Forsiktig optimist før avspark

«På sine ti måneder har Klopp samlet klubben, latt oss drømme og skapt noen magiske øyeblikk som kunne minne om sene Champions League kvelder på Anfield.»

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Det er drøye ti måneder siden Jürgen Klopp tok på seg oppgaven om å få Liverpool tilbake i toppen av engelsk fotball. Sesongen 1989/90 var sist gang de røde tok hjem ligagullet. Dette var før toppdivisjonen i England fikk navnet Premier League. Undertegnede var ikke en gang planlagt på dette tidspunktet.

Mannen med det store gliset har med andre ord tatt på seg en uhyre vanskelig jobb. Siden tyskeren tok over skuta har han derimot gitt oss ny optimisme, om at noe stort kan skje under hans ledelse.

Nylig signerte han også en ny langtidskontrakt som gjør at han blir værende på Anfield ut 2022. Fasit fra sesongen 2015/16 er en svak 8. plass i ligaen og to tapte finaler i ligacupen og Europa League. Til tross for skuffelsen av å ikke løfte noe sølvtøy i fjor hersker håp og tro blant den røde supporterskare. På sine ti måneder har Klopp samlet klubben, latt oss drømme og skapt noen magiske øyeblikk som kunne minne om sene Champions League kvelder på Anfield. “From doubters to believers” – Jürgen Klopp.

Vi befinner oss utenfor sesong, noe som betyr at spilleroverganger og overgangsrykter er det som skaper størst spenning om dagen. Det er også Klopp sin første ordentlige mulighet til å bygge sitt eget lag. Han har ved gjentatte anledninger antydet i media at han ønsker å bygge sitt eget lag og finne de rette typene. Skal man tro engelske medier så tyder mye på at årets sommerhandel kan nærme seg slutten.

En vil anta at det jobbes med å hente backalternativer, ellers er salg av overflødige spillere prioritert. Av spillere som er hentet inn er Loris Karius en spiller man forventer skal gi Simon Mignolet en reel kamp om plassen i buret. Joel Matip (signert tidligere i år som bosmanspiller) ventes å gå rett inn på laget i tospann med enten Dejan Lovren eller Mamadou Sakho.

Personlig gleder jeg meg mest til å se hva Klopp kan få ut av nyinnkjøpene Georginio Wijnaldum og Sadio Mané.

Ingen spillere er hentet fra øverste hylle, men jeg er blant de som anser våre nye menn som smarte løsninger som en håper skal slå ut i full blomst under en manager fra øverste hylle.

For å være ærlig er det ingen av de nevnte som stod øverst på min ønskeliste, men realiteten er at Liverpool ikke kan velge og vrake på overgangsmarkedet. Derfor synes jeg at de nevnte nyinnkjøpene gir mening og kan styrke laget. Ikke minst er Wijnaldum og Mané spillere en forventer skal tilføre laget flere mål og målpoeng.

Ellers har spillere som Alex Manninger, Marko Grujic (kjøpt i januar og lånt tilbake til Røde Stjerne fram til nå i sommer) og Ragnar Klavan også knyttet seg til de røde i løpet av sommeren. Manninger og Klavan er ment som backup på keeper og stopperplass, mens Marko Grujic kan man i første omgang anse som en rotasjonsspiller.

Kort oppsummert har Klopp signert spillere fra klubber som i teorien er mindre enn Liverpool, samt spillere som er sultne og ønsker å spille for klubben. Ingen spillere er hentet fra øverste hylle, men jeg er blant de som anser våre nye menn som smarte løsninger som en håper skal slå ut i full blomst under en manager fra øverste hylle.

Jeg er forsiktig optimist før Klopp sin første hele sesong som Liverpool-manager. Han har nylig uttalt seg optimistisk i forhold til sesongen 2016/17. Et ønske om å kjempe for minst en topp fire plassering i Premier League og suksess i Liga-cupen og FA-cupen.

Mange røde supportere (meg inkludert) er usikre på om stallen er sterk nok til å kunne ta ligagullet. Når man i tillegg er vitne til at de antatte gullkandidatene både henter spillere og managere som lever av å vinne de gjeveste troféene, frykter man at det er urealistisk å tro på et etterlengtet ligagull. Mine tanker før sesongen 2016/17 sparkes i gang er at Liverpool vil være en “outsider”, som kan overraske positivt.

Det kommer til å bli et “rotterace” om ligagullet, der mange klubber potensielt er med i kampen. Derfor er min spådom at Liverpool minst klarer å ta en av Europa League-plassene, men av diverse årsaker kan krige seg inn i topp fire eller til og med ta hjem gullet.

Hvorfor Klopps Liverpool kan overraske

For det første vil jeg nevne Liverpool sitt kampprogram for sesongen 2016/17. Sett i forhold til flere gullkandidater trenger ikke Liverpool å svette en dråpe for spill i Europa-cupene. Selv om Klopp har uttalt at han ønsker å kjempe i Liga- og FA-cupen så kan man potensielt hvile nøkkelspillere og bruke en tilnærmet kontinuerlig førsteellever.

Dette betyr at Klopp i teorien kun trenger å rotere på laget som følger av skader og karantener. Klopp sin intensive stil og det mye omtalte “gegenpresset” kan slite ut hvilken som helst spiller, men med et vennlig kampprogram er det grunn til å tro at spillerne kan hente seg inn og være 100% til hver eneste ligakamp.

Flere kjente journalister og eksperter har uttalt at denne Premier League-sesongen kan være en av de mest uforutsigbare sesongene på veldig lenge. Mourinho i Manchester United med signeringer som Zlatan Ibrahimovic, Henrikh Mkhitaryan og Paul Pogba. Guardiola i Manchester City kan bli en suksesshistorie. Arsenal og Wenger er alltid der oppe og kan Conte revansjere Chelsea sin svake sesong i fjor?

Det er mange som vil ha klørne i Premier League-troféet og til tross for sterke spiller- og treneroverganger kan man ikke lengre avskrive andre klubber heller. Da refererer jeg helt åpenbart til Leicester sin eventyrhistorie fra forrige sesong.

Mye tyder på at dette blir en sesong der alt kan skje. Liverpool som ligamestere, hvorfor ikke? Jeg er forsiktig optimist.

Innlegget ble først publisert på fotballblogg1.no.