«Vi har 13 cupfinaler igjen»

Liverpool må gjøre det bedre i sesonginnspurten enn de siste årene for å holde følge med topplagene.

21. feb 2017 kl 12.32 Marius Rabben

Alt handler om de gjenstående kampene i Premier League for Liverpool denne sesongen, etter å ha blitt slått ut av begge cupene i januar.

Rødtrøyene, med 49 poeng på 25 kamper hittil, ett bak tredje- og fjerdeplassen, og ett foran Manchester United på sjette, kan i likhet med utfordrerne maksimalt plukke 39 nye poeng frem til sesongslutt.

Sist laget ikke hadde noe annet enn ligaen å tenke på gjennom våren, var sølvsesongen i 2014. Der ble hele elleve av de gjenstående 13 kampene vunnet, før Chelsea som kjent brøt seiersrekka foran The Kop.

I tillegg kollapset Liverpool og mistet tremålsledelsen borte mot Crystal Palace i påfølgende runde. Seieren mot Newcastle i avslutningen var derfor ikke nok til å hente igjen Manchester City.

Kun ett tap og én uavgjort på de 13 siste er likevel den klart beste innspurten merseysiderne har hatt de siste årene. Nærmest var de med ti seire, to uavgjort og ett tap i 2009, hvor det også ble andreplass til slutt.

I fjor, under Jürgen Klopps første sesong, ble Europaliga-sluttspillet prioritert foran kampen om topp fire, noe som endte med 25 av 39 poeng, med tap mot Southampton og Swansea i løpet av de 13 siste, samt fire uavgjort.

INNSPURT:
INNSPURT:  Med fokus på Europaligaen vant Liverpool sju av de 13 siste ligakampene forrige sesong. I år må den rekka ventelig bedres for å ha mulighet til å havne blant topp fire i mai.

Selv om det ble seier mot lag mot Manchester City og Everton, vant Liverpool bare én av de fem siste ligakampene før sommeren.

Ustabile resultater

For to år siden ble de røde utslått av Europaligaen allerede i februar, men nådde semifinalen i FA-cupen, der Aston Villa ble for sterke på Wembley.

I Premier League varierte prestasjonene, og det endte med seks seire, én uavgjort og fem tap over samme periode. Fire av de første 13 ligakampene i innspurten ble vunnet, men kun én av de seks siste, som alle kom etter cuputslaget.

Dette var også Steven Gerrards siste sesong, og begge de siste kampene ble tapt stygt. Crystal Palace vant 3–1 på Anfield, mens Stoke rundet av sesongen med utrolige 6–1 på Britannia, hvor Gerrard for øvrig scoret trøstemålet.

I 2012–2013, i det som var Brendan Rodgers’ første sesong, var Liverpool ute av både hjemlige cuper og europaspill da februar var omme, og i likhet med i fjor vant de sju ganger, spilt fire uavgjort og tapte to ut sesongen.

For fem år siden spilte ikke de røde i Europa, men vant ligacupen i februar og nådde FA-cupfinalen i mai. I Premier League var det imidlertid langt mørkere med kun fire tap på de 13 siste, hvorav sju hjemmekamper endte med bare to seire.

Nullstilt mot Spurs

Nå har Klopps mannskap fått to uker mellom seieren over Tottenham til neste kamp, borte mot Leicester.

«Spurs-kampen var som å trykke på nullstill-knappen; starte på nytt etter en dårlig periode. Vi så ut som laget fra tidligere i sesongen. Nå må vi bygge videre på det», skriver tidligere Liverpool-spiss John Aldridge i sin spalte i Liverpool Echo.

«Vi har 13 cupfinaler igjen, den første på mandag. Ikke noe rot i terminlista, ingen distraksjoner i cupene. La oss gå for det!»

«Det pleide å være de fire store i Premier League, men det har definitivt strukket seg til seks nå. Og racet for Champions League-plassene denne sesongen vil vare helt frem til siste dag, det er jeg helt sikker på. Vi sitter midt i det, og jeg tror vi vil avslutte sesongen sterkt.»

Mandagens motstander har ikke vunnet en ligakamp etter årsskiftet, og måtte vinke farvel til FA-cupen da lille Millwall slo dem ut.

«Etter å ha sett på Leicester nylig, er én ting absolutt helt klart: selvtilliten deres er knust. De har vært svake i ligaen og ble slått ut av et League One-lag i FA-cupen i helga. Troen deres er borte, og det ser vi på prestasjonene.»

Aldridge mener det er opp til Liverpool å holde den selvtilliten på bunn, og sier de ikke kan gi dem noe som helst å gripe tak i. «De kan ikke gi dem håp.»

«Vi vet hva styrken deres er, selv om de ikke har brukt den mye denne sesongen. Det er (Jamie) Vardy og (Riyad) Mahrez, og unggutten (Demarai) Gray. Hold dem borte, forsvar godt og ta det derfra. Vi har to uker med hvile, så de bør være klare til å dra dit og sette tonen, dominere.»

«Ja, vi vet at de trenger poengene, og fansen vil være ute etter en reaksjon, men hvis Liverpool kommer raskt i gang, kan det bli en veldig lønnsom kveld. Og husk at vi trenger seieren like mye som de gjør. Bare av en annen grunn.»

Har du innspill til journalisten?
[email protected]