Sjelden målrike kamper i 16-delsfinalene

Liverpool har avansert i halvparten av de første Europaliga-utslagsrundene før Augsburg-kampene.

I morgen sparkes sluttspillet i Europaligaen i gang, og Liverpool møter tyske Augsburg. Det første oppgjøret spilles foran rundt 30 000 tilskuere på WWK ARENA, mens returen finner sted på Anfield syv dager senere – uten noen kamper imellom.

Dette er femte gang Liverpool skal ta fatt på utslagsrundene i Europaligaen siden turneringen ble omdøpt fra UEFA-cupen i 2009. Tidligere har merseysiderne gått videre og røket ut to ganger hver.

Ut av 16-delsfinalen to ganger på rad

Senest forrige sesong snublet de røde ut av Europaligaen allerede i denne runden – etter å ha blitt kvalifisert med tredjeplass i Champions League-gruppespillet.

Da sto Besiktas, med nåværende West Ham-sjef Slaven Bilic som manager, på motsatt halvdel, og selv om en sen straffescoring av Mario Balotelli ga Liverpool et brukbart utgangspunkt med 1–0 hjemme, responderte tyrkerne med samme resultat i sitt favør i Istanbul.

Saken fortsetter under.

Dermed måtte lagene ut i ekstraomganger, men det var den påfølgende straffesparkkonkurransen som måtte til for å skille dem. Besiktas startet, og alle de ni første forsøkene endte i nettmaskene, før Dejan Lovren var uheldig og brant den avgjørende straffen.

Av de fire 16-delsfinalene til Liverpool i Europaligaen er det eneste gang laget har røket ut etter å ha ledet foran returen.

To sesonger i forveien, i Brendan Rodgers’ første år som Liverpool-manager, ble eventyret i Europaligaen like kort. Det var russiske Zenit St. Petersburg som åpnet på hjemmebane, og i løpet av en periode på tre minutter i andre omgang sørget Hulk og Sergei Semak for 2–0 på Petrovskij stadion.

Etter en stygg tabbe av Jamie Carragher ga Hulk også Zenit ledelsen i returoppgjøret, men Liverpool røk i det miste ut med æren i behold. For det handlet likevel bare om én scoring. Luis Suárez utliknet på frispark, og Joe Allen satte inn 2–1 før pause. 3–1 kom etter et nytt Suárez-frispark i andre omgang, noe som betød at Zenit avanserte bare på grunn av flere bortemål.

Målløst borte – seier hjemme

I likhet med 2013/2014-sesongen var ikke Liverpool med i noen europacuper året før, mens de i 2010/2011-sesongen, etter å ha vært med i gruppespillet i Champions League, slet seg videre fra 16-delsfinalen i Europaligaen mot Sparta Praha.

Runden, som for øvrig var Kenny Dalglish’ første europacupkamp som Liverpool-manager, ble åpnet med en småkjedelig, målløs affære i Tsjekkia, og det så lenge ut til å ende likt på Anfield uka etter. Men etter 86 minutter dukket Dirk Kuyt opp på en corner, og hodescoringen ordnet rødt avansement.

Europaliga-sluttspillet varte imidlertid ikke lenger enn til neste runde. Sporting Braga ble for sterke i åttedelsfinalen, med en målløs kamp på Anfield etter 1–0 til vertene i Portugal.

Helt til semifinalen

Det lengste Liverpool har kommet i Europaligaen etter navneendringen, var i 2009/2010-sesongen. Da het motstanderen i 16-delsfinalen Unirea Urziceni, og den lille, rumenske klubben holdt nullen i 81 minutter før David N’Gog ga Liverpool ledelsen på Anfield.

1–0 ble også sluttresultatet, men selv om Unirea scoret først i returen, sørget Javier Mascherano, med sin ene av totalt to Liverpool-scoringer, Ryan Babel og Steven Gerrard for at Anfield-klubben gikk videre med 4–1 sammenlagt.

Lille fra Frankrike ble utslått i åttedelsfinalen, mens Benfica røk ut etter å ha ledet den første kvartfinalen. Semifinalen mot Atlético Madrid bød på 120 minutter med fotball i returkampen på Anfield, men Diego Forlán ble til slutt helten for spanjolene, som vant hele turneringen samme sesong.

Slik har det gått

Liverpool har spilt åtte kamper i Europaligaens 16-delsfinale før Augsburg-møtene, og hittil står laget med seier i fem av dem. Alle de fire kampene foran The Kop har endt med seier, men på fremmed gress har Liverpool bare vunnet én gang.

Den første utslagsrunden er heller ikke kjent som noen store målfester for de røde. To ganger har laget vunnet 3–1, men med ni nettkjenninger på åtte kamper scores det i snitt drøyt ett rødt mål per oppgjør.