Semifinale i Ligacupen 1986:Da alt gikk galt

Liverpool var store favoritter foran et halvfullt Anfield, men satte rekorder med negativt fortegn da det var Queens Park Rangers som gikk til finalen.

24. jan 2017 kl 20.30 Torbjørn Flatin

Liverpool tapte den første kampen med 1-0 i London mot QPR, på et da mye omdiskutert kunstgress som i tillegg nesten var dekket av is på en kald februarkveld. Unge Mark Seagraves gjorde sin debut ved siden av Alan Hansen i midtforsvaret, og med Jan Mølby som sweeper. En scoring av hjemmelagets kaptein Terry Fenwick var ikke ideelt å ta med seg tilbake til Merseyside, men det forandret ikke at de røde var favoritter til å snu det foran egne fans i returen tre uker senere.

Ledelse ved pause

23863 tilskuere møtte opp da The Kop skulle sende Liverpool til Wembley, noe som ifølge Liverpool Echo var et «oppmuntrende stort tilskuertall».

Mark Lawrenson fortsatte som høyreback, men Gary Gillespie var kommet inn ved siden av Alan Hansen i midtforsvaret. Med Paul Walsh skadet og spillende manager Kenny Dalglish iført boblejakke han benyttet som sjef på sidelinjen, var det det Craig Johnston som skulle gi Ian Rush mest støtte i fremste rekke.

Like før pause sendte Mølby midtbanekollegaen Steve McMahon igjennom og Liverpool hadde utlignet forspranget.

Straffemiss og selvmål

Vertene hadde imidlertid virket å være i ubalanse og uvanlig mye rot i forsvaret gjorde at gjestene fra London utlignet etter en snau time, og tok tilbake ledelsen sammenlagt. Etter en misforståelse mellom Lawrenson og Sammy Lee, banket venstrebacken Jim Beglin ballen i landslagskollega Ronnie Whelan og inn i nettet bak Bruce Grobbelaar.

Jan Mølby scoret på 42 av 45 straffespark som spiller for Liverpool, men hadde hatt en av sine tre sjeldne misser etter 20 minutter i denne semifinalen.

Det skulle et tilfelle av direkte fotball for at Liverpool kom ajour igjen, da Grobbelaar spilt langt ut etter 70 minutter, Rush headet videre til Johnston som modig kastet seg fram og nådde ballen før Paul Barron.

Tittelen som ble misset

Det synes i det minste å gå mot ekstraomganger, i en sesong hvor Liverpool kjempet mot Everton om ligagull og hadde kurs mot sluttkamper i FA-Cupen. Fem minutter før slutt fikk imidlertid den livlige innbytteren Wayne Fereday slått inn et innlegg fra høyresiden til QPR, og ballen gikk via Gary Gillespie og igjen inn i nettet bak Grobbelaar.

Liverpool Echo kåret etter kampen Alan Hansen til Liverpools beste, slik de også hadde gjort det i den første semifinalen. De berømmet i tillegg målscorerne McMahon og Johnston, samt den hardt arbeidende Sammy Lee. Echo mente at en kunne ikke si noe på innsatsen til laget som senere i sesongen skulle vinne The Double, men med misset straffespark av Mølby og to selvmål var dette kvelden hvor alt gikk galt.

I finalen spilte QPR mot Oxford, og tapte 3-0. En sluttkamp hvor Liverpool ville ha vært stor favoritt, men en historisk trippel gikk fløyten foran et halvfullt Anfield 5.mars 1986.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]