To katedraler

Liverpool har ikke bare to fotballag – de har også to vidt forskjellige katedraler.

«If you want a cathedral we've got one to spare» lyder en tekstlinje i den Peter McGovern-skrevne folkesangen «In My Liverpool Home». Katedralene i Liverpool dominerer bybildet, og de er ikke ditt gjengse kirkebygg. Akkurat som jentene i Liverpool liker å stivpynte seg, var ikke arkitektene av kirkene redd for å skille seg ut i hverken størrelse eller design.

På hver ende av Hope Street finner man altså to av byens mest besøkte turistattraksjoner, Metropolitan Cathedral og Anglican Cathedral. Utseendemessig kunne de neppe stått lengre unna hverandre, men i faktisk avstand er det bare noen få minutters gange, lenket sammen av Hope Street.

Metropolitan Cathedral

Liverpool Metropolitan Cathedral er noe for seg selv. Den romersk-katolske katedralen blir på folkemunne kjærlig omtalt som Paddy’s Wigwam. Paddy’s Wigwam sto ferdig i 1967, og var dermed jubilant i 2017.

Arkitekturen kan bare beskrives som dramatisk og oppsiktsvekkende. Metropolitan Cathedral kunne kanskje passet godt inn i Mordor i Ringenes Herre, men her finner man heldigvis verken Sauron eller Sarumann. Her hører Liverpools erkebispedømme til, ledet av erkebiskop Malcolm McMahon.

I etterkrigstiden ønsket kirken å modernisere religionen og det er derfor de valgte å gå i en helt annen retning enn det som i utgangspunktet var planen.

For det var ikke alltid meningen at bygget skulle bli seende slik ut, men oppsiktsvekkende var alltid en del av planen. Den første arkitekten linket til prosjektet, Sir Edwin Lutyen, ønsket å bygge det som skulle bli den nest største kirken i verden. Arbeidet ble startet i 1933 men ble avbrutt av krigen. Etter krigen ble det bestemt at prosjektet ble alt for dyrt. Av de tidligste tegningene er det bare krypten som ble ferdigbygd, og i dag brukes det enorme kammeret blant annet til å huse Liverpool Beer Festival.

Etter at Lutyens tegninger ble lagt vekk, foreslo arkitekt Sir Frederick Gibberd et nytt design. Byggingen startet opp igjen i 1962 og det tok bare fem år før den romersk-katolske katedralen var ferdigbygget.

Katedralen heter offisielt Metropolitan Cathedral of Christ the King, Kristi Konge, og det er meningen at den skal minne om en krone.

Katedralen er kjegleformet, og innsiden er nesten like oppsiktsvekkende. Kirken er rund, og alteret er plassert i midten for å skape nærhet til menigheten. Blå og røde lys lager ikke akkurat den klassiske kirke-følelsen men den supermoderne framtoningen er i det minste fascinerende.

Anglican Cathedral

Den anglikanske katedralen er et enormt skue. Der den katolske kirken skiller seg ut med sin kreative arkitektur, dominerer den anglikanske katedralen med sin ekstreme størrelse.

Katedralen er den aller største i England, og den femte største i verden. Med en lengde på 189 meter lang er den den lengste katedralen i verden, og plassert på en høyde dominerer den Liverpools bybilde. Tårnet er synlig nesten hvor som helst i byen.

Det gotiske uttrykket er ganske dramatisk, og gjør at kirken ser eldre ut enn den er. Den var faktisk ferdig så sent som i 1978, selv om selve byggingen ble påbegynt i 1904. Hundrevis av arkitekter deltok i konkurransen om å designe Liverpools første katedral, som ironisk nok sto ferdig ti år etter den katolske katedralen.

Vinneren ble en nybegynner ved navn Giles Gilbert Scott, som aldri rakk å se mesterverket ferdig. Under åpningsseremonien i 1978 var også byens katolske erkebiskop tilstede, som et tegn på solidaritet mellom de to kristne søylene.

Vi anbefaler å betale £5.50 for the Tower Experience. Da kan du dra til toppen av tårnet og se en fantastisk utsikt over byen og Wirral. Den korte avstanden mellom Anfield og Goodison er ekstra tydelig når man ser den fra høyden. Selve utkikkspunktet er utendørs, og er det dårlig vær er det ekstra surt oppe i høyden.

Derfor anbefales det å gjøre på en godværsdag, og på en klar dag kan man se helt til Blackpool.

I skyggen av den store doningen ligger St James Cemetery, en evig sovesal for nesten 58 000 viktorianske sjeler. En vandring på kirkegården er en spennende og litt skremmende opplevelse, spesielt for den overtroiske.

St James Cemetery skal være en av byens mest hjemsøkte steder, hvor blant andre politiker William Huskisson sies å vandre haltende rundt mausoleet sitt enda han døde i 1830 (Huskisson var den første til å bli påkjørt og drept av et tog).