Før kamp i motstanderleiren:– Kampen kan definere sesongen

Tottenham-fansen mener midtbanen er knallsterk, men er bekymret for skadene i forsvar.

9. feb 2017 kl 19.56 Arve Corneliussen

– Trevor Morley har lært meg at det ikke finnes sekspoengskamper, men om noen kamp er det, så er det denne. Vinner Tottenham kan vi holde følge med Chelsea. Taper vi, blir det utelukkende en kamp om topp fire. På mange måter er det en kamp som definerer resten av sesongen, sier Helge P. Kalleklev, Tottenham-supporter og sportsreporter i TV2.

For elleve serierunder siden lå Liverpool seks poeng foran de liljehvite. Nå er rollene byttet om, og Tottenham ligger fire poeng foran. Lørdagens motstander har bare tapt to kamper hele sesongen, og er ubeseiret de ni siste ligakampene.

– Vi har snart vært solide gjennom to fulle kalenderår. Pochettino har bygget en ramme der folk vet hva som skal til for å vinne, i tillegg til at enkeltspillere har tatt steg. Kombinasjonen har ført til at vi har vært gode helt siden det første halvåret under Pochettino, forteller Kalleklev.

Sterk midtbaneduo

Victor Wanyama er den eneste som har startet samtlige ligakamper for gjestene. Midtbanemakker Moussa Dembélé har bare startet 15, grunnet enkelte skadeproblemer og karantene i starten av sesongen.

– Mange trodde Wanyama skulle bli backup på midtbanen da han kom. Å hente han for £11M i dagens marked kan vise seg å være et av de beste kjøpene i Premier League. Kanté har kanskje vært den beste enkeltspilleren, men Wanyama og Dembélé er kanskje den beste duoen, mener TV 2-reporteren.

Kalleklev trekker også frem backene Danny Rose og Kyle Walker. De har denne sesongen spilt flere kamper som vingbacker når Pochettino har valgt å spille med tre mann bak.

– De to er de som har imponert meg mest, fordi de har tatt de stegene de har gjort. Ikke bare har de vært mye involert, men de har også plukket målpoeng, sier han.

Danny Rose er imidlertid ute av lørdagens oppgjør. Det er også midtstopper Jan Vertonghen. Dermed spiller sannsynligvis Ben Davies og Eric Dier på deres plasser.

KAMPPROGRAM:
KAMPPROGRAM:   Moussa Dembélé, Victor Wanyama og Tottenham får mindre hvile enn Liverpool til neste ligakamp. Før det skal Tottenham møte Gent to ganger i Europa League, og Stoke borte i FA-cupen. Liverpool har i perioden ingen kamper, som kan bli forlenget ytterligere dersom Leicester må spille omkamp i FA-cupen.

– Tottenham er ikke like gode uten dem. Verken Davies eller Dier liker når det går spesielt fort foran dem, og derfor frykter jeg litt at Mané kommer i gang igjen. Jeg tror det blir dem som spiller – de gangene Pochettino har brukt Kevin Wimmer for å spille med treer bak, har han blitt byttet ut i pausen begge gangene, påpeker han.

Tottenham-supporteren mener laget ikke har noen åpenbare svakheter, men viser til at de slet i Champions League. Der gikk Bayer Leverkusen og Monaco videre i gruppen.

– Det er litt vanskelig å si, for vi har bare tapt to ligakamper. I Europa var det vel så mye at vi var svake som at motstanderne var gode. På Etihad stod Manchester City høyt, og da hindret de vingbackene. De rommene vi ønsket å ha fikk vi ikke, og da slet vi med å løse det, forklarer han.

Fire seire siden Titanic

Det er fire år og ni kamper siden Tottenham slo Liverpool, ifølge LFChistory.net. På Anfield har de ikke vunnet siden mai 2011.

– Borte mot Manchester United, og borte mot Chelsea er de kampene vi har tapt i ligaen. Disse kampene taper vi alltid, i tillegg til borte mot Liverpool. Vi har ikke vunnet mer enn fire ganger på Anfield siden Titanic gikk ned, så det er ikke slik at jeg går rundt og tror at Tottenham vinner, selv om vi er i bedre form, sier Kalleklev.

Vidar Edell, leder i Tottenhams Venner, anser ikke lørdagskampen som like viktig som Kalleklev.

– Sesongen sett under ett, føler jeg denne kamper har mer å si for Liverpool. Topp fire er vårt mål, og vi har en luke ned. Liverpool er nødt til å få til noe for å ikke havne bakpå, påpeker Edell.

Derimot er han enig med Kalleklev i at Danny Rose og Kyle Walker har vært vitale, særlig når Pochettino har brukt dem som vingbacker.

– De to har masse energi, fart, og gjennombruddsvilje. Spesielt når lag har lagt seg dypt, har de vært veldig viktige for å komme oss rundt på kantene. Mot Liverpool tror jeg det blir 4-2-3-1, fordi jeg ikke tror Ben Davies er i stand til å være den typen flankespiller. Han er en mer tradisjonell back. Jeg er veldig tilhenger av tre mann bak, så jeg tror vi kommer til å savne Rose, spår Edell.

Høyt press

Statistikk fra Whoscored.com viser at Liverpool og Tottenham er de to lagene som skyter oftest i Premier League. I tillegg er det bare Manchester City som har mer ballbesittelse.

– Jeg har sett journalister skrive om at Liverpool sliter mot lag som legger seg dypt, men det tviler jeg sterkt på at vi gjør – vi gjør aldri det. Kampen kan fort bli avgjort av ting som keepertabber. Hugo Lloris gjorde to mot Manchester City, men det var sjeldne tabber. I prinsippet er det to veldig like lag som møter hverandre, mener supporterlederen.

GJERRIGE:
GJERRIGE:  Tottenham har sluppet inn færrest mål i Premier League, med sine 16. Elleve av dem har kommet på bortebane. Til sammenligning har Liverpool sluppet inn 30 mål totalt, hvor 11 av dem har kommet på hjemmebane.

Edell tror Tottenham har en fordel i at Pochettino har sittet over ett år lenger enn Klopp i managerstolen.

– Klopp blir kritisert for å ikke ha en «plan b», noe jeg en gang satt med følelsen hos Pochettino også. Nå føler jeg at vi er litt forbi det stadiet der vi må ha en «plan b» for enhver pris. Samtidig har Pochettino spillere han har valgt ut selv, mens jeg er usikker på om Klopp har det ennå, sier han.

Nettopp Pochettinos utvalgte ligger i bunn for Tottenhams gode form, mener supporterlederen.

– Vi har blitt det laget jeg håpet vi skulle bli. Hele laget er godt balansert, og vi har funnet den beste elleveren, som dessverre ikke er fulltallig på lørdag. Det som har vært best den siste måneden har vært mdtbanen med Wanyama og Dembélé, som har vært en tydelig, defensiv vegg foran forsvaret.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]