Må ha flere opplysninger

- Jeg kjenner ikke saken det her er snakk om og kan derfor ikke si noe om Sakho, sier lederen for Antidoping Norge, Anders Solheim til Liverpool.no.

– På generelt grunnlag er det vanskelig å si noe om strafferammer før man vet hva slags stoff det er snakk om, og hvordan vedkommende har fått det i seg, fortsetter Solheim.

I går sprakk nyheten om at Mamadou Sakho hadde testet positivt på en dopingprøve tatt i forbindelse med Europa League-kampen mot Manchester United på Old Trafford i mars. 

Det er bruken av et fettforbrennende stoff som skal ha gitt utslag på dopingtesten, rapporterte den vanligvis svært velinformerte radiokanalen RMC. Storavisen L'Équipe meldte det samme.

Det blir hevdet av RMC at Sakho ikke skal ha kjent til innholdet i det fettforbrennende middelet, men skal ha tatt det «av ren personlig og terapeutisk interesse for å redusere fettprosenten».

RMC-journalisten Mohamed Bouhafsi, som var først ute med nyheten, skriver på Twitter at «Sakho tok fettforbrenneren ved et uhell uten å være bevisst over innholdet».

Formildende omstendigheter kan redusere straffen

Sakho kan om han blir kjent skyldig i doping risikere en meget streng straff fra UEFA. Brudd på UEFAS dopingreglement kan straffes med utestengelse i inntil fire år. Men reglementet åpner også opp for langt mildere straffer.

– Det kommer helt an på hva slags stoff en utøver har fått i seg, og hvordan vedkommende har fått det i seg. I henhold til regelverket kan det ved formildende omstendigheter reduseres helt ned til en advarsel, forklarer lederen for Antidoping Norge, Anders Solheim til Liverpool.no.

Solheim understreker at han ikke kan uttale seg om Sakho spesielt, men kun om reglene generelt.

– Formildende omstendigheter kan for eksempel være brudd som omhandler særskilt stoff og dersom utøver eller person kan bevise at regelbrudd skyldes ubetydelig utvist skyld, skal sanksjonen være minimum en advarsel og maksimalt to års utelukkelse.

– For å kunne si noe fornuftig om strafferammene ut fra regelverket må man i alle tilfeller der det er en positiv prøve først og fremst vite hva slags stoff dette dreier seg om. For eksempel er det innenfor gruppen av stimulerende midler to undergrupper av stoffer hvorav den ene er betraktet som særskilt stoff som kan bidra til mildere sanksjoner.

Lederen for Antidoping Norge sitter også i UEFA sitt antidoping-panel.

– Doping er ikke spesielt utbredt i fotball, sammenlignet med en god del andre idretter. Det tas en god del dopingprøver i fotball, både her til lands og i UEFA-regi, men det er relativt sjelden at spillere tester positivt, opplyser Solheim.

Må svare innen tirsdag

Mamadou Sakho har nå frem til tirsdag til å kreve en analyse av B-prøven og forklare for UEFA hvordan han har fått i seg det forbudte stoffet. Mye vil altså avhenge av hva slags stoff det dreier seg om, og hvordan Sakho forklarer seg.

LES OGSÅ: Har ikke hatt sjansen til å snakke med Sakho

Sportsjuristen Matthew Rogers slår fast at dersom Sakhos B-prøve også er positiv, eller han aksepterer funnet i A-prøven, så kan det føre til at spilleren blir straffet med en utestengelse på inntil fire år. Men Rogers opplyser, i likhet med Solheim, at straffen kan bli redusert eller eliminert helt dersom det bevises at Sakho har fått i seg stoffet uten at det var hans egen feil.

Ikke suspendert

Sakho er ikke suspendert, verken av Liverpool FC eller UEFA, men Liverpool FC har i samråd med spilleren selv kommet frem til at Sakho ikke skal tas med i kamptroppene mens etterforskningen av saken pågår.

Liverpool FC vil ikke bli straffet som en følge av denne dopingsaken. Skulle klubben blitt ilagt straff måtte minst to spillere teste positivt på dopingprøver i forbindelse med en og samme kamp.

Som Solheim var inne på har det ikke vært mange tilfeller av doping innen fotball, men i november 2015 ble Dinamo Zagrebs midtbanespiller Arijan Ademi utestengt i fire år av UEFA, etter at han testet positivt på anabole steroider i forbindelse med en Champions League-kamp mot Arsenal.

Det var etter Europa League-kampen på Old Trafford i mars at Mamadou Sakho avla positiv dopingprøve. (Video med tillatelse av TV2)