Slik selges billetter til bortekampene

Det er vanskelig å skaffe billetter til bortekamper, men helt umulig er det ikke. Her er din guide til å følge Liverpool på bortebane.

I engelsk fotball oppleves ofte bortesupportere som de mest lidenskapelige. 3000 bortefans kommer gjerne seirende ut av «stemningsduellen» mot 30.000 hjemmesupportere. 
 
Dette har medført at flere og flere ønsker å se favorittlaget sitt på bortebane, men for supportere av Liverpool og andre toppklubber er dét lettere sagt enn gjort.
 
Utfordringen ligger naturligvis i å skaffe billetter. Liverpool har stor støtte i egen by - samt tusenvis av supportere i de andre engelske byene. Derfor er pågangen stor når Liverpool spiller bortekamp. 
 
Stamford Bridge (for eksempel) åpner opp for omtrent 3000 bortesupportere. Det er under ti prosent av det totale antall Liverpool-supportere på en hjemmekamp på Anfield. 
 
Det sier seg selv at riften etter billetter er stor. 
 
Artikkelen fortsetter under

Bortesupportere får oftere mer nærhet til spillet enn de på hjemmetribunen.

Slik selges bortebillettene

LES OGSÅ: Planlegg din egen tur (Anfield)

Billetter til bortekamper selges etter samme prinsipp som til hjemmekamper. Supportere med nok registrerte kamper på eget medlemskap stiller først i køen. 
 
Til en typisk bortekamp starter kravet gjerne på 15 kamper. Det vil si at man må ha registrert 15 bortekamper på medlemskapet fra forrige sesong. Deretter senkes kravet og går det ned for eksempel til 13 og deretter 10. Da blir det normalt utsolgt.
 
Disse kravene varierer etter motstander og hvor mange bortebilletter som er tilgjengelig. Uansett illustrerer det godt hvor vanskelig det er å bygge opp nødvendig «lojalitet» for å få kjøpt billetter til bortekamp. 

Hvordan bygge «lojalitet»? 

Det er mye verre å gå fra null til én, enn fra én til to registrerte bortekamper. Nøkkelen er å få én kamp registrert for å komme i gang. Slik det er i dag, er det nesten en umulig oppgave. 
 
Dersom bortekvoten av en eller annen grunn ikke selges ut, pleier kriteriet stoppe på én kamp fra forrige sesong. Deretter går den på åpent salg, men da vil normalt sesongkortholdere prioriteres. Selges de ikke ut da, slippes de på åpent salg for medlemmer.
Artikkelen fortsetter under
Her ser man at kravet er lavere enn normalt, men det er fortsatt vanskelig å få tak i billett.
Mange supportere har bygget opp sin lojalitet takket være klubber som Blackburn. Blackburn sliter med å selge ut Ewood Park, og slipper derfor langt flere bortebilletter enn andre klubber. Det betyr også at kravet senkes. Nå er jo ikke Blackburn i Premier League. Skal man bygge opp bortelojalitet, får man håpe på at Blackburn med tiden finner veien tilbake til Premier League. 
 
I dag er det nok ingen arenaer som tilbyr så mange bortebilletter, at kravet går helt til null. Men det er ingen eksakt vitenskap – så følg med.
 
Trykk HER for å holde deg oppdatert på salg av hjemme- og bortebilletter. 

Din mulighet til bortebillett

Eksemplene over er med utgangspunkt i Premier League. Prosessen er nesten den samme i cupene, men i FA Cupen slippes det langt flere billetter til bortesupportere.
 
I nevnte cup har bortelaget rett til opptil 15 prosent av billettkvoten (så fremt det ikke blir problematisk av sikkerhetsmessige årsaker). I tillegg er det ofte mindre pågang til billetter i de første rundene av cupene enn en normal PL-kamp. Her er det mulighet!
 
Omkampen borte mot West Ham denne sesongen gikk ned til null kamper fra forrige sesong. Der hadde man altså en mulighet til å begynne å sankingen. Det eneste kravet da var et aktivt medlemskap. 
 
NB. Dersom det åpnes billetter til alle supportere med medlemskap, forsvinner de gjerne fort. Da må man sitte klar i dét billettkontoret åpner salget for å ha en sjanse. 
 
I cupene er det ikke nødvendigvis «forrige sesong» som teller når klubben avgjør kvoten. Det kan like gjerne være tidligere kamper inneværende sesong, eventuelt går de flere sesonger tilbake, om det er nødvendig for å finne siste bortekamp i den aktuelle cupen.
 
Artikkelen fortsetter under

Det ble tap, men til cup-kampen på Upton Park var det muligheter til å skaffe billetter.

Hvordan komme seg til stadione?

Noen arenaer ligger praktisk plassert, mens andre ligger langt unna bysentrum og øvrig sivilisasjon. London-stadionene er ofte enkle å komme seg til, grunnet den gode undergrunnsbanen i hovedstaden. 
 
Sjekk nettsiden til den aktuelle klubben, og finn «getting to…» – der får man ofte god informasjon om hvordan man kommer seg til stadion. Se eksempel fra Liverpools nettside HER.
 
I tillegg er det mange supporterklubber- og grupper som setter opp bussturer til kamp. Det går flest fra Liverpool, men også andre plasser i England. Disse tar deg direkte til stadion. Bussene venter på deg etter kamp, og kjører deg tilbake dit du kom fra. Dette alternativet gjør at du ikke roter deg bort i en by du ikke kjenner. I tillegg kan det ofte være den billigste løsningen. Tog i England er dyrt. 
 
Liverpool FC tilbyr «away travel». Klikk HER for å lese mer om det. 
 
Fra Norge er det ofte praktisk å komme seg til London og Manchester med fly. Det finnes en rekke direkteruter både til Manchester Airport og flyplassene i London. Det er normalt også den billigste måten for nordmenn å komme seg til England på. 
 
Artikkelen fortsetter under

Slik ser bortebilletter ut. Ofte står det «visiting/away» på billetten, men det er ikke alltid.

6 kjappe om bortebilletter

- Ingen av Liverpools samarbeidspartnere har tilgang til bortebilletter. Kun LFC. 
 
- Har du kjøpt bortebillett, men ikke fått den i posten, kan du ringe billettkontoret på Anfield og få en «duplicate»-billett. Den hentes på billettkontoret på stadion der kampen spilles.
 
- Bortesupportere står normalt gjennom hele kampen, også når hjemmefansen blir beordret av vaktene til å sette seg.
 
- Bortebilletter leveres i papirformat, mens hjemmebilletter registreres på medlemskortet, som igjen fungerer som billett på Anfield.
 
- Etter noen få kamper (mest normalt på Old Trafford) holdes bortefansen igjen til hjemmesupporterne har forlatt stadion. Det er for å slippe tumulter mellom supportergruppene på vei ut av stadion. Det skjer for øvrig sjeldnere og sjeldnere.
 
- Vær forsiktig! Mange har blitt svindlet i den desperate jakten etter billett.