Fattigdommen i Liverpool er storSørger for gaver under treet

Et av tre barn i Liverpool hadde våkna opp til en jul uten gaver, hadde det ikke vært for veldedighetsorganisasjonene på Merseyside.

24. des 2016 kl 12.00 Ragnhild Lund Ansnes

Gill Watkins er regnskapsfører og starta sammen med sin samboer Kevin Morland, begge lidenskapelige Liverpool FC-fans, organisasjonen An Hour For Others (AHFO) i Liverpool for tre år siden. I år har de slått seg sammen med sju andre veldedighetsorganisasjoner i Liverpool for å kartlegge familier som trenger hjelp med å få en verdig jul.

­–­ Alt fra ensomme gamle, unge alenemødre som jobber, men som strever med å få endene til å møtes, som må betale mat og oppvarming, men som ikke har noe ekstra å lage jul for. De har ikke penger til å kjøpe gaver til ungene sine, og fattige familier som ikke har noe ekstra for å lage jul.

Gjennom organisasjonen An Hour For Others samarbeider de med enkeltpersoner som har henvendt seg til dem i løpet av de tre årene de har jobbet med organisasjonen. Slik har de kartlagt hvem som trenger hjelp.

– Takket være rausheten til organisasjoner, firma, enkeltpersoner, nordmenn – som har vært veldig, veldig generøse som alltid – har vi kunnet skaffe masse klær, mat, julepynt, leker og hotellopphold med måltider. Slik skal vi gi de 15 familiene vi hjelper ei jul de forhåpentligvis ikke glemmer.

Et av tre barn får ikke gaver

­– I Liverpool bor 1 av 3 barn under fattigdomsgrensen. De våkner ikke opp til julegaver på første juledag. Det er andre veldedighetsorganisasjoner som også jobber på spreng nå og som skal sørge for gaver til flere av disse barna. Derfor våkner heldigvis de fleste opp til noe til jul. Dette er grunnen til at vi gjør denne jobben.

Samboerparet Kevin Morland og Gill Watkins driver organisasjonen på frivillig basis ved siden av jobbene sine. De begynte å forberede seg til juleaksjonen allerede i oktober, men de siste fem ukene har de vært ute og samla inn leker, donasjoner, kommunisert med folk via nettet, lest og svart på e-poster, hatt møter med hotell for å organisere hotell-overnattingene. Denne uka har vært den mest intensive av dem alle:

– Denne uka har vi fått alle presangene og maten, så huset vårt har rett og slett blitt omgjort til en fabrikk der vi har klargjort pakkene og bestemt hva som skal hvor. Et skikkelig logistikkarbeid. Og utover uka har vi koordinert frivillige som har vært julenisser og hjulpet oss å dele ut gaver.

Donerte 40 Gerrard-signerte drakter

Signerte Gerrard drakter:
Signerte Gerrard drakter:  Tage Herstad har donert hele 40 signerte Steven Gerrard-drakter til innsamling for AHFO sin egen varebil.

Nordmannen Tage Herstad som driver Tia Travels og som bor på Anfield, donerte i forrige uke hele 40 signerte Steven Gerrard-drakter som han har kjøpt. Disse ble lagt ut for salg til inntekt for An Hour For Others, og alle 40 ble revet vekk på kun fem timer. Slik var folk med på å donere 5500 pund til organisasjonen. Disse pengene er øremerket for å kjøpe en varebil som skal kjøre ut gaver og mat.

­– Jeg har hatt lyst å hjelpe til med å skaffe dem en bil sånn at de kan hjelpe enda flere mennesker. Gjennom å gi bort Gerrard-draktene mine fikk jeg sjansen til å hjelpe til med en slik bil til dem. Jeg liker ideen bak An Hour For Others. Dette er ikke en veldedighetsorganisasjon der folk tar 5 millioner i årslønn, slik noen av veldedighetsorganisasjonene i England opererer. Kevin Morland er en fotballvenn som har starta dette, og jeg sett hvor genuint og ordentlig dette er. Ideen er så bra – hvordan folk stiller opp og gir en time eller to dager av sitt liv for andre – det fungerer, sier Tage Herstad.

Sakho spanderer julemiddag på alle

Generøs Sakho:
Generøs Sakho:  Liverpool-spiller Sakho har kommet i skyggen i LFC, men privat får han mye ros for alt han gjør for de fattige i Liverpool. Foto: Propaganda

Mamadou Sakho er også en viktig bidragsyter til organisasjonen. Tidligere har han spandert tur og opphold på fattige familier fra Liverpool til Disneyland i Paris og møtt familiene som har reist over.

Denne gangen har han donert et dusin signerte drakter til juleaksjonen, og han spanderer julemiddag på familiene som An Hour for Others hjelper denne jula.

Dette skrev Kevin Morland på sin Facebook vegg i forrige uke:

“I'm starting to get lost for words at the backing AHFO has been getting. Yesterday alone Tage Herstad sold signed Gerrard shirts which has raised £5500 for us to buy a van which is an absolute god send for our work.

I met Sakho who has paid for full Xmas dinners for all the families we are helping and gave dozens of signed shirts, say what you want about him as a player this man cares about our City.

Everyday now more people come forward genuinely needing help, loads more offer help. It's a movement taking place that this country needs.”

– Sakho har vært helt fantastisk for oss. Han har gitt så mye av sin tid og sine penger for å hjelpe andre som ikke har det like bra her i byen, sier Gill Watkins.

Belønning å hjelpe andre

Gill Watkins sier hun alltid hatt det sånn at hun ønsker å hjelpe folk i nød.

– Jeg har alltid tenkt at om jeg vant masse penger ville jeg slutta i jobben og brukt tida på å hjelpe andre. Gitt noe tilbake og hjulpet de som lider under fattigdom. Jeg tenkte jeg skulle reise til Afrika og hjelpe de fattige der, for det er dem du ser på tven. Det var først etter at jeg begynte å jobbe for An Hour For Others at jeg skjønte at det finnes barn i min egen by som har så lite at de ville ha blitt glade bare for en boks med suppepulver – og det er en sann historie. Så… Dette har gitt meg muligheten til å hjelpe andre, slik jeg alltid har hatt lyst til.

I 2014 mista Gill sin bestemor like etter at hun hadde starta An Hour For Others, og seks måneder senere døde også hennes mor så alt for tidlig.

– Hjelpearbeidet ga meg styrken og støtten til å komme meg igjennom sorgen. For jeg lytta til andres historier og hva de strever med. Så An Hour For Others har gitt meg perspektiver i eget liv.

– Alle som blir involverte ved å møte de fattige familiene og hjelpe dem ved å gi enten penger eller av sin tid føler seg så belønna etterpå. Dette er ubetalt arbeid, men etter å lagt ned et ærlig dagsverk kjenner man at man kunne ha jobba både dag og natt for dette, for det føles likevel ikke som jobb, men som belønning.

Det var først etter at jeg begynte å jobbe for An Hour For Others at jeg skjønte at det finnes barn i min egen by som har så lite at de ville ha blitt glade bare for en boks med suppepulver – og det er en sann historie.Gill Watkins

Har du innspill til journalisten?
[email protected]