Tre ting å gjøre i Liverpool

På fotballtur er det fort gjort å gjøre de samme tingene hver gang. Her er noen alternativer.

Enkelte aktiviteter er selvfølgeligheter når man besøker Liverpool. Cavern Club, Beatles-museet og omvisning på Anfield er noe de fleste velger å få med seg, men mange reiser over dammen flere ganger i året. Har du unnagjort byens museer og shoppingen på Liverpool One, kan du kanskje prøve en av disse aktivitetene på din neste tur til Liverpool.

bingobongo1.jpg
bingobongo2.jpg

Bongo’s Bingo

Camp and Furnace, 67 Greenland Street

Hver torsdag er det bingo-rave i Camp and Furnace. Jepp. Fullstendig galimatias men veldig, veldig morsomt. Liverpool Echo omtaler det som “the bastard child of traditional bingo and a techno rave”. En litt annerledes versjon av bestemors favoritt-spill, med en vesentlig lavere gjennomsnittsalder enn bingoen på Manglerudsenteret.

Humoren er småfrekk og støynivået på topp. Dette er ikke noe for hverken sarte eller pripne sjeler, men ekstremt populært blant studentene i byen. Hver gang noen får full rekke bryter lokalet ut i dans og sang. Musikken som spilles er alt fra 90-talls-trance til Disney-klassikere og Justin Bieber. Mellom omgangene bys det opp til talentkonkurranser og rave med glowsticks. Ikke kom hit for premiene - de er bare dårlige, og det er ikke poenget.

Bingovert Jonny Bongo er et kjent navn i Liverpool. Han fungerer som både DJ og quizmaster på flere utesteder i byen. Iren står visstnok bak verdens største pubquiz, og hans bingokveld har blitt så populær at Bongo’s Bingo turnerer nord-England.

Hvis du er glad i galskap og allsang og ikke tar deg selv så seriøst, burde du prøve å få med deg Bongo’s Bingo. Hver torsdag holder de altså hus i Camp and Furnace. Camp and Furnace ligger litt utenfor byen, i Baltic Triangle, og det tar vel ti minutter å gå fra sentrum. Selve bingoen settes i gang klokken 20.00, og inngang koster £2. Det er lurt å være der senest halvannen time før, da det ofte blir fullt og køen lang.

Én lørdag i måneden arrangeres også en bingo spesialaften med kjente ansikter. Tidligere gjester har vært David Hasselhoff, S Club 7 og The Cheeky Girls. Disse blir fort utsolgt når gjestene er annonsert. Følg med på Bongo’s Bingo på Facebook.

Breakout Liverpool

7-11 Sir Thomas Street

Hvis du liker gåter og puslespill, eller bare har lyst til å gjøre noe annet enn å shoppe eller drikke når du er på besøk i Liverpool, kan det være gøy å besøke et Escape Room. Breakout Liverpool ligger i en kjeller i 7-11 Sir Thomas street. Du har 60 minutter på å komme deg ut av rommet som er fult av gåter. Hele rommet må gjennomsøkes for å finne alle ledetråder. I bakgrunnen teller klokka taktfast mot 0.

Breakout Liverpool anbefaler ikke dette for barn under ti år. Det er også en fordel med gode engelsk-kunnskaper. De har fem rom med forskjellige vanskelighetsgrader, fra Shipwrecked som er det letteste til Sabotage som er den vanskeligste. Et sjette rom er under utvikling.

De ansatte forklarer godt hva som skal skje før dere begynner, og setter dere inn i historien bak rommene. Shipwrecked, et rom med pirat-tema, skal være det enkleste rommet. Wanted, The Facility og Classified har en vanskelighetsgrad på 4/5. I Wanted-rommet reiser man til den ville vesten. Som med de andre rommene er målet å komme seg ut innen en time, men her må man i tillegg velge side. Cowboy eller indianer? Dette er nok det mest populære rommet.

Classified er rommet for de som liker Bond-filmene og 24. Man tar opptaksprøve for å bli en hemmelig agent, og for å stå på eksamen må man finne veien ut. I det vanskeligste rommet, Sabotage, har man tatt Classified ett steg videre. Spillerne må stanse et rakettangrep som kan utslette hele verden.

