Mener Klopp kan være forskjellen

Steven Gerrard tror Liverpool vinner ligacupfinalen hvis de klarer å beholde roen når alt inntreffer.

«Du sitter i garderoben minutter før en Wembley-finale, og går gjennom kampplanen som Liverpools kaptein. Du vet du har egenskapene. Du vet du har lagkamerater som er kapable til å slå ethvert lag på rett dag, men det du ikke kan være sikker på, er hvordan du og alle rundt deg reagerer når du går utpå og betydningen av kampen treffer deg.»

Slik begynner Gerrard sin første spalte i avisen Daily Telegraph. Den tidligere Liverpool-kapteinen har både vunnet og tapt finaler på nasjonalarenaen i hovedstaden, og han skriver blant annet om tankene rundt søndagens storkamp.

Må ikke la anledningen knekke spillerne

«Det man er nødt til å kontrollere mest – for å få ferdighetene og kampplanen til å sitte – er den emosjonelle delen av spillet», fortsetter 35-åringen.

«Den største utfordringen for enhver spiller på en cupfinaledag, er å bruke motivasjonen til å spille om en plass i klubbens historie samtidig som du ikke lar den virkeligheten kvele prestasjonen.»

«Alt ved oppbyggingen til disse kampene er annerledes», skriver han videre. Gerrard trekker blant annet frem at spenningen kan være i overkant stor, og at ting som søvnmønsteret kan endre seg inn mot kampen.

«Du ser hvor mye alle rundt klubben ønsker dette. Manageren, spillerne, apparatet på treningsfeltet og supporterne. De snakker alle som historien til klubben, og hva dagen kan bety både kort- og langsiktig. Alle ser på finalen som en potensielle katalysator for en ny æra under en ny manager. Det hever lista enda mer.»

Les også: Dette sa Liverpools manager til pressen før finalen

Gerrard, som i en annen Telegraph-kommentar også hinter til at dette blir hans siste år som profesjonell spiller, og at han straks kommer i gang med A-lisensen på UEFAs obligatoriske trenerkurs, påpeker at finaler ikke kan sammenliknes med vanlige storkamper.

– Karrieredefinerende

«Forskjellen mellom å spille for tre Premier League-poeng og muligheten til å løfte et trofé, er karrieredefinerende. Å tape for Manchester City i ligaen, er ikke som dreper ambisjonene dine. Du vet det er en ny kamp som venter, hvor du kan gjøre det godt igjen. En finale gir bare følelsen av oppnåelse.»

I fjor var Liverpool også på Wembley, men da slo Aston Villa dem ut av FA-cupens semifinale. «Jeg er overbevist om at hvis vi hadde møtt Aston Villa på hvilken som helst annen bane, i hvilken som helst runde forrige sesong, hadde vi vært mer avslappet og slått dem komfortabelt», skriver Gerrard.

Liverpool-ikonet mener Brendan Rodgers forberedte spillerne bra, at han ga dem den rette kampplanen for å slå Aston Villa, men at spillerne feilet med praktiseringen. «Vi glemte oppgavene våre, taktisk og teknisk.»

Les også: City vil bruke finalen som en katalysator

«Mange av de spillerne kommer til å være en del av Liverpool-laget som møter City, og må gjøre det riktig. Jeg tror de klarer det», fortsetter Gerrard. «De har en ekstra faktor som vil utgjøre en stor forskjell: Jürgen Klopp.»

– En vinner

«Disse Liverpool-spillerne ser på Klopp og tror han er den rette til å lede dem til mange troféer. Jeg ser på min tidligere klubb under Klopp, og jeg er sikker på at de har ansatt en ny vinner.»

I vinter trente Gerrard sammen med sine tidligere lagkompiser. Da fikk han se hvordan Klopp var på banen. «Klopp har en tilstedeværelse, en utstråling, som jeg merket da jeg var tilbake på treningsfeltet i jula. Måten han formidler beskjedene sine på, inspirerer spillerne.

«Det er en ærlighet og integritet ved ham, og han lar spillerne sine vite nøyaktig hva som er forventet på en tydelig måte. Folk ser den lattermilde siden av ham offentlig, men det er stål på innsiden. Jeg skulle ønske jeg var yngre og fikk jobbe med det på daglig basis.»

Les også: Kommentar: Finalelaget