Før kampen: Liverpool–TottenhamTar imot ligaens formlag

Jakten på årets første trepoenger fortsetter når klubben med færrest baklengsmål i Premier League er gjester.

11. feb 2017 kl 08.21 Marius Rabben

Uten å ha vunnet i Premier League på seks uker er håpet om tittelen blitt byttet ut med den sedvanlige topp-fire-kampen for Jürgen Klopps mannskap.

To nederlag og tre uavgjort i ligaen, og én seier på totalt ti kamper i 2017, som er klubbens verste start på et kalenderår siden 1954, har revet Liverpool ned fra andre- til femteplass, kun ett poeng foran Manchester United.

Fire poeng og tre plasser foran ligger Tottenham, som ennå ikke har tapt i år. Med FA-cupen inkludert går londonerne inn til Liverpool-kampen med ni seire og to uavgjort på de elleve siste kampene.

Nå handler det for hovedstadslaget om å beseire rødtrøyene på Anfield for første gang på seks år.

– Dette er ikke en avgjørende kamp, for det gjenstår mange, men den er veldig viktig for at vi skal ta nye poeng, beholde tabellposisjonen vår og legge press på Chelsea, sier manager Mauricio Pochettino, ifølge Spurs’ nettsider.

Argentineren ledet de liljehvite for 100. gang i Premier League da Middlesbrough ble slått 1–0 på White Hart Lane forrige helg.

Færrest tap i ligaen

Det fulgte opp uavgjort i bortekampene mot Sunderland (0–0) og Manchester City (2–2). I forkant valset mannskapet gjennom jule- og nyttårsprogrammet med seks strake seire.

I begynnelsen av januar flekset Tottenham muskler og slo Chelsea 2–0 hjemme, der Dele Alli scoret begge. Faktisk har de bare tapt to ligakamper – borte mot Chelsea (1–2) og Manchester United (0–1) – denne sesongen, som er færrest i Premier League. Ingen har tatt like mange poeng på de ni siste.

– Tottenham er en sterk motstander. Spiller vi slik vi spilte i første omgang mot Hull, har vi ingen mulighet. Spiller vi som i andre omgang, er muligheten større, men vi bør være bedre enn det, forteller Jürgen Klopp dagen før avspark.

– Dette er uansett en annen kamp; alle bør vite hvordan de spiller. De er et bra lag som har vokst, og i likhet med oss har de noen få skadeproblemer. Det er en interessant utfordring som blir spennende.

Den bekymringsfulle formsvikten er ifølge Liverpool-manageren «noe som kan skje», og er normalt i fotballen. Han får også støtte fra Pochettino, som faktisk så laget sitt vinne bare én gang på ti kamper fra oktober til november – akkurat samme tall som de røde.

NEDTUR PÅ NEDTUR:
NEDTUR PÅ NEDTUR:  Kun én seier på ti kamper i 2017 har sørget for exit i begge cupene og et fall på tabellen.

– De har ikke en bra kamprekke, men Liverpool har veldig gode spillere. I mine øyne er det en av de beste stallene, ikke bare i England, men i Europa. Vær sikker på at de kommer til å være motiverte, for Liverpool mot Tottenham er en storkamp, påpeker Spurs-sjefen.

– Alltid opp- og nedturer

– Jeg kan ikke forklare formen. Jeg kan ikke prate om et lag som ikke er mitt. Jeg kan bare si at vi hadde det samme problemet i november, da vi spilte i Champions League. Etter Manchester City (2–0) tror jeg det var sju eller åtte kamper uten seier, og det vil alltid være opp- og nedturer gjennom en sesong på over ti måneder – for enhver klubb. Vi opplevde det samme.

– Det viktigste for meg er at de har et veldig godt lag med gode spillere, og de kommer i likhet med oss til å være motiverte. Vi er nødt til å være klare til å kjempe, for kampene er helt annerledes når man møter lag som Liverpool.

Klopp forklarer at det på Melwood jobbes med å finne konkrete løsninger, ikke unnskyldninger.

– Det er selvsagt det vi gjør. Vi er nødt til å være veldig konsentrerte. Vi har hatt en god uke til å trene, hvor vi har gjort alle de rette tingene, dog ikke med den høyeste intensiteten på dette stadiet av sesongen, men med taktiske ting og hva vi bør gjøre i visse situasjoner.

LØSNINGSORIENTERT:
LØSNINGSORIENTERT:  Klopp sier at Liverpool har terpet taktikken gjennom uka på Melwood.

– Dessverre er ikke fotball det samme som å sykle; man kan glemme hvordan det gjøres. I fotball kan et par meter noen ganger utgjøre en stor forskjell, og kan koste deg selvtillit i viktige øyeblikk, sier Klopp.

– Slik som det fungerer i livet, så må man jobbe hardt for å fortjene flaks, og det er det vi gjør. Jobben min er aldri enkel, men den er alltid enkel å nyte fordi dette er bare fotball, og enhver situasjon er en utfordring.

