I dag er det 12 år siden siste kamp for LFC:Min kulthelt Igor Biscan

Visste du at Igor Biscan spilte en betydelig rolle i kampene før Liverpool presterte mirakelet i Istanbul? Torbjørn Flatin forteller om sitt møte med den tause kroaten.

13. mai 2017 kl 10.01 Torbjørn Flatin

Igor Biscan startet i åtte av Liverpools ni kamper i Champions League 2004-05 før finalen i Istanbul. Nei, jeg visste det ikke jeg heller, før jeg gikk igjennom noen facts.

Jeg visste at han var banens beste spiller da mannskapet til Rafael Benitez vant 1-0 borte mot Deportivo siden jeg selv overvar den kampen, på et tidspunkt i gruppespillet hvor Liverpool var i ferd med å rette opp en dårlig start.

Den da 26-årige kroaten var med å danne et solid defensivt midtbaneskjold, som regel sammen med enten Didi Hamann eller Xabi Alonso. Han startet i neste kamp i Europa, borte mot Monaco, da det ble 0-1 tap, og i kampene i 1/8 finalene mot Bayer Leverkusen hvor de røde vant 3-1 både hjemme og borte.

Minst like imponerende var 2-1 og 0-0 mot Juventus i kvartfinalen, der Igor var med på et defensivt mesterstykke under returen i Torino. 0-0 og 1-0 mot Chelsea er kamper som for alltid er skrevet inn i historien til Liverpool FC og sendte klubben til finalen. På Ataturk Stadium satt imidlertid Igor Biscan på benken gjennom hele kampen, da det ble Didi Hamann som fikk jobben med å rette opp en uvanlig offensiv og ubalansert startoppstilling fra Rafa.

God på Old Trafford

Var han litt undervurdert, Igor Biscan? Jeg synes nok det, men så hadde jeg også en litt uforklarlig sans for den høyreiste og stillfarne kroaten.

Jeg satte nærmest «personlig rekord» i å intervjue spillere kort tid etter at de var kommet til klubben da jeg traff Igor ved verandaen på Melwood noen få dager etter at han ble klar for Liverpool i desember 2000. Hans engelsk var ikke den beste og han var ikke av de mest snakkesalige, men det var imponerende nok at han satte seg ned med den da skandinaviske supporterklubben.

Noen få dager etter at han kom til LFC startet han i kampen borte mot Manchester United, og var meget bra da Liverpool vant 1-0. Seks dager senere ble Arsenal slått med 4-0 og med Igor igjen på laget. Ytterligere et par uker frem i tid og Biscan ble utvist da Liverpool satte Rotherham på plass med 3-0 i 3.runde i FA-Cupen, etter at et par noe uvørne, men langt fra stygge taklinger ga to gule og marsjordre.

Det var nok noe av problemet for Igor Biscan. Gérard Houllier hadde kjøpt østeuropeeren for sin allsidighet og for at han var atletisk. En type som i praksis kunne dekke alle posisjoner i forsvaret og på den defensive midtbanen. Slik sett en typisk Houllier-spiller. Igor synes imidlertid aldri helt å slå seg til ro og la ikke skjul på at han gjerne skulle ha spilt mer fast i sin favorittposisjon sentralt på midtbanen. Han var riktignok på banen 39 ganger i den siste sesongen til Gérard Houllier i 2003-04, og hadde altså en ikke ubetydelig rolle på veien mot Istanbul året etter.

Tre scoringer

Kanskje var han litt for dårlig med ballen til noen gang realistisk å bli en regelmessig startmann for Liverpool, men du visste hva du fikk med Igor. Eller «Eeegor» som The Kop ropte ut mer enn en gang i hengivelse overfor en spiller som aldri trakk seg fra verken ansvar eller en takling.

Det er kanskje litt typisk at de fire klubbene han spilte flest ganger mot som Liverpool-spiller, seks kamper i tallet, var Manchester United, Chelsea, Manchester City og Tottenham. Han kunne gjøre en jobb Igor Biscan, ikke minst defensivt mot en god motstander.

Noen goalgetter var han aldri, og det kan være verdt å nevne de tre gangene Igor scoret for Liverpool.

24.01.2001 – Crystal Palace (H) – Det var en returkamp i semifinalen i ligacupen, og hvor ikke bare Palace ledet 2-1 fra første kamp men en av deres målscorere, Clinton Morrison, hevdet at han ville score mer mål i en sesong enn Owen og Heskey hos Liverpool dersom han fikk samme service. Vel, Liverpool vant den andre kampen på Anfield med 5-0, og Igor Biscan fikk vist sin løpsstyrke da han avanserte fra om lag midtstreken etter en elegant fremspilling av Robbie Fowler og satte inn 3-0 foran The Kop.

16.10.2004 – Fulham (B) – En liten klassiker i Liverpools historie, da Liverpool snudde 0-2 ved pause til å vinne 4-2. Biscan satte kronen på verket da han elegant bredsidet ballen opp i krysset fra 16 meter, og hvorpå han etterpå satte opp sitt underfundige og sjeldne glis.

02.04.2005 – Bolton (H) – Igjen en sen scoring, og kampens eneste mål, da Liverpools nr. 25 raget høyest etter en corner og headet ballen knallhardt i bakken og inn i nettet.

Igor Biscan ble kjøpt fra Dinamo Zagreb for £5.5M, mens Liverpool og Rafa Benitez hadde latt hans kontrakt løpe ut da han signerte for greske Panathinaikos sommeren 2005. Han spilte totalt 116 offisielle kamper for de røde fra Anfield.

Statistikk: Jonny Stokkeland, LFC Official Archives

Har du innspill til journalisten?
[email protected]