Handlet for nesten £100M fra Southampton

Over tre somre kjøpte Liverpool fem spillere fra sørkysten. Har de fått igjen valuta for pengene?

16. nov 2017 kl 18.29 Torbjørn Flatin

Rickie Lambert, Adam Lallana og Dejan Lovren ble hentet til Anfield sommeren 2014. Det til et sølvlag som hadde snublet på det siste hinderet. Uten Luis Suarez skulle manager Brendan Rodgers likevel prøve å ta det siste steget, og han så mot St. Mary’s og de beste spillerne der.

I ettertid kan en hevde at det ble en fiasko og i realiteten starten på slutten for Rodgers. Det var den samme sommeren hvor det ble svidd av £20M på Lazar Markovic fra Benfica og nesten £10M på Emre Can.

Dejan Lovren skulle bli den nye forsvarssjefen, men slet med å være den spillende partneren til den kantete duellspilleren Martin Skrtel. Liverpool slapp inn 48 ligamål. Bedre var det ikke framover hvor en ikke var i nærheten av å erstatte Luis Suarez. Daniel Sturridge var stort sett på behandlingsbenken og Steven Gerrard ble toppscorer, godt hjulpet av en del straffespark. Rickie Lambert skulle være et fysisk alternativ på topp, men den tidligere tilskueren på The Kop hadde bare ikke det nødvendige nivået inne. På midtbanen løp Adam Lallana mye, men sluttproduktet i form av mål og målgivende var skuffende.


Besøkte St. Mary’s flittig

Overgangen til scouseren Lambert var det få som hadde klaget på i sør, da var det verre med en av lagets krumtapper Adam Lallana og ikke minst den godt spillende midtstopperen Dejan Lovren som nærmest streiket seg til en overgang til Merseyside. Det stoppet ikke Liverpool i å ta en tur til St. Mary’s også de to kommende somrene.

Liverpool behøvde en høyreback og Nathaniel Clyne huket av de fleste boksene. £12M virket også fornuftig, selv for en forsvarsspiller. Clyne hadde en grei første sesong hvor han spilte flest kamper av samtlige utespillere på Anfield.

£30M for Sadio Mané året etter virket nok mye for de fleste, og gjorde at kassereren hos Soton hadde mottatt drøyt £90M på tre transfervindu fra samme klubb. Mané ble imidlertid en umiddelbar suksess og ble kåret til Liverpools beste i sin første sesong, hvor han var høyt oppe på listene over toppscorer og flest assist til tross for opphold under Afrikamesterskapet og en skade mot slutten av sesongen.


Mer fra Southampton?

Liverpool har altså benyttet seg flittig av Southamptons dyktige speidernett, samt evne til å få fram egne talenter. Ja, sommerens nest største kjøp på Anfield, Alex Oxlade-Chamberlain, er også et Southampton-produkt som tok veien via Arsenal. Nå er det liten tvil om at Virgil van Dijk er helt øverst på ønskelisten til Jürgen Klopp, og dersom man igjen lyktes å overtale styret i Southampton vil det bli sendt nok en rekordsjekk.

Hva sitter imidlertid Liverpool igjen med etter å ha lokket spillere fra en klubb midt på tabellen i Premier League, til et antatt grønnere gress på Anfield? Har man fått valuta for pengene? Vi har tatt en vurdering av de siste kjøpene fra Southampton:


Rickie Lambert – terningkast 2

Et billig og «romatisk» kjøp, og det var vel ingen med tilknytning til Liverpool FC som ikke ønsket ham all mulig suksess i det man antok var en drømmeovergang. Scoringer mot Aston Villa, Crytal Palace og Ludogorets var imidlertid for tynt for en spiller som var på vei nedover. Han innrømmet nylig at det var en feil å godta en overgang til Liverpool med beskjed på forhånd om at manageren så på ham som en spiller for troppen heller enn laget.


Adam Lallana – terningkast 4

Da han kom var det bare Andy Carroll som hadde vært dyrere enn Lallana. Ble for det mest satt ute på vingen av Brendan Rodgers, som ga lite avkastning i de mål og målgivende som det var forventet å få. Den lettfotede midtbanespilleren har kommet mye mer til sin rett under Jürgen Klopp med sin løpskraft og evne til å presse motstandere, og i dag ville man nok ikke gimse av en prislapp på £25M for en spiller som Adam.


Dejan Lovren – terningkast 2

£20M for en midtstopper var mye i 2014 og selv om Lovren nærmer seg 100 ligakamper med en liverbird på brystet har han aldri blitt den stopperprofilen som Liverpool trodde han ville bli. Kroaten har en bra statistikk i spann med Joel Matip, men det underslår ikke at en rekke kostbare feil har gjort ham upopulær på Anfields tribuner og en undrer hva som blir hans fremtid dersom Klopp lykkes med å hente van Dijk.


Nathaniel Clyne – terningskast 4

Clyne hadde to solide sesonger på Anfield, hvor han spilte mye. En ryggskade har ødelagt denne sesongen og man savner hans stabilitet defensivt, selv om det var forbedringspotensial i hans offensiv bidrag. Uansett, bra valuta for pengene.


Sadio Mané – terningkast 6

Hva hadde du fått for senegaleseren i dag, nærmere £100M? Var til tider meget god i Southampton, men hadde nok også et rykte for å være litt ujevn. I Liverpool har han stort sett vært meget god hele tiden.

02.06.2014 - £4.5M – Rickie Lambert
01.07.2014 - £23M + £2M – Adam Lallana
27.07.2014 - £16M + £4M – Dejan Lovren
01.07.2015 - £12.5M – Nathaniel Clyne
28.06.2016 - £30M – Sadio Mané


Kommentar:

Inntrykket er vel at Liverpool har betalt mye til Southampton for spillere som ikke har slått til? Ved nærmere undersøkelse synes vi likevel ikke fasiten er så verst. Dejan Lovren må karakteriseres som den store bommen, mens Rickie Lambert var en billig bom om man vil. Kanskje er det litt snilt å si at Adam Lallana var et bra kjøp, men han begynner i hvert fall å nærme seg det og en slik spillertype er ikke av det billigste. Nathaniel Clyne har også vært pengene verdt. Hvis en av de store kanonene hadde gått for Sadio Mané ville man trolig kunne fått igjen omtrent alt man har lagt ut til Southampton de siste årene, så god og så verdifull er han for Liverpool. Fra sommeren 2014 har det vært en klar forbedring i handlingen med Soton, og la oss håpe at den trenden fortsetter(!)

Har du innspill til journalisten?
[email protected]