TO VERDENER – én idrett

Fotballen i Europa er, til tross for Leicester’s vanvittige seriegull i fjor, gruelig forutsigbar når alt kommer til alt.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

19 Aug 2016: Minnesota United annonser at de begynner å spille i Major League Soccer fra våren 2017.

23 Aug 2016: Nyheten om at de største europeiske ligaene som Tyskland, Spania og Italia vil få fire garanterte plasser i gruppespillet i Champions League sprekker.

26 Aug 2016: Bayern München slår Werder Bremen 6-0 og få blir overrasket over det.

Når Bremen reiser til Allianz Arena forventer en i bunn og grunn en grisebanking. Selv hadde jeg satt noen slanter på over 3.5 mål til Bayern før kampen, noe som gikk inn med god margin.

Den forventede garantien til 4 toppklubber i de store ligaene vil ytterligere forsteine den ubalansen en har mellom små og store klubber, dette er gull verdt for noen få heldige som Napoli, Leverkusen, Sevilla eller Valencia. Og gigantene sitter fjellstøtt på toppen av det hele. Suksess avler suksess. Stabil suksess avler mer og mer avstand.

Nummer 5

Hvor kommer Liverpool inn i det hele? En kan ikke si at vi som klubb har det vanskelig med finanser, for FSG styrer skuta støtt om ikke ekstravagant. Tallene man hører er at Liverpool er nummer 5 i England i diverse målestokker. Nummer 5 i utbetalte lønninger. Nummer 5 i driftsinntekter. Nummer 5, utenfor det gode selskap der det er FIRE plasser.

Spør man en fyr som Paul Tomkins er det da bare logisk at LFC ikke sitter på tabelltoppen jevnlig. Det er som regel en klar sammenheng mellom spesielt lønnsutgifter og tabellplasseringer. Liverpool har underprestert jevnlig med å komme under 5.plass noen ganger de siste 10 årene og overprestert veldig med å nesten, nesten vinne ligagullet.

Alt dette er gruelig forutsigbart. Er det Everbright i Kina som er en vei ut av skyggenes dal? Det fins folk på twitter som mener at det er langt på vei at klubben ender i kinesiske hender og at FSG kommer til å profitere noe enormt på dette. Som med alle rykter fra twitter må man ta det med en gooood klype salt.

Globalt merkenavn

Liverpool har allerede et globalt merkenavn og enormt potensiale i verdensfotballen om et konsortium kjøper oss opp og spyr inn penger. For den som ønsker noe slikt. Sjelen kvier seg for en slik endring. Romantikken blir borte, og hva vil sjefsromantikeren Klopp selv tenke om noe slikt? Man hadde ikke hatt mannen i klubben dersom han ikke filosofisk var i opposisjon mot giganter som Bayern og City, tenker jeg.

Men fotballen er nådeløs, toppen er for rikinger. Skal vi henge med må LFC enten være veldig smarte (føler fansen det de siste årene?) eller stinne av gryn. Everbright eller andre investorer kan ta klubben til et nytt nivå. Plutselig kan en vinne drakampen om spillere som nå ikke ofrer klubben en tanke en gang før de signerer for en Champions League-garantist.

Major League Soccer

På den andre siden av Atlanteren har en et mer dynamisk bilde. Major League Soccer har vært i enorm utvikling, og etter noen daler og nedleggelser peker pilen nå støtt oppover. I denne ligaen kjøper en seg fast plass. Eiere kjøper seg inn i visshet om at klubben deres vil være med i toppdivisjonen neste år. Det er et lønnstak og et draft-system, som i annen amerikansk idrett. I skrivende stund er det 20 lag i toppserien men dette blir snart 22 (Atlanta og Minnesota) og deretter 24. Den neste runden av ekspansjon går ut på å finne ut av hvilke byer som får kjøpe seg inn som nr 25-28. Dette er noen år fram i tid.

MAJOR LEAGUE SOCCER
MAJOR LEAGUE SOCCER  Steven Gerrard spiller i en liga i enorm utvikling, mener artikkelforfatteren. Foto: Propaganda

Produktet er dårligere, foreløpig. Så klart. Det er høyst variabel kvalitet i stallene men sporten er fresh for en ung generasjon fans og relativt «ny» i USA og publikum går til stadion i stadig økende tall. Uforutsigbarheten gjør at hvem som helst kan ende opp med å vinne den noe rotete sluttspillsturneringen. Fotballen i USA er mindre forsteinet i en liten gruppe med giganter – og dit vil veien neppe gå.

Amerikansk idrett «belønner» gjerne den dårligste ett år med mest drahjelp året etter. Håpet for soccer i USA er å skape en uforutsigbar liga der alt i fra 28 til 32 lag kniver om premien til slutt og at en ikke får et City eller Bayern som pisser på alle andre i ressurser og spilleroppsamling.

Fire alternativer

Som Liverpool-fan ser jeg for meg fire alternativer i framtiden: 1) at Klopp og andre sterke fotballfaglige folk gjør en knalljobb med å overprestere ut i fra LFC sine ressurser 2) at et oppkjøp av en riking endrer krigslykken og tar oss opp i superklubbterritoriet 3) at LFC går inn i en jammerdal av middelmådighet eller 4) å hoppe av som fan og desertere til MLS og følge en liga tuftet på ressursfordeling, en «lysere» framtid med større uforutsigbarhet for hvermannsen.

Jeg har alltid tenkt at en har ett lag som fan, ett lag en har valgt for hele livet. Det gjelder også Liverpool FC. Jeg kan ikke være fan av noe annet lag i Europa. Men kanskje blir framtiden i fotball-Europa så grell, så vektet mot supermakter at en må til USA for nye impulser. Er det der framtiden ligger? Et ligagull for Liverpool med kinesiske eiere vil føles deilig. Det vil også være en bitter bismak som følger med.

Å selge sjelen endelig og for godt er kanskje prisen en må betale for å ikke ligge akterutseilt i grøfta i framtida; stabil Champions League-kvalifikasjon er nøkkelen til videre suksess. Konsentrasjonen av kvalitet i dei store ligaene fortsetter uhemmet, som Jonathan Wilson sier om Champions League: It’s been seven years since a team from outside the big four leagues of Spain, Germany, England and Italy so much as reached the semifinal”

Fremtiden i Liverpool er Everbright og kanskje da også Evergood? Fremtiden i USA er å forhindre en lik opphopning av talent og ressurser på få hender. Liverpool kommer lenger og lenger etter for hvert år. En plutselig pengeinnsprøytning fra Kina kan være medisinen som blir en ekkel pille å svelge, men livsnødvendig i en stygg fotballrealitet.