Før kampen: Manchester City – LiverpoolUten hjemmetap siden desember

Manchester City har ikke tapt på Etihad i 2017, men er uten seier mot Liverpool på drøyt tre år.

9. sep 2017 kl 10.33 Marius Rabben

– Dette er nok den mest intense kampen å spille, for hvis du ikke har en perfekt holdning eller ikke er maksimalt klar for å virkelig jobbe, har du ingen mulighet.

Før rundens storoppgjør er Jürgen Klopp klokkeklar på hva som kreves for å opprettholde den svært imponerende statistikken Liverpool har mot de beste under tyskerens ledelse.

Ni seire, ni uavgjort og kun ett tap på 19 kamper mot topp-seks-lagene plasserer de røde klart øverst i en intern tabell. Nå står mannskapet overfor en bortekamp mot laget bettingselskapene tror vinner Premier League denne sesongen.

– Det er ikke så enkelt å forberede seg til dette City-laget fordi de har allerede spilt med forskjellige formasjoner. De har brukt tre eller fire bak, noe som endrer litt på midtbanen deres.

– Men de har det samme problemet som vi har: kun én skikkelig treningsøkt til å forberede kampen mot oss. Det er en real utfordring, forklarer Klopp.

Etter å ha fått spillerne tilbake fra landslagsoppholdet onsdag og torsdag, med påfølgende restitusjonsøkter, var nemlig fredagens fellestrening den første og siste før avspark på Etihad.

Samtidig er fordelen for begge lag mer hvile inn mot åpningen på Champions League kommende uke. Både Liverpool og Manchester City spiller onsdag kveld.

– Jeg vet hvor tøft det vil bli mot Liverpool. Jeg er sikker på at dette kommer til å bli en veldig bra kamp, sier Pep Guardiola før storoppgjøret.

Lagene har like mange poeng (7) etter tre kamper, men i likhet med gjestene kjenner City på en skuffelse over å ikke ha full pott så langt.

To seire og én uavgjort

Sesongen ble åpnet med en komfortabel tomålsseier borte mot nyopprykkede Brighton, hvor det riktignok tok 70 minutter før Sergio Agüero sprakk nullen, så snublet stjernegalleriet mot Merseyside-motstand på dagens arena.

Wayne Rooney sendte Everton i ledelsen ti minutter før pause i andre runde, før Kyle Walker kronet hjemmedebuten med to gule kort på to minutter i samme omgang.

Etter tre City-bytter kom endelig en fortjent utlikning med sju minutter igjen på klokka. Innbytter Raheem Sterling scoret målet som forhindret deres første hjemmetap siden desember i fjor.

Den tidligere Liverpool-profilen ble også avgjørende borte mot Bournemouth i forrige runde. Hjemmelaget tok ledelsen på spektakulært vis ved Charlie Daniels, men Gabriel Jesus utliknet før første omgang var halvspilt.

Derfra sto stillingen seg til 90 minutter var passert – og vel så det. Hele sju minutter på overtid fikk Sterling sjansen i boksen og skjøt i mål via en forsvarer.

Sterling og Kompany ute

22-åringen, kåret til Citys beste i august, pådro seg samtidig sitt andre gule kort i oppgjøret for å ha feiret utenfor banen med fansen, og må følgelig stå over Liverpool-kampen med karantene.

Et nytt slag for de lyseblå er at skadeutsatte Vincent Kompany fikk problemer med leggen under landslagssamlingen. Guardiola bekreftet fredag at kapteinen mister dagens oppgjør.

Samtidig er en endelig skadefri Ilkay Gündogan aktuell igjen etter å ha trent som normalt med laget i noen uker.

Jürgen Klopp har på sin side valg å holde Philippe Coutinho ute av kamptroppen mot Manchester City, selv om han imponerte på sin første trening etter transfersagaen.

Coutinho, som reiste på landslagssamling og ble friskmeldt etter å ha vært ute siden begynnelsen av august, spilte for Brasil under landslagspausen, men manageren vil at 25-åringen skal ta igjen noe av treningen han ikke fikk på tampen av pre-season.

Dermed plasseres han på lista over utilgjengelige spillere sammen med Adam Lallana og Nathaniel Clyne.

