Før kamp i motstanderleiren:Motivasjonsmangel og forsvarstrøbbel for Southampton

Southampton skal ha manglet energi etter det ble lite å spille for. I tillegg merkes Virgil van Dijks fravær.

4. mai 2017 kl 22.39 Arve Corneliussen

– Det ser litt ut som vi er ferdige med sesongen. Luften har gått ut av ballongen, og etter plassen ble sikret har det vært litt labert. Samtidig er vi i ganske bra slag, men spillet mangler gnist. Så skal det sies at det er litt mer spesielt å spille mot Liverpool enn mange andre lag, sier Kristoffer Grette, leder i Southamptons norske supporterklubb.

Søndagens motstander kommer fra tre strake kamper uten seier, der de har tapt mot Manchester City og Chelsea. Mot topp seks har de bare to poeng på åtte kamper i ligaen.

– I ligaen har det gått veldig dårlig mot topplagene, men vi har slått Arsenal og Liverpool i ligacupen. Vi ble totalt rundspilt av City, mens vi var litt bedre spillemessig mot Chelsea, mener Grette.

Denne sesongen har sørkyst-klubben holdt nullen samtlige ganger de har møtt Liverpool. Supporterlederen tror den defensive taktikken kan fortsette.

– Egentlig er jeg veldig spent på hvordan vi går ut, for som regel har vi mye ballbesittelse. De siste kampene har vi gått veldig offensivt ut, men jeg forventer mer forsiktig spill mot Liverpool. Jeg tror vi kommer til å ligge lavt og satse på kontringer.

Uten van Dijk

I januar mistet de Virgil van Dijk med skade. Han er fortsatt et stykke unna å returnere, og i tillegg ble EM-vinner José Fonte solgt til West Ham i vintervinduet.

– Vi har klart oss helt greit, noe som er litt overraskende. Samtidig hadde vi nok sluppet inn langt færre mål med van Dijk på banen, så det er ingen tvil om at han er savnet, forteller Grette.

Van Dijk haltet av banen mot Leicester i 22. serierunde. På det tidspunktet hadde Southampton sluppet inn 26 mål i ligaen. Nå, elleve serierunder senere, har de sluppet inn totalt 44 mål, ifølge statistikk fra Premierleague.com.

Noe av forklaringen kan ligge hos erstatteren, 23 år gamle Jack Stephens.

STOPPERPARET:
STOPPERPARET:  Både Jack Stephens og Maya Yoshida startet sesongen som innbyttere, men etter skadeproblemer har duoen fått henholdsvis elleve og 18 ligakamper fra start. Yoshida har scoret ett mål, mens Stephens har notert seg for én målgivende pasning.

– Stephens er rett og slett ikke god nok for Premier League. Vi sliter der. Han blir litt for usikker, gjør mange feil, og bommer i avgjørende øyeblikk. Det er så enkelt som at vi hadde sluppet inn færre med van Dijk istedenfor, konstaterer supporterlederen.

Da hjelper det at japanske Maya Yoshida har stått frem. Før Fonte ønsket seg bort hadde han bare startet tre ligakamper, mens han har 15 siden.

– Yoshida er kanskje den spilleren som har imponert mest, og den som har blitt nevnt når vi har diskutert det i supporterklubben. Jeg så veldig svart på det da Fonte dro, men akkurat nå ser Yoshida bedre ut. Hvert fall bedre enn West Ham-Fonte, påpeker han.

Ønsker forandring

Freddie Hunt, som styrer Southampton-bloggen The Ugly Inside, er enig i at van Dijk har vært sårt savnet.

– Forsvaret er enkelt og greit svakheten vår. Etter van Dijk ble skadet har vi sluppet inn 1,8 mål per kamp i snitt. Vi ser sårbare ut. Fraser Forters selvtillit er så lav som den kunne ha blitt, og han savner beskyttelsen han fikk fra van Dijk og Fonte. Forster har gjort mange tabber i det siste, og han opptrer usikkert i feltet. Det forvirrer stopperparet, forklarer Hunt.

Southampton-bloggeren er skuffet over at Claude Puel ikke har gjort noe med saken.

– Vi har Martín Cáceres på benken, men Puel fortsetter å gi Stephens og Yoshida sjansen. Cáceres er nødt til å spille på et tidspunkt. Han har vært en dyr benkesliter siden han kom i januar, og med den erfaringen ville han vært en naturlig erstatter for van Dijk. I øyeblikket er det vanskelig å forstå hvorfor Puel ikke lar ham spille, mener Hunt.

– Yoshida og Stephens har tatt sjansene de har fått, men de er bare ikke i samme klassen som van Dijk, legger han til.

Gode Gabbiadini

Manolo Gabbiadini ankom Southampton fra Napoli med et smell. Han scoret seks mål på sine fire første kamper. Videre ble han skadet i kampen mot Tottenham, og har ikke scoret de tre kampene han har spilt siden han kom tilbake.

– Han er den store styrken i laget, og en ordentlig trussel i boksen til motstanderne. Gabbiadini kan gripe enhver sjanse han får. Han har tatt mange lag på sengen med gode bevegelser og vilje til å komme først på ballen, sier Hunt.

Videre trekker Hunt frem midtbaneankeret Oriol Romeu som en av lagets styrker.

MÅLFARLIG:
MÅLFARLIG:  Selv om han spilte sin første kamp i februar, er Gabbiadini med sine fire ligamål bare to bak toppscorer Charlie Austin. Nathan Redmond har også scoret seks mål, mens James Ward-Prowse og Jay Rodriguez står med like mange som Gabbiadini.

– Romeu ble fullt fortjent kåret til årets spiller i Southampton. Han er limet i laget, fordi han både bryter spillet når vi forsvarer oss, og er bindeleddet mellom forsvar og angrep når vi angriper. Han kommer til å være en nøkkelmann for oss på søndag.

I likhet med Grette spår Hunt at Southampton kommer til å legge seg dypt på Anfield.

– Vi kommer nok til å spille ganske likt som i semifinalen i ligacupen – ta imot Liverpools press, og satse på kontringer. Vi har nok fart i laget til å være farlige på kontringer, men samtidig har Liverpool mange farlige offensive spillere. At vi har spilt defensivt har vært typisk mot alle topp-seks-lagene.

– Forrige sesong prøvde vi å gi topplagene kamp, men denne sesongen virker det som Puel er fornøyd med å spille tålmodig i de kampene, forklarer Hunt.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]