Gransker politiets atferd

Politibetjenter som nektet å hjelpe Liverpool-fans under tragedien på Hillsborough, kan bli straffet.

Kriminaletterforskningsgruppa som undersøker hva som skjedde i forkant og på dagen 15. april 1989, Operation Resolve (OR), bekrefter at de ser på de mange anklagene om at politiet ikke hjalp supportere i nød.

Hittil er over ni tusen vitneforklaringer gjennomført i ORs etterforskning om individer eller organisasjoner er kriminelt ansvarlig for sin rolle i katastrofen som ledet til at 96 mennesker mistet livet under en fotballkamp.

Det inkluderer granskning av handlingene til South Yorkshire-politiet: alt fra forberedelsene og planleggingen før FA-cupsemifinalen mellom Nottingham Forest og Liverpool til det som ble gjort på kampdagen.

Legger frem beviser ved årsskifte

Arbeidet følges av Independent Police Complaints Commission (IPCC), en uavhengig myndighet som behandler klager mot politiet.

– IPCC har bestemt at Operation Resolve bør undersøke anklagene om politiets atferd, sier en talsperson, ifølge Liverpool Echo.

Les også: Prøver å spore opp 24 Hillsborough-helter

Betjenter under kampen har gjennom 27 år vært anklaget for blant annet å ikke hjelpe til og for å ha arrestert folk ulovlig, og OR-ledelsen er trygge på at de kan presentere en rekke beviser overfor påtalemyndigheten (CPS) ved årsskifte. CPS bestemmer om grunnlaget er nok til å ta ut eventuelle tiltaler.

Etter at sannheten kom utvetydig frem i retten i april, der dommen var uaktsomt drap på 96 mennesker, har OR fått positive svar på forespørsler om hjelp fra en rekke eksperter i videre granskning.