– Muligheten kom egentlig litt for tidlig

Michael Beale trives som assistentmanager i Sao Paulo, men innrømmer at han gjerne skulle ha vært i Liverpool litt lenger.

15. feb 2017 kl 10.56 Einar Kvande

I et intervju med The Set Pieces letter Beale litt på sløret om sitt nye liv i Brasil.

– Jeg fikk denne muligheten litt for tidlig, om jeg skal være ærlig. Men som jeg pleier å si til spillerne mine – gjør ditt beste. Hvorfor skulle jeg ikke ta denne utfordringen? Jeg måtte bare gjøre det, forteller den tidligere treneren og manageren for Liverpools U23-lag.

Det var den gamle keeperkjempen Rogerio Ceni som ville ha Beale som sin assistent, etter sett 36-åringen lede en treningsøkt i Liverpool. Ceni er en legende i Sao Paulo.

– Vi snakket sammen i 2-3 timer etter den økten i Liverpool. Han spurte om drømmene mine, og om jeg ønsket å bli manager. Jeg sa jeg ikke var sikker. Jeg elsker å utvikle unge spillere, men jeg la heller ikke skjul på at jeg ville elsket å jobbe i utlandet en dag, og lære et nytt språk og en ny kultur å kjenne, forklarer Beale.

– Seks eller sju uker senere ringte han meg å sa han hadde fått en jobb, og spurte om jeg var interessert å jobbe for ham.

– Jeg fløy til Sao Paulo for å diskutere det, og så stadion med 67 000 seter, fansens lidenskap, akademiet og kvaliteten på spillerne. Jeg tenkte – hvorfor ikke?

En helt annen kultur

I løpet av de første ukene i Sao Paulo har han møtt en helt annen kultur enn i Liverpool.

– De unge spillerne her tjener ikke så mye penger at de tror at de er konger. Mange sør-amerikanske gutter drømmer om å spille i Premier League eller La Liga. De er veldig målbevisste.

– De engelske guttene bør være opptatt av å komme seg opp fra akademilagene og til førstelagene, og ikke tenke så mye på hus og biler. Det kommer med suksess, men bør ikke være drivkraften bak.

– Folk her i Brasil er veldig avslappede, og trives sammen. Ved måltider i England er alle opptatt med telefonene sine. I Brasil er det ikke slik. De haster seg ikke gjennom måltidene. De nyter hverandres selskap.

– Spillerne behandler trenerne med stor respekt. Mer som lærere. Det kommer også flere tilbakemeldinger fra spillerne til trenerne.

– Jeg er opptatt av å legge merke til individuelle spillere. Du må forstå spillerne, før du ber dem forstå deg.

Opptatt av å lære språket

Beale er veldig opptatt av å lære seg portugisisk så raskt som mulig.

– Du kan bruke PowerPoint og oversettelsesprogrammer, men det er ikke noe som kan erstatte det å snakke språket flytende. Jeg kan si «stopp», «løp», «arbeide hardt», «snu», «presse», «sentre», «en mot en», men jeg kan ikke snakke slik vi snakker nå. Hver dag føles som tre dager, fordi jeg tenker på et annet språk.

Beale mener at Sao Paulos akademifasiliteter er bedre enn de han var vant med i Liverpool, og antyder at de «kanskje ville vært blant de ti beste i Europa».

– Spillerne her nede er teknisk skolerte. Det er en annen type fotball som spilles. I England går det veldig fort, med høy energi og det tråkkes til i duellene. Her er tempoet litt roligere, fotballen er mer taktisk og oppfinnsomheten er større.

– Men de beste unge spillerne i Liverpool, som Harry Wilson, Trent Alexander-Arnold og Ben Woodburn, kunne helt klart ha spilt her. Vi mangler kanskje litt tro på oss selv i England. Vi tror at alle andre er bedre. Vi trenger flere trenere som har vært i utlandet og som har kommet tilbake og kan fortelle guttene at de kan nå toppen.

På lang sikt er målet til Beale å returnere til England for å bli manager i Premier League.

– Jo nærmere du kommer en førstelagsjobb, jo nærmere er du å få sparken, ler han.

– Jeg var 10 år i Chelsea og fem i Liverpool. To fantastiske klubber. Forhåpentligvis blir jeg her i Brasil lenge, men hvem vet? I fotball kan det snu fort. Jeg og familien min ser på dette oppholdet som et eventyr.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]