Problemer mot de røde

Mens Spurs slet med formen i høst, slo Liverpool dem ut av ligacupen på Anfield. Daniel Sturridge scoret i begge omganger før Vincent Janssen reduserte på straffe, og nederlaget fulgte en vond trend London-klubben har mot de røde.

STURRIDGE-DOBBEL:
STURRIDGE-DOBBEL:  Med to nettkjenninger var Daniel Sturridge helt sentral da Liverpool slo Spurs ut av ligacupen i høst.

De åtte ligamøtene i forveien har nemlig endt uten en eneste Tottenham-seier. Lagene spilte 1–1 på White Hart Lane i august, med James Milner (straffe) og Danny Rose som målscorere, og resultatet ble det samme på Merseyside forrige sesong.

Før det ble målløst i hovedstaden i oktober 2015, i det som var Klopps første kamp som rød manager, sto merseysiderne med fem strake seire mot de liljehvite.

På seks forsøk som Tottenham-manager har Pochettino dermed ennå ikke slått Liverpool.

Sist Spurs gikk seirende av banen mot de røde, var etter scoringer av Gareth Bale og Aaron Lennon da det ble 2–1 i London i november 2012. To sesonger tidligere, i mai 2011, fikk de med seg 2–0 fra sin foreløpig siste seier på Anfield.

Gjennom historien har Spurs vunnet åtte ganger foran The Kop – på 82 forsøk. I Premier League er fasiten kun to seire på 24 forsøk.

Solid på bortebane

I kveld står de imidlertid overfor en av sine historisk beste muligheter. Selv om ingen har spilt uavgjort på fremmed gress flere ganger enn Tottenham (6) denne sesongen, og de har færrest borteseire (4) av topp-seks-lagene, er to tap på elleve bortekamper best i ligaen.

HAR IMPONERT:
HAR IMPONERT:  Tottenham står med kun to tap denne sesongen, færrest i ligaen, og kun Chelsea har holdt nullen flere ganger.

Det er bare Chelsea (10) som har sluppet inn færre mål borte enn Pochettinos mannskap (11), med elleve «clean sheets» totalt er det kun ligalederen (13) som har holdt nullen flere ganger hittil.

Liverpool har på sin side ikke tapt mot noen av topplagene denne sesongen. Så langt står Klopp med bare ett nederlag på totalt nitten kamper – alle turneringer inkludert – mot Chelsea, Manchester-klubbene, Arsenal og Tottenham.

– Det er mer positivt enn noe annet, men det hjelper ikke mye nå. Jeg tenker ikke sånn at «ok, takk gud for at vi møter Tottenham og ikke noen andre» eller noe sånt, sier Klopp.

– Vi har kommet oss inn i en situasjon hvor dersom vi spiller bra og vinner, noe som vil bli veldig vanskelig, som alle vet, så vil alle si at «de er gode mot topplagene». Men hvis vi ikke presterer, er det enda en kamp med dårlig nytt for oss. Så vi må sørge for at vi virkelig er klare for denne kampen.

Krysser fingrene for Lallana

Manageren har noen usikre kort før oppgjøret. Adam Lallana sliter med akillesproblemer og har stått over flere treninger denne uka, mens Dejan Lovren, som mistet Hull-kampen med en kneskade, var tvilsom til å trene for fullt så sent som i går.

– Adam har vært ute et par dager med et lite problem i akilles. Vi håper han kan trene igjen, forklarte Klopp fredag.

I tillegg er Ragnar Klavan tilbake etter sykdom, men estlenderen har ifølge manageren gått ned i vekt grunnet en bakterieinfeksjon, og var foreløpig ikke bekreftet klar til kamp.

Fra før er Ovie Ejaria og Marko Grujic fortsatt utilgjengelige, og Danny Ings er som kjent ute for resten av sesongen.

Mangler forsvarsduo

Pochettino og Tottenham må klare seg uten både Danny Rose og Jan Vertonghen, noe som gir Ben Davies og Eric Dier plass i forsvaret.

Selv om halvparten av den faste forsvarsrekka er byttet ut, rokker ikke manageren ved taktikken.

– Vi forandrer oss aldri. Noen ganger bruker vi forskjellige formasjoner eller forskjellige spillere, men vi spiller med vår filosofi og endrer aldri på den, sier Pochettino.

– Jeg har stor respekt for Liverpool og måten de spiller på. Vi må være smarte, på samme måte som de vil være det, og som alltid tror jeg det blir høyt tempo og veldig intenst. Det kommer til å bli en veldig, veldig tøff kamp for begge lag.

Erik Lamela sliter med en hofteskade og er ute, mens høyreback Kieran Trippier er tilgjengelig igjen etter å ha stått over et par kamper med en ankelskade.

Fakta før avspark

Dette blir det 50. møtet mellom klubbene i Premier League-æraen. Liverpool har vunnet 22 og tapt 13 ganger mot londonerne.

På Anfield har vertene vunnet 15 av 24 kamper, og tapt kun to. Nederlagene kom henholdsvis i august 1993 og mai 2011.

Merseyside-laget har bare tapt én av de 22 siste ligakampene mot Spurs på Anfield.

