– En interessant utfordring

Ingen har flere poeng, gjort det bedre på bortebane eller sluppet inn færre mål. Nå kommer Chelsea på Anfield-besøk.

30. jan 2017 kl 22.06 Marius Rabben

Med 16 runder igjen ligger den klare gullfavoritten åtte poeng foran Arsenal på andre, og ti poeng foran fjerdeplasserte Liverpool.

Fra starten av oktober og ut 2016 vant de hele 13 ligakamper på rad, og etter å ha åpnet det nye året med tomålstap mot Tottenham (b), har de respondert med kun seire.

I helga slo de Brentford ut av FA-cupen med 4–0, etter mål av Willian, Pedro, Branislav Ivanovic og Michy Batshuayi, noe som fulgte opp 2–0 over Hull seks dager tidligere, med Diego Costa og Gary Cahill som målscorere.

13 kamper med «clean sheet»

Med Antonio Conte bak roret har Chelsea vunnet samtlige bortsett fra fire ligakamper denne sesongen. I hele 13 kamper har de blå holdt nullen, og de har – med 15 baklengsmål – færrest innslupne i Premier League.

Foran storoppgjøret på Anfield er det også kun Liverpool (51) og Arsenal (50) som har scoret mer enn Chelsea sine 47.

På fremmed gress har Chelsea gått seirende ut av åtte av elleve kamper, og tapt to. Liverpool er nærmest med seks seire og fire uavgjort på sine tolv bortekamper.

I motsetning til resten av Premier League har imidlertid Chelsea (9) ennå ikke sluppet inn tosifret antall mål utenfor egen stue.

– Sannsynligvis vil mange av lagene i ligaen være på vår side og ønsker at vi skal vinne. Det skjer nok ikke altfor ofte, sier Jürgen Klopp med et smil på pressekonferansen før kampen.

– Men de har gjort en helt enestående jobb frem til nå. De har spilt en fantastisk sesong.

Liverpool og Tottenham er sammen med Arsenal de eneste som har beseiret Chelsea så langt. De røde er det eneste laget som har klart det på Stamford Bridge.

– Tenker kun på denne kampen

Etter å nå ha tapt tre strake foran The Kop erkjenner manageren at stemningen har falt betraktelig siden nyttårsaften, men påpeker at form ikke betyr alt i spesielle storkamper som mot Chelsea.

– For oss dreier det seg om tre poeng, og det er selvsagt veldig viktig å slå positivt tilbake. Jeg vet hva som vil skje etter kampen dersom vi taper, og det er den fjerde på rad, noe som alltid er negativt.

– Men på den annen side: selv om vi hadde vunnet alle de ti siste kampene våre, ville det ikke vært mer sannsynlig å slå Chelsea. Vi har ikke noe ansvar for Chelseas nesten perfekte sesong. Vi har slått dem, men resten kan vi ikke påvirke.

– Nå skal vi spille vår andre kamp mot dem, så vi skal forsøke alt for å holde poengene igjen i Liverpool. Alle kan forestille seg det. Jeg kan ikke si så mye om Chelseas posisjon. Vi har bare én ting å gjøre: prøve alt for å sikre oss poengene.

– Og deretter har vi ingen påvirkning på dem. Hvis de taper her og vinner resten, blir de nok mestere. Det er ikke noe vi tenker på i det hele tatt. Vi tenker kun på denne kampen.

– Dette er en interessant utfordring for oss, veldig interessant, for de er i god form. Det har noe å si, men ikke alt. Slik er fotballen. Vi har tapt noen kamper vi burde vunnet, og mange tenker nok at dette nå blir vanskelig for Liverpool. Og det er det, utvilsomt, men det er fortsatt mulig.

Få rulleringer i ligaen

Klopp trekker frem vinnermentaliteten i London-klubben, og mener Contes mannskap har den rette kvaliteten, erfaringen og alderen for at ting skal klaffe over tid.

– De spiller veldig bra, det er helt sikkert. Og i små perioder har de hatt den riktige mengden med flaks som behøves i en kamp eller to, hvor Costa eller (Eden) Hazard har avgjort det når resten ikke spiller i verdensklasse.

– Men med alle disse resultatene er de en real trussel. Systemet de bruker – de spiller med nesten samme lag hver gang – det har ikke vært så mange forandringer, spesielt i Premier League. De gjør det bra. Det er sånn utvikling kan fungere.

– Du har disse kvalitetsspillerne, etter en dårlig sesong for Chelsea, med erfaringen og i en alder hvor man fortsatt ønsker å vinne noe – den rette alderen, om du vil – samt en manager som er vant til å jobbe med et slikt lag, opplært av José Mourinho, gitt videre til Conte, en manager som bruker spillerne enestående bra.

– De har kvalitet kombinert med den vinnermentaliteten Chelsea hadde da de vant ligaen for to år siden. Den type fotball, veldig erfaren fotball, som ikke alltid er underholdende, men hvis det er mulig, så er det underholdende. Leder de 1–0, trenger ikke noe mer å skje. Det er kvalitet, faktisk, så det er interessant å se på.

– De gjør det bra. Jeg kan ikke si det på en annen måte. Men vi spiller bare to ganger mot dem; resten er deres jobb. Vi må spille vår egen sesong.

Avspark på Anfield er tirsdag klokka 21.00.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]