Det er ikke lov til å fotografere eller filme inne i selve rommene, men undertegnede ble låst inn i the Facility. The Facility er et skummelt rom, med aldersgrense 16 år. Rommet er fullt av gåter og rebuser, og du får et gledelig gjensyn med periodesystemet. Hvis dere ikke finner veien ut etter 60 minutter vil dere bli rammet av et dødelig virus. Du blir hele tiden observert av de ansatte, og kan gi tegn via video hvis du sitter fast og ønsker en ledetråd.

Det er betraktelig billigere enn tilsvarende rom i Oslo. Prisen avhenger av hvilken tid på døgnet man kommer, og antall spillere. Jo flere, jo billigere per person, men samtidig; jo flere kokker, jo mere søl. Det kan være opp til fem personer på hvert lag, men da kan det nok bli litt uoversiktlig. 3-4 personer er passende. Det krever svært godt samarbeid og kommunikasjon mellom deltagerne, og kan bli frustrerende når man står fast. Til å begynne med kan det virke litt overveldende, men så raskt man har roet seg ned og forstår hva man skal gjøre, er det bare å sette i gang. Timen går veldig fort, og oppgavene du gjør føles veldig viktige.

Book ditt Escape Room her: https://breakoutliverpool.com/

Quiggins at Grand Central

35 Renshaw Street

Originale Quiggins var et stort innendørs marked som lå i Peter’s Lane, midt i sentrum. Det var et populært samlingssted for både tenåringer og andre alternative fra de åpnet i 1988, og fungerte som et sentrum for den bohemske kulturen i byen. Siden leia var billig, var det plass for at kreativt talent kunne blomstre og selvstendig næringsdrivende fikk muligheten til å åpne butikk uten de største utgiftene. Markedet var på over 3700 kvadratmeter i tre sammenhengende og litt falleferdige varehus. De strakk seg helt fra School Lane til College Lane, hvor du i dag finner butikker som Ted Baker og Coast, og helt bort til Cafe Nero. Med unntak av fronten på Palatine Building har selve bygget som huset Quiggins blitt revet.

Ved utbyggingen av Liverpool One måtte nemlig Quiggins vike, men de gikk ikke uten kamp.

Eierne og butikkansatte kjempet mot byutvikleren i mange år for å bli værende, og hadde folket på sin side. Men til tross for 150 000 underskrifter og demonstrasjoner, ble Quiggins stengt i 2006. Quiggins, sånn som det var, dukker ofte opp som svar hvis du spør scousere hva de savner med byen før utbyggingen av Liverpool One. Noen påpeker også ironien i at Liverpool forberedte seg til Capital of Culture i 2008 med å fjerne en av de mest unike kulturelle institusjonene i byen.

Etter at alle butikkene måtte ut av Peter’s Lane, flyttet mange til Grand Central Hall i Renshaw Street. Det ligger litt utenfor bykjernen, men bare to minutter unna Bold Street. Det skulle i utgangspunktet være en midlertidig løsning å åpne i den tidligere kirken/kinoen/Philharmonic Hall, men de er der fortsatt den dag i dag. Butikker har kommet og gått, og for tiden er det en del tomme lokaler. Navnet “Quiggins” har også blitt fjernet, men det er fortsatt det det kalles på folkemunne. Lokalet er ikke like stort som før, men det er likevel lett å gå seg vill mellom båsene i den fargerike basaren.

Man trenger ikke digge batikk og hemp for å gå på en spennende vandring gjennom Grand Central. Det er en labyrint av selvstendige, unike butikker som selger alt fra gamle cd-plater og vinyl, til tegneserier og vintage-klær. Hvis man legger godvilja til, så kan det se litt ut som at innsiden av bygget er designet av Antoni Gaudi, mannen bak Sagrada Familia. For å holde en del av den lokale, alternative kulturen og selvstendige bedriftene i live, burde flere ta turen til Grand Central.