I fjor endte det 1–1 foran The Kop, etter scoringer av Philippe Coutinho og Harry Kane.

Tidligere denne sesongen var resultatet det samme i London, der James Milner ga gjestene ledelsen på straffe, før Danny Rose utliknet i andre omgang.

ETT POENG I LONDON:
ETT POENG I LONDON:  James Milner scoret bortemålet på White Hart Lane i høstsesongen. Møtene med Tottenham i Premier League har nå inneholdt 20 straffespark, tangering av rekorden for flest i et spesifikt oppgjør.

Straffesparket var faktisk det 20. i Premier League-kampene mellom Liverpool og Spurs, noe som tangerte rekorden satt i oppgjørene mellom Everton og Newcastle.

Lagene møttes også i ligacupen denne sesongen. Daniel Sturridge scoret begge målene til de røde på Anfield, mens Vincent Janssen reduserte på straffe.

Alle de tre siste ligakampene dem imellom har endt uavgjort. Aldri tidligere har Liverpool og Tottenham spilt fire strake uavgjortkamper mot hverandre i ligaen.

Hjemme og borte er Liverpool ubeseiret i de åtte siste ligamøtene, siden 1–2 i London i 2012.

De helrødes neste scoring blir deres 50. mot hovedstadslaget på Anfield i Premier League.

Det er blitt scoret hele 138 mål mellom lagene i Premier League, like mange som i Liverpools møter med Newcastle. Ett mål til vil dermed sette rekord i kamper som involverer de røde og et enkelt lag i turneringen.

Av de 23 siste målene som er scoret i disse oppgjørene, har Liverpool stått for 19 av dem.

Liverpool er ubeseiret i sine seks siste kveldskamper på en lørdag, med seier i fem av dem. De har slått Manchester City (to ganger), Crystal Palace, West Bromwich og Leicester. Uavgjortkampen kom mot nettopp Spurs forrige sesong.

Hjemmelaget har ikke vunnet noen av sine åtte siste ligakamper mot London-motstand på Anfield. De har spilt uavgjort fem ganger og tapt tre siden seieren over Queens Park Rangers (2–1) i mai 2015.

Rødtrøyene har plukket 13 av 21 poeng mot topp-seks-lagene denne sesongen. På eget gress har de én seier og to uavgjort, og to mål som begge er scoret av Gini Wijnaldum – mot Manchester City og Chelsea.

På Anfield har ikke Liverpool scoret i første omgang i noen av de fem kampene i liga og cup dette kalenderåret.

Tottenham har fått med seg ti poeng av de siste 66 mulige i bortekamper mot Liverpool.

Bare tre ganger på de tjue siste Anfield-besøkene i ligaen har de liljehvite klart å holde buret rent.

I løpet av de 70 siste ligamøtene på Anfield har Spurs vunnet fire ganger: i 1985, 1986, 1993 og 2011.

Forrige sesong avsluttet Tottenham høyere på Premier League-tabellen enn noen gang tidligere, med tredjeplass og 70 poeng.

FORMSTERKT:
FORMSTERKT:  Tottenham er ubeseiret i sine ni siste ligakamper foran turen til Anfield.

De har ikke havnet blant de fire beste i to strake sesonger siden 1982–83. Foran turen til Liverpool ligger de på andreplass.

Mauricio Pochettino gikk på sitt første tap som Spurs-manager mot Liverpool i august 2014.

Den argentinske 44-åringen, tidligere i Southampton, har vunnet to av sine ni kamper mot rødtrøyene i alle turneringer, med fire tap og tre uavgjort. Som Tottenham-manager har han ennå ikke vunnet mot Liverpool på seks forsøk.

Spurs’ seier over Middlesbrough forrige helg var Pochettino sin ligakamp nummer 100 som sjef. Han har vunnet 52 av dem.

London-laget har kun to ligatap denne sesongen, noe som er færre enn noen andre. Begge kom på bortebane – mot Chelsea (1–2) og Manchester United (0–1).

De har samtidig vunnet færrest bortekamper av topp-seks-lagene denne sesongen: fire av tolv.

Ingen har flere uavgjort på bortebane (6) i Premier League enn Tottenham denne sesongen, like mange som Middlesbrough.

Det er bare Chelsea (10) som har sluppet inn færre mål på fremmed gress enn Spurs (11) på de tolv bortekampene.

Alle turneringer inkludert har Tottenham sluppet inn mer enn ett mål i bare to av sine 14 siste kamper.

Med totalt elleve «clean sheets» er det kun Chelsea (13) som har holdt nullen flere ganger hittil.

Ennå har ikke Tottenham tapt med mer enn ett mål denne sesongen. De har totalt gått på seks nederlag i løpet av sine 34 kamper i liga og cup.

Hele 13 av londonernes 16 siste scoringer er blitt scoret etter pause i kampene.

Hjemme og borte er Spurs ubeseiret i sine elleve siste kamper i alle turneringer – ni seire og to uavgjort.

Statistikk: Ged Rea (liverpoolfc.com), lfchistory.net, Opta

Har du innspill til journalisten?
[email protected]