Full pott mot Maribor kan gjøre mye av jobben

Med seier i resten av kampene er Liverpool gruppevinnere, og borteoppgjøret mot Sevilla seiler opp som nøkkelkampen.

27. sep 2017 kl 21.47 Arve Corneliussen

Selv om ting ikke har gått på skinner, ligger alt fortsatt til rette for at Liverpool skal gå videre fra gruppen. Vinner de resten av kampene vil de ende på 14 poeng. Det er i så fall ett poeng mer enn Sevillas makssum i scenarioet.

Før avreise til Spania, skal Liverpool gjennom et dobbeltoppgjør med Maribor samtidig som Sevilla og Spartak barker sammen. Det kan være godt nytt for Jürgen Klopp.

Med full uttelling vil nemlig nemlig kampen på Ramón Sánchez Pizjuán bli kampen der Liverpool i praksis kan sikre avansement.

Scenarioer mellom Sevilla og Spartak

Vinner Sevilla begge mot Spartak, vil de allerede være videre. Liverpool vil da være videre med uavgjort i Spania, men trenger seier for å vinne gruppen. Vinner Sevilla og Spartak en hver, vil Liverpool være gruppeledere ett poeng foran spanjolene og tre foran russerne. Da vil seier sikre avansement, men jobben må fortsatt gjøres i siste kamp.

Vinner Sevilla en av kampene og den andre ender uavgjort, vil Sevilla ligge foran Liverpool på bortemål scoret innbyrdes. Da vinner Liverpool gruppen med seier, og uavgjort gjør at man må unngå tap i siste kamp.

Skjer det samme motsatt vei, er det plutselig Spartak Liverpool har i hælene. Da vil uavgjort i Spania sørge for at Liverpool havner foran Sevilla, men med bare ett poeng til gode på russerne vil den siste kampen bli avgjørende for gruppeseieren.

Den magiske grensen

For å nå ti poeng, som sies å være en poengsum du går videre med, trenger Liverpool å vinne to kamper og spille uavgjort i to.

Siden 2000/01-sesongen har 136 Champions League-grupper blitt fullført. Bare åtte lag har plukket ti poeng eller mer og fortsatt ikke gått videre. Faktisk er Napoli det eneste laget som ikke har gått videre med mer, og da var Jürgen Klopp involvert.

I 2013/14-sesongen endte italienerne utrolig nok opp med samme poengssum som både Arsenal og Borussia Dortmund. Da tapte Marseille samtlige kamper, noe som betyr at scenarioet ikke kan skje i Liverpools gruppe.

I samme periode har Liverpool gått videre hver gang de har krysset den magiske grensen. Det var imidlertid nære på at avansementet røk i Istanbul-sesongen, men Steven Gerrard sørget for at Liverpool havnet á poeng med Olympiakos og gikk videre.

På det meste har Liverpool plukket sju poeng når de ikke har gått videre. Når de har gått videre, er det minste antallet poeng åtte. Det var i 2002/03-sesongen da Basel og Valencia havnet foran. Sesongen før var det to gruppenivå i turneringen, og da gikk Liverpool videre med sju poeng i det andre gruppespillet.

Da Liverpool spilte Champions League under Brendan Rodgers' ledelse, tok Real Madrid full pott. Dermed trengte bare Basel å ta sju poeng for å sikre seg 2. plassen, og Liverpool endte på fattige fem poeng.

Lavest og høyest

Forrige sesong var Benfica laget med færrest poeng som kvalifiserte seg til utslagsrundene. Portugiserne trengte åtte poeng i gruppe med Napoli, Besiktas og Dynamo Kiev.

Ståle Solbakkens FC København plukket flest av de tredjeplasserte lagene med ni poeng.

I 2013/14-sesongen ble Zenit laget med færrest poeng som noen gang har gått videre. I gruppe med Atletico Madrid, Austria Wien og Porto holdt utrolig nok seks poeng til avansement. Da spilte de tre ganger uavgjort og vant én kamp.

Kilde: UEFA.com

Har du innspill til journalisten?
[email protected]