Har møtt engelske lag ni ganger tidligere

Liverpool og Manchester United møtes for første gang noensinne i en europacupkamp, men Liverpool har møtt engelsk motstand ni ganger tidligere i europacupene.

I forbindelse med Liverpools aller første europacupkamp mot Manchester United torsdag kveld, har vi tatt en titt på hvordan Liverpool har gjort det i Europa når de har møtt andre engelske lag.

Første gang Liverpool trakk et lag fra England i europacupsammenheng var i semifinalen i UEFA-cupen i 1971, eller Inter-Cities Fairs Cup som turneringen het den gangen. Leeds var motstander, og Yorkshire-klubben vant 1-0 sammenlagt, etter at Billy Bremner scoret på Anfield i den første kampen. Det andre oppgjøret endte uten scoringer.

Neste engelske motstander i Europa var Tottenham i UEFA-cupen i 1973, og Liverpool vant 1-0 på Anfield etter en scoring av Alec Lindsay. I London endte det 2-1 til Tottenham, og dermed gikk Liverpool til finalen. Mye takket være bortescoringen til Steve Heighway. Liverpool slo Borussia Mönchengladbach over to kamper i finalen, og vant UEFA-cupen for første gang i klubbens historie.

Mot slutten av 70-tallet var Brian Cloughs Nottingham Forest den store rivalen på hjemlig arena for Liverpool, og høsten 1978 danket sågar Forest ut Liverpool av Europacupen, til og med i aller første runde. Cloughs mannskap vant 2-0 på City Ground, og Liverpool klarte aldri å svare på dette, og det ble 0-0 på Anfield.

Vi må frem til mer «moderne tid» for å finne neste kamp mot engelsk motstand, og dette er kamper som de fleste Liverpool-supportere garantert husker med glede. Vi snakker selvfølgelig om semifinalen i Champions League i 2005. Liverpool klarte å få med seg 0-0 fra Stamford Bridge, og vant 1-0 på Anfield takket være Luis Garcias scoring, som Jose Mourinho den dag i dag hevder aldri var over streken.

Fem av de ni gangene Liverpool har trukket engelsk motstand i Europa har Chelsea stått på motsatt banehalvdel. Neste gang var i gruppespillet i Champions League høsten 2005. Begge oppgjørene endte 0-0.

Da huskes nok semifinalene mot samme motstander i 2007 bedre. Igjen trakk Liverpool det lengste strået, og kvalifiserte seg for finalen i Aten, hvor det som kjent ble tap for AC Milan. Chelsea vant det første oppgjøret på Stamford Bridge 1-0, etter en scoring av Joe Cole, men Daniel Agger scoret tidlig i returkampen på Anfield, og det hele ble avgjort på straffespark. En straffespark-konkurranse som Liverpool vant hele 4-1.

Våren 2008 trakk Liverpool engelsk motstand både i kvartfinalen og semifinalen i Champions League. Arsenal var motstander i kvartfinalen, og det endte 1-1 på Emirates. Emmanuel Adebayor gå Arsenal ledelsen, men Dirk Kuyt utlignet like etterpå. Returkampen på Anfield ble en målrik og spennende affære, som Liverpool til slutt vant 4-2. Diaby ga Arsenal ledelsen. Sami Hyypiä utlignet. Fernando Torres scoret så snaue tjue minutter ut i annen omgang, før nevnte Adebayor utlignet til 2-2 seks minutter før slutt. På det tidspunkt var Arsenal videre. Steven Gerrard sendte imidlertid Liverpool i føringen bare minuttet etterpå, og på overtid sørget Ryan Babel for at det ikke var noen tvil om at det var Liverpool som skulle møte Chelsea i semifinalen.

I denne semifinalen fikk Chelsea sin revansje, mye grunnet John Arne Riises ulykksalige selvmål fire minutter på overtid av den første kampen på Anfield, hvor Dirk Kuyt hadde gitt de røde ledelsen før pause. I returen på Stamford Bridge sto det også 1-1 etter 90 minutter, takket være scoringer av Didier Drogba og Fernando Torres. I ekstraomgangene sørget imidlertid scoringer av Frank Lampard og Drogba for at Ryan Babels suser helt på tampen av ekstraomgangene bare ble et trøstemål.

I kvartfinalen i Champions League i 2009 ble Chelsea igjen for sterke. De vant hele 3-1 i den første kampen på Anfield. Torres ga Liverpool ledelsen, men to scoringer av Branislav Ivanovic og ett av Drogba sørget for at returen på Stamford Bridge nærmest ble en formalitet. Liverpool ga seg imidlertid ikke uten sverdslag, og ledet en stund 2-0 takket være scoringer av Fabio Aurelio og Xabi Alonso i første omgang. To kjappe mål av Drogba og Alex etter pause roet imidlertid nervene til de blå fra London. Lampard økte til 3-2, før Lucas og Kuyt tegnet seg på scoringslista. Lampard fikk imidlertid siste ord, i en match som endte med utrolige 4-4.

Liverpool mot engelsk motstand i Europa:

UEFA Cup
14/04/1971 Semifinale Liverpool – Leeds 0-1 (Bremner 67)
28/04/1971 Semifinale Leeds – Liverpool 0-0

UEFA Cup
10/04/1973 Semifinale Liverpool – Tottenham 1-0 (Lindsay 26)
25/04/1973 Semifinale Tottenham – Liverpool 2-1 (Peters 49, 62; Heighway 54)

Serievinnercupen
13/09/1978 1.runde Nottingham – Liverpool 2-0 (Birtles 26, Barrett 87)
27/09/1973 1.runde Liverpool – Nottingham 0-0

Champions League
27/04/2005 Semifinale Chelsea – Liverpool 0-0
03/05/2005 Semifinale Liverpool – Chelsea 1-0 (Luis Garcia 4)

28/09/2005 Gruppespill Liverpool – Chelsea 0-0
06/12/2005 Gruppespill Chelsea – Liverpool 0-0

25/04/2007 Semifinale Chelsea – Liverpool 1-0 (J.Cole 29)
01/05/2007 Semifinale Liverpool – Chelsea 1-0 (4-1 på straffespark-konkurranse) (Agger 22)

02/04/2008 Kvartfinale Arsenal – Liverpool 1-1 (Adebayor 23; Kuyt 26)
08/04/2008 Kvartfinale Liverpool – Arsenal 4-2 (Hyypiä 30, Torres 69; Gerrard 85 (str), Babel 90+2; Diaby 13, Adebayor 84)
22/04/2008 Semifinale Liverpool – Chelsea 1-1 (Kuyt 43; Riise (selvmål) 90+4)
30/04/2008 Semifinale Chelsea – Liverpool 3-2 (Drogba 33, 105, Lampard 98(str); Torres 64, Babel 117)

08/04/2009 Kvartfinale Liverpool – Chelsea 1-3 (Torres 6; Ivanovic 39,62, Droba 67)
14/04/2009 Kvartfinale Chelsea – Liverpool 4-4 (Droba 51, Alex 57; Lampard 76, 89; Aurelio 19, Alonso 28(str), Lucas 91, Kuyt 83)