Hva vil Brexit bety for fotballen?

Ni av dagens Liverpool-spillere kunne ikke signert for klubben om Storbritannia ikke hadde vært med i EU.

30. jun 2017 kl 16.54 Einar Kvande

Det er for øyeblikket 332 spillere i de to øverste divisjonene i England og Skottland som klubbene ikke hadde kunnet hente til øyriket dersom Storbritannia ikke hadde vært en del av EU.

I dag våknet verden til sjokknyheten om at britene har stemt for Brexit, altså for å forlate den europeiske unionen. Nå ser man allerede ringvirkningene. Statsminister David Cameron har trukket seg og pundkursen faller som en stein. VG har overskrifter som «Politisk jordskjelv, «Børsras i Europa» og «Kan true freden i Europa». Nord-Irland og Skottland kan komme til å forlate Storbritannia.

Pundet faller som en stein

Norske fotballsupportere jubler sikkert over at pundet stuper. Det lå på 12,10 kr før avstemningen, men er fredag morgen nede i 11.60 kr. Men en britisk utmelding av EU kan få store konsekvenser for fotballen.

Mirror skriver i dag at man ikke vet de fulle og hele konsekvensene av Brexit for fotballen i Storbritannia, men mulighetene for EU-borgere til å komme til Storbritannia for å jobbe blir trolig kraftig innskrenket. Dette kan også få konsekvenser for en rekke toppspillere i Premier League.

Tabloidavisen skriver at 108 av dagens Premier League-spillere ikke ville fått lov til å signere for sine klubber dersom Storbritannia ikke var med i EU da de skrev under sine kontrakter. Dette er spillere som på det tidspunkt de skrev under ikke hadde spilt nok A-landskamper til å få automatisk arbeidstillatelse.

Strenge krav for å få arbeidstillatelse

Med Storbritannia som EU-medlem har reglene vært at alle spillere med EU-pass fritt kunne signere for en britisk klubb, mens det for spillere fra land utenfor EU har vært stilt strenge krav til antall landskamper og nasjonens FIFA-ranking for å få internasjonal klarering til å jobbe i UK.

På det nåværende tidspunkt er det uklart hva Brexit vil ha å si for disse spillerne, som allerede jobber i Storbritannia.

At britene nå velger å gå ut av EU kan også få konsekvenser for Premier League-klubbenes transferpolitikk, og transferaktiviteten allerede nå i sommer.

NI SPILLERE
NI SPILLERE  Simon Mignolet og Mamadou Sakho er to av de ni spillerne som ikke ville blitt Liverpool-spillere uten britisk EU-medlemskap.

Liverpool har ifølge Mirror ni spillere i dagens stall som ikke ville fått jobb i Storbritannia om landet sto utenfor EU da de signerte: Emre Can, Alberto Moreno, Jose Enrique, Adam Bogdan, Simon Mignolet, Dejan Lovren, Mamadou Sakho, Tiago Ilori og Joao Carlos Teixeira.

Minst to av disse vil imidlertid ikke være Liverpool-spillere lenger når vi skriver 1.juli, nemlig Jose Enrique og Joao Carlos Teixeira. Adam Bogdan og Tiago Ilori kan også være på vei bort fra klubben.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]