Veien til finale i Europaligaen

Liverpool og Sevilla har hatt innholdsrike reiser foran kveldens Europaliga-finale i Basel.

Finalistene til hatt to vidt forskjellige veier til St. Jakob-Park i Sveits. Mens Liverpool toppet sin gruppe i høst, kvalifiserte Sevilla seg til turneringen etter å ha blitt nummer tre i sin Champions League-gruppe.

I første utslagsrunde måtte Jürgen Klopp reise tilbake til hjemlandet for å møte Augsburg. Etter en målløs kamp i Tyskland tok det bare fem minutter før rødtrøyene var i ledelsen på Anfield. James Milner ble matchvinner fra straffemerket.

Møtte Molde

Samtidig møtte Sevilla norsk motstand, og Molde ble som ventet slått ut. Fernando Llorente (2) og Kevin Gameiro (på bildet under) ordnet et komfortabelt utgangspunkt på Ramón Sánchez-Pizjuán, noe som gjorde det forsiktige 0–1-tapet i returen ubetydelig.

For Liverpool bød ikke turen videre i turneringen på særlig mange enkle minutter. Manchester United ble motstanderen i åttedelsfinalen, med Old Trafford som arena for returoppgjøret. Sevilla fikk, ironisk nok, et møte med Basel fra kveldens finaleby.

Men Liverpool viste muskler mot erkerivalen. Hjemme på Anfield tok de ledelsen ved Daniel Sturridge på straffe etter 20 minutter, før Roberto Firmino kronet en imponerende opptreden med 2–0 og et solid utgangspunkt. Sevilla spilte 0–0 på St. Jakob-Park samme kveld.

Coutinho stilnet Old Trafford

Nervøsiteten krøp riktignok på Liverpool-supporterne da bildet så ut til å være motsatt på Old Trafford. Denne gangen var det Manchester United som tok ledelsen på straffe før pause, ved Anthony Martial, og Liverpool ble spilt lave en periode.

Men så fintet Philippe Coutinho regelrett vekk håpet om en snuoperasjon. Sekunder før pause danset søramerikaneren seg inn i boksen fra venstresiden, og alene med David de Gea beholdt han roen og lobbet frekt inn 1–1.

Det betød at United måtte score tre ganger i løpet av andre omgang for å avansere. Liverpool stengte buret og avanserte i løvens hule. I Sevilla viste ikke hjemmelaget  nåde mot Basel, og tre fulltreffere på ti minutter før pause sørget for en komfortabel andre omgang.

Veien videre ga ingen ringere enn Borussia Dortmund som motstander i kvartfinalen. Klopps tidligere klubb viste også tidlig hvorfor de var favoritter til å vinne turneringen i åpningsminuttene mot Liverpool på eget gress, men oppofrende forsvarsspill holdt de røde inne i kampen.

Så viste i stedet Divock Origi, som spilte på topp istedenfor Daniel Sturridge, effektivitet i motsatt ende. Etter 36 minutter på Signal Iduna Park ble unggutten stusset igjennom, og han viste frem kvalitetene sine da han holdt forsvarerne unna og smalt inn ledermålet.

Et par minutter etter pause responderte imidlertid de gulkledde tyskerne, men utlikningen fra den elegante stopperen Mats Hummels var det eneste laget fikk med seg før den minneverdige returkampen.

Mirakelet mot Dortmund

To Dortmund-scoringer før ti minutter var passert, ga The Kop inntrykket av at kvartfinalen var avgjort. Og selv om Origi vartet opp med ny scoring etter en krempasning av Emre Can sentralt, svarte Marco Reus med å sette inn 3–1 med en drøy halvtime igjen på klokka.

Den siste delen av kampen kommer likevel til å bli husket av Liverpool-fansen i en årrekke. Coutinho brakte håp i oppgjøret med et lavt, velplassert langskudd etter 66 minutter, og stadion ble på ingen måte mindre høylytt da Mamadou Sakho satte inn 3–3 etter hjørnespark med tolv minutter igjen å spille.

Det evige presset for en utlikning nådde sitt klimaks på overtid: Dejan Lovren stanget inn 4–3 – og 5–4 sammenlagt – på det som var kampens siste sjanse, etter et silkemykt innlegg av James Milner i boksen. Liverpool var videre!

Sevilla møtte på sin side spansk motstand i kvartfinalen. Og i motsetning til hjemlig liga, der de ikke vant en eneste bortekamp denne sesongen, snudde de 0–1 til 2–1 over Athletic Club på bortebanen San Mamés.

Videre på straffer

Noe overraskende ble resultatet det samme i returkampen: 2–1 til bortelaget. Athletic tok ledelsen, men Gameiro utliknet bare to minutter senere. I det 80. minutt sørget Raúl García sin bortescoring for at det måtte ekstraomganger og straffekonkurranse til for å avgjøre en vinner.

Der viste Sevilla seg skuddsikre. Coke, Grzegorz Krychowiak, Yevhen Konoplyanka, Steven N’Zonzi og Gameiro satte alle sine forsøk i nettmaskene, mens Athletic brant sin nest siste straffe. Dermed kunne hjemmefansen juble over et knepent avansement.

Semifinalene åpnet svært jevnt for begge lag, men det utviklet seg til å bli komfortabelt i returen. Liverpool tapte først 0–1 for Villarreal etter en overtidsscoring, mens Sevilla kjempet inn 2–2 mot Shakhtar Donetsk etter en sen straffe av Gameiro.

Begge lag imponerte hjemme

De to finalistenes hjemmekamper var betydelig bedre. Liverpool gikk rett i strupen på Villarreal, og det tok bare sju minutter før de tok ledelsen på et selvmål. Sevilla havnet foran ved Gameiro (bildet) etter ni minutter i Spania.

Liverpool måtte ha en scoring til for å slippe ekstraomganger, og Sturridge gjorde alt rett alene med keeper da Firmino tryllet ham fri etter timen. Ni minutter før full tid drepte Adam Lallana den gjenværende spenningen fra kloss hold i straffefeltet.

Sevilla fikk mer motstand av sin ukrainske motstander, for det sto 1–1 til pause etter at Eduardo hadde utliknet like før sidebyttet. Men det tok knappe to minutter av andre omgang før Gameiro igjen havnet i målprotokollen. Den brasilianske høyrebacken Mariano avsluttet festen med en rakett etter 59 minutter.

Med 3–0 og 5–3 sammenlagt i semifinalene er det to målsultne lag som møtes i Basel klokka 20.45 norsk tid i kveld. Kampen vises direkte på MAX, og Liverpool.no oppdaterer som vanlig fortløpende fra oppgjøret.

• Ønsker du SMS-varsler for mål, pausestilling og resultat? Klikk her!