– Det er slik at vi kan utnytte de fire eller fem dagene (foran Sevilla-kampen). Han kunne spilt 15 eller 20 minutter, kanskje lenger, men jeg synes det er fornuftig. Og han var forresten helt enig, fortalte Klopp.

Ubeseiret i fem strake

Tyskeren har ennå ikke tapt en ligakamp mot Manchester City, og kan vise til 1–1 og sterke 4–1 fra besøkene til Etihad Stadium.

Det var James Milner, mot gamleklubben, som sendte Liverpool i ledelsen fra straffemerket i dette oppgjøret forrige sesong, før Agüero fastsatte sluttresultatet omtrent halvveis ut i andre omgang.

I møtet på Anfield på nyttårsaften ble Gini Wijnaldum matchvinner med kampens eneste scoring etter åtte minutter, mens det i Klopps første sesong endte med full pott mot Manchester-klubben.

Etter en drøy måned på Merseyside så han laget varte opp med festfotball og vinne 4–1 borte, og bare tre dager etter straffetapet i ligacupfinalen på Wembley viste rødtrøyene muskler og vant 3–0 hjemme.

Liverpool er nå ubeseiret i fem strake Premier League-oppgjør mot Manchester City, som sist jublet for tre poeng mot Anfield-klubben da Stevan Jovetic (2) og Agüero ordnet 3–1 på Etihad i august 2014.

Fakta før avspark

Dagens oppgjør blir det 177. møtet mellom klubbene gjennom historien. Liverpool har klart flest seire med 86 mot 44, og 46 kamper har endt uavgjort.

De røde har kommet fra de fem siste ligamøtene med City uten nederlag, og har bare tapt åtte av de 49 siste oppgjørene i ligasammenheng.

I Premier League står Liverpool med seier i 18 av 40 kamper mot City, mens de lyseblå har vunnet sju ganger. På hjemmebane har City totalt seks seire mot fire tap, og ti ganger har det endt uavgjort.

Liverpool har med det spilt uavgjort flere ganger enn på noen andre bortebaner i Premier League. Samtlige av dem har kommet i løpet av de 20 siste besøkene.

På Etihad Stadium har Liverpool notert seg for tre seire, seks uavgjort og fem tap.

Nå står Merseyside-klubben med kun én trepoenger på de åtte siste på Etihad, med seks av poeng 24 mulige i den perioden.

Totalt har Liverpool faktisk vunnet flere ligakamper borte mot City enn vertene har selv. Før dagens møte har de røde 30 seire mot hjemmelagets 28.

Jürgen Klopps lag har holdt nullen seks ganger på de sju siste ligakampene. De har bare tapt én av de 17 siste i liga og cup, og kun én av de 15 siste i ligaen.

I forrige runde, mot Arsenal, scoret Daniel Sturridge for 10. gang som Liverpool-innbytter. Kun David Fairclough (18) og Ryan Babel (12) har flere.

Spissen har nå 99 nettkjenninger i klubbkarrieren. De seks første kom i løpet av 32 opptredener for Manchester City fra 2006 til 2009.

James Milner spilte 147 ligakamper og scoret 13 ganger for City før han ble hentet til Anfield. Inkludert cuper scoret visekapteinen 18 mål på 203 kamper for de lyseblå.

Forrige gang Manchester City slo Liverpool, uansett turnering, var det med straffekonkurranse i ligacupfinalen på Wembley i februar 2016.

Siden nederlaget mot Chelsea i desember i fjor har ikke City tapt noen av sine 13 påfølgende hjemmekamper i Premier League.

Men selv om Chelsea sørget for fjorårssesongens eneste hjemmetap, spilte City uavgjort i hele sju av 19 kamper på Etihad.

Sergio Agüero har scoret i samtlige fem opptredener hjemme mot Liverpool i Premier League. Argentineren har ti fulltreffere på sine 13 siste ligakamper fra start.

I de fem ligakampene hvor både Agüero og Gabriel Jesus har startet, har duoen scoret sju ganger seg imellom.

På elleve Premier League-kamper fra start har sistnevnte åtte nettkjenninger og fire målgivende pasninger.

Kilder: altomfotball.no, Ged Rea (statistikk, liverpoolfc.com), lfchistory.net, mancity.com, Opta, premierleague.com, Sky Sports