og det var mot Sunderland han sist scoret et seriemål.

Roberto Firmino har scoret fire ganger i løpet av sine fire siste opptredener i ligaen. Målene, fordelt på Arsenal og Norwich, kom etter bare én nettkjenning på sine 17 første kamper i Premier League.

Med fem mål har ikke James Milner scoret mer mot noen andre Premier League-lag enn Sunderland.

Alle de tre siste Liverpool-seirene over Sunderland har vært med ett måls margin: to ganger 1–0 på Stadium of Light, og 2–1 på Anfield i mars 2014.

Premier League har satt opp Robert Madley, som styrte 6–1-seieren på St. Mary’s i desember og 0–2-kampen på Upton Park 2. januar, til å dømme oppgjøret, mens Scott Ledger og Darren Cann skal være assistenter. Christopher Sarginson har fått oppdraget som fjerdedommer.

Ønsker du SMS-varsler for mål og resultat? Klikk